Archief laatste nieuws, seizoen 2011-2012

Algemene Ledenvergadering (29 augustus 2012)
In de Algemene Ledenvergadering van dinsdag 28 augustus werden de diverse agendapunten vlotjes afgewerkt. Belangrijkste punten waren de speeltempoverandering in de interne competitie, de contributieverhoging en de indeling van de externe teams. Alle voorstellen werden zonder problemen door de vergadering geaccepteerd. Slordig genoeg werd in de pauze de traditionele loting voor de interne bekercompetitie niet verricht, zodat het schema vooralsnog leeg blijft. Er ontstond naar aanleiding van de indeling van de externe avondteams nog wel een principiële discussie, en die zorgde er voor dat de vergadering pas omstreeks 23.00 uur teneinde was.

Algemene Ledenvergadering (27 augustus 2012)
Dinsdag 28 augustus staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

Negende ronde zomercompetitie (22 augustus 2012)
Op dinsdag 21 augustus werd de negende en laatste ronde van de zomercompetitie behoorlijk goed bezocht met 18 deelnemers. Winnaar werd Maarten Smit, die met 8 uit 9 Dirk van Dooren op weerstandpunten voor bleef, zoals uit de uitslag blijkt. Voor de bepaling van de eindstand van het grand-prix-klassement was deze ronde niet meer van belang; het was vantevoren al duidelijk dat Pim Blijlevens de nieuwe zomerkampioen is.

Programma zomercompetitie (20 augustus 2012)
Op dinsdag 21 augustus wordt de negende en laatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

LBV Chess Tournament Roosendaal (19 augustus 2012)
Vier HSC'ers trotseerden de tropische temperaturen en speelden het afgelopen weekend mee aan een zesrondig weekendtoernooi in Roosendaal. In de hoogste groep had Jerzy Cebula duidelijk last van de hitte. Met 1½ uit 6 eindigde hij op de gedeelde 73e plaats. Pim Blijlevens zal ook niet tevreden zijn met zijn 50%-score in de tweede groep. Hij werd gedeeld 28e en zal wat ratingpuntjes verliezen. Jessica de Haas zal met haar 2 uit 6 in dezelfde groep (gedeeld 47e) juist enkele ratingpunten winnen, waardoor ze virtueel een 1600-speelster is! In groep C was Tijany Ousmane nog het beste op dreef: gedeeld zesde met 4 uit 6. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Achtste ronde zomercompetitie (15 augustus 2012)
Op dinsdag 14 augustus werd de achtste en voorlaatste ronde van de zomercompetitie gespeeld. Pim Blijlevens was voor de tweede keer op rij en voor de derde keer in totaal de beste, zoals uit de uitslag blijkt. Door deze overwinning is hij een ronde voor het einde al zeker van de eindzege in het grand-prix-klassement.

Programma zomercompetitie (13 augustus 2012)
Op dinsdag 14 augustus wordt de achtste ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Hogeschool Zeelandtoernooi Vlissingen (12 augustus 2012)
Het negenrondige Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen is al weer ten einde. Guus Bollen was in dit toernooi minder op dreef dan in Dieren. Hij werd nu gedeeld 68e met 5 uit 9 en een TPR van 1918. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Zevende ronde zomercompetitie (8 augustus 2012)
Op dinsdag 7 augustus werd de zevende ronde van de zomercompetitie gespeeld. Met 15 deelnemers waarvan een vijftal niet-leden was het weer een succesvolle avond. Een trio eindigde bovenaan met 7 uit 9. Op weerstandspunten veroverde Pim Blijlevens het goud, zilver was voor John van Rooij en brons voor Rudy Simons, zoals uit de uitslag blijkt. Pim veroverde en passant de koppositie in de tussenstand van het grand-prix-klassement, want zijn concurrent voor de eindzege, Hugo Faber, eindigde op een teleurstellende twaalfde plaats.

Programma zomercompetitie (6 augustus 2012)
Op dinsdag 7 augustus wordt de zevende ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Hogeschool Zeelandtoernooi Vlissingen (5 augustus 2012)
Vanaf zaterdag 4 augustus speelt er één HSC'er mee aan het negenrondige Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen. Guus Bollen, net klaar in Dieren, staat na drie ronden met een 50%-score in de middenmoot. Hij is te volgen via de toernooisite.

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (3 augustus 2012)
Na negen ronden in tien dagen is Guus Bollen in de Reservegroep A van het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren op de gedeelde zesde plaats geëindigd. Hoewel hij zich in de laatste drie ronden niet meer in de strijd om de eindzege kon mengen, was zijn score van 6 uit 9 met een TPR van 2190 behoorlijk goed. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

KNSB-ratinglijst (1 augustus 2012)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per augustus 2012 is verschenen. Niet al te veel veranderingen, alle externe competities waren op de vorige lijst al verwerkt, zoals te zien is in de HSC-lijst. Voor de grootste stijger Jessica de Haas komt de 1600-grens nu wel heel dichtbij!

Zesde ronde zomercompetitie (1 augustus 2012)
Op dinsdag 31 juli werd de zesde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Paul van Asseldonk was op deze gezellige avond absoluut de beste; hij stond slechts een half puntje af. Op geruime afstand volgden Pim Blijlevens en Hugo Faber op de gedeelde tweede plaats, zoals uit de uitslag blijkt. Hugo Faber gaat nog steeds aan de leiding in de tussenstand van het grand-prix-klassement, maar zag Pim Blijlevens weer drie puntjes dichterbij kruipen.

Programma zomercompetitie (30 juli 2012)
Op dinsdag 31 juli wordt de zesde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Open Nederlands Kampioenschap Dieren (30 juli 2012)
Guus Bollen speelt al sinds dinsdag 24 juli mee in de Reservegroep A van het het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren. Na vijf ronden heeft hij 4 punten en doet volop mee om de prijzen. Zijn verdere verrichtingen zijn te volgen via de toernooisite.

Vierde en vijfde ronde zomercompetitie (26 juli 2012)
Op dinsdag 17 juli werd de vierde ronde van de zomercompetitie gespeeld. Op deze avond vonden 17 deelnemers de weg naar ons clublokaal. Glorieuze winnaar werd oud-lid Frans Janssen, die met de uitstekende score van 8 uit 9 bewees het schaken nog niet verleerd te zijn. Gedeeld tweede werden Danniël van Boxtel en Guus Bollen met 1½ punt achterstand, zoals uit de uitslag blijkt. De leiding in de tussenstand van het grand-prix-klassement werd even overgenomen door Pim Blijlevens, die met zijn zevende plaats net genoeg grand-prix-punten verzamelde om Hugo Faber in te halen.
Een week later, op dinsdag 24 juli, waren er slechts zeven schakers aanwezig; waarschijnlijk was de wielerronde van Stiphout een te grote concurrent. John van Rooij verkeerde in topvorm, hij won het toernooi met 5½ punten, zoals uit de uitslag blijkt. Hugo Faber werd met een halfje minder tweede, maar kon door de absentie van veel concurrenten de leiding in de tussenstand van het grand-prix-klassement heroveren.

Programma zomercompetitie (16 juli 2012)
Op dinsdag 17 juli wordt de vierde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Derde ronde zomercompetitie (12 juli 2012)
Op dinsdag 10 juli werd de derde ronde van de zomercompetitie gespeeld. De opkomst was deze avond met twintig deelnemers uitstekend. In een gezellige ambiance werd Guus Bollen overtuigend eerste met 7½ uit 9. Hij bleef daarmee een vol punt voor op de concurrentie, zoals uit de uitslag blijkt. Hugo Faber blijft ondanks zijn teleurstellende zesde plaats leiden in de tussenstand van het grand-prix-klassement, maar zag Pim Blijlevens tot op twee punten naderen.

Programma zomercompetitie (9 juli 2012)
Op dinsdag 10 juli wordt de derde ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

ROC Novacollege schaaktoernooi Haarlem (9 juli 2012)
Toernooitijger Jerzy Cebula deed als enige HSC'er mee aan het Novacollege weekendtoernooi in Haarlem. Hij speelde dit keer een erg goed toernooi: na zes ronden had hij in de sterk bezette A-groep 3½ punten verzameld, onder andere door een overwinning op een FM. Zijn TPR van 2210 mag er wezen! Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Foto's HSC/De Legibus Open (9 juli 2012)
Op de site van ons HSC/De Legibus Open is een fotoalbum geplaatst!

Tweede ronde zomercompetitie (4 juli 2012)
Op dinsdag 3 juli werd de tweede ronde van de zomercompetitie gespeeld. Hugo Faber was met 7½ uit 9 de beste. Johan Wuijts en Danniël van Boxtel grepen het zilver en brons, zoals uit de uitslag blijkt. In de tussenstand van het grand-prix-klassement heeft de winnaar van vanavond goede zaken gedaan.

Torneo importante (2 juli 2012)
Zo werd ons HSC/De Legibus Open genoemd op deze Spaanse website!

Programma zomercompetitie (2 juli 2012)
Op dinsdag 3 juli wordt de tweede ronde van de zomercompetitie gespeeld. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

HSC/De Legibus Open (2 juli 2012)
Het tweede HSC/De Legibus Open, dat zaterdag 30 juni en zondag 1 juli werd georganiseerd in ons eigen clublokaal Partycentrum De Molen was een groot succes! Met maar liefst zes Grootmeesters en twee Meesters was het het sterkste weekendtoernooi ooit gehouden in Helmond! Uiteindelijke winnaar werd Georgui Castañeda uit Peru, die met 7½ uit 9 een half punt eindigde boven Jan Timman en Maxim Turov. Van de 38 deelnemers waren er 17 lid van HSC. Sebastiaan Smits deed het van hen het beste; hij eindigde met 5½ uit 9 op de gedeelde achtste plaats. Hugo Faber, Jerzy Cebula en Johan Wuijts kwamen met een halfje minder op de gedeelde elfde plaats uit. Voor Johan lag er na Echternach weer een ratingprijs (tot 1800) klaar. Op 50% en een gedeelde 18e plaats eindigden Pim Blijlevens, Roland Robinson, Maarten Smit en Tijany Ousmane. Tijany, die het toernooi dramatisch begon met ½ uit 5, werd beloond voor zijn eindsprint van 4 uit 4 op zondag met de ratingprijs tot 1600. Rob Bakels en Danniël van Boxtel speelden niet het toernooi van hun leven: 4 punten en gedeeld 24e. Willy Jonkers, die na afwezigheid van een paar jaar weer lid gaat worden, eindigde met 3½ uit 9 op de gedeelde 28e plaats. Joep Peeters, Jessica de Haas, Chris van der Aa en Huub Martens verzamelden 3 punten en werden gedeeld 30e. Millo Labriaire, met 2½ uit 9 36e en nieuw lid Maarten van de Vall, 38e met 1 punt sloten de rij wat HSC betreft. Op de toernooisite zijn de uitslagen, de eindstanden en diverse partijen te vinden. Later zullen nog een verslag alsmede de nodige foto's geplaatst worden.

HSC/De Legibus Open (29 juni 2012)
Vanaf zaterdag 30 juni gaat ons eigen weekendtoernooi, het HSC/De Legibus Open, van start in ons clublokaal Partycentrum De Molen. Tot nu toe prijken er op de deelnemerslijst 35 aanmeldingen, van wie maar liefst zes Grootmeesters en één Meester. Ook de voormalige topper Jan Timman is van de partij! Het toernooi zal te volgen zijn via de toernooisite. Inschrijven is nog altijd mogelijk.

Eerste ronde zomercompetitie (27 juni 2012)
Op dinsdag 26 juni werd de eerste ronde van de zomercompetitie gespeeld. Met tien deelnemers was de bezetting nog niet geweldig. Pim Blijlevens kon deze avond het beste overweg met het tempo van 5 minuten per persoon per partij. Met maar liefst 8½ uit 9 liet hij nummer 2 Hugo Faber ver achter zich, zoals uit de uitslag blijkt. Kijk even naar de eerste tussenstand van het grand-prix-klassement.

Uitslagen en standen lentecompetitie (27 juni 2012)
Op dinsdag 26 juni werden de nog twee barragepartijen gespeeld in groep C van de lentecompetitie om de kampioen in die groep te bepalen. In de eerste partij haalde Roel van de Donk met zwart een snelle overwinning in een koningsaanval. Nick van den Broek leek in de tweede partij de stand overtuigend gelijk te trekken, maar liet zijn tegenstander eerst promoveren en daarna eeuwig schaak geven. Roel is derhalve de kampioen in groep C.

Programma zomercompetitie (25 juni 2012)
Op dinsdag 26 juni wordt, een week eerder dan gepland, begonnen met de zomercompetitie, ondanks het feit dat de lentecompetitie nog niet helemaal afgelopen is (zie onder). De bedoeling is om tien ronden af te werken tot eind augustus, waarbij er elke avond negen ronden gespeeld worden met 5 minuten per persoon per partij. Er zijn zoals gebruikelijk grand-prix-punten te verdienen, die dan eind augustus tot een winnaar zullen leiden. We beginnen om 20.30 uur en ook niet-leden zijn van harte welkom!

Programma lentecompetitie (25 juni 2012)
In groep C van de lentecompetitie zijn Nick van den Broek en Roel van de Donk exact gelijk geëindigd. Om een kampioen aan te wijzen dient er derhalve nog een barrage gespeeld te worden. Op dinsdag 26 juni gaat de tweekamp plaatsvinden, waarbij er een tempo van 40 minuten per persoon per partij wordt gehanteerd. Is de stand na twee partijen nog gelijk, dan volgt een snelschaakpartij volgens het 6/5 principe, waarbij er voor de kleur geloot wordt.

HSG Open Hilversum (24 juni 2012)
Jerzy Cebula deed als enige HSC'er mee aan het weekendtoernooi van schaakvereniging HSG. Hij bedierf zijn toernooi door in de slotronde te verliezen van een speler met een lagere rating, waardoor zijn TPR iets achter bleef bij zijn eigen rating. Met 2 uit 6 eindigde hij gedeeld 45e. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Gardé Rapidschaaktoernooi Soerendonk (24 juni 2012)
Op zaterdag 23 juni speelden als het goed is vijf HSC'ers mee aan het rapidtoernooi van Gardé in Soerendonk, met na afloop een gezellige barbecue. Helaas is nog niet bekend hoe ze het ervan afgebracht hebben, maar binnenkort zal ongetwijfeld meer te lezen zijn op de toernooisite.

Uitslag interne bekercompetitie (20 juni 2012)
Op dinsdag 19 juni werd de finale van interne bekercompetitie gespeeld. Danniël van Boxtel had steeds het betere van het spel en stond waarschijnlijk gewonnen, maar Pascal Boudewijns wist zijn verdediging overeind te houden en uiteindelijk de veilige remisehaven te bereiken. Het was inmiddels woensdag toen de barrage gespeeld werd. Danniël lootte opnieuw wit en moest derhalve winnen. Hij overspeelde Pascal vanuit de opening en won een stuk tegen twee pionnen, maar raakte vervolgens het spoor geheel bijster. Pascal vlocht enkele trucs in de stelling en had daarmee succes. Danniël verspeelde zijn voordeel en stond vervolgens zelfs mat in één toe, waarmee de bekerfinale in een anticlimax eindigde. Drie keer was derhalve wel degelijk scheepsrecht voor Pascal, die zijn eerste bekertitel veroverde.

Uitslagen en standen lentecompetitie (20 juni 2012)
Op dinsdag 19 juni werden de laatste partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A hadden Danniël van Boxtel en Pascal Boudewijns besloten om het resultaat van de reguliere partij van de bekerfinale tevens voor de interne competitie te laten meetellen. Deze partij werd na lange strijd remise. Gerard van de Kerkhof en Danniël van Boxtel kwamen in hun inhaalpartij tot een correcte puntendeling in zeer weinig zetten. De eindstand laat zien dat er geen positiewisselingen meer hebben plaatsgevonden.
In groep B greep John van Rooij de titel door Roland Robinson gedecideerd van het bord te zetten. Roland zette de partij ongelukkig op, zag alle witte stukken op zijn gehavende koningsstelling afkomen en wist het mat niet meer te voorkomen. De partij tussen Tijany Ousmane en Jessica de Haas vond helaas geen doorgang omdat eerstgenoemde niet kwam opdagen. Jessica werd tot winnaar uitgeroepen, mede omdat er geen datum meer gevonden kan worden waarop de partij alsnog gespeeld zou kunnen worden. Uit de eindstand blijkt dat ook hier alle partijen gespeeld zijn.
In groep C kwam Millo Labriaire zonder voldoende compensatie een pionnetje achter. Wim Hordijk consolideerde deze materiaalvoorsprong tot in het eindspel. De zwarte pluspion bleek uiteindelijk niet meer af te stoppen. Nick van den Broek en Roel van de Donk staan samen bovenaan in de eindstand. Zij dienen via een barrage te bepalen wie er kampioen wordt.

Programma clubavond (18 juni 2012)
Op dinsdag 19 juni wordt de finale van de interne bekercompetitie gespeeld. Pascal Boudewijns en Danniël van Boxtel zullen uitmaken wie de beker een jaar lang in zijn huiskamer mag zetten. Daarnaast worden er nog enige inhaalpartijen uit de lentecompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Echternacher Open (18 juni 2012)
Op zaterdag 16 en zondag 17 juni waren maar liefst elf HSC'ers te vinden in het Luxemburgse Echternach. Tien van hen speelden mee in het jaarlijkse toernooi van dit mooie plaatsje. Er werden op twee dagen negen ronden gespeeld met het tempo van 45 minuten per persoon per partij, hetzelfde tempo dat gehanteerd wordt in ons eigen HSC/De Legibus Open.
Sebastiaan Smits en Maarten Smit eindigden op de gedeelde 49e plaats met 5½ uit 9. Hugo Faber, Pim Blijlevens en Johan Wuijts haalden 5 punten en eindigden daarmee op de gedeelde 79e plaats. Voor Johan was dat genoeg om de tweede ratingprijs in de categorie tot 1800 in de wacht te slepen. Op de gedeelde 121e plaats finishte een groepje met Danniël van Boxtel, Paul van Asseldonk en Roland Robinson met 4½ uit 9. Millo Labriaire werd gedeeld 147e met een mooie 4 uit 9, waarmee hij niet alleen zijn score van vorig jaar verdubbelde, maar en passant nog even de derde ratingprijs tot 1400 mee naar huis nam. Rob Bakels begon het toernooi sterk, maar kwam uiteindelijk niet verder dan 3½ uit 9, een gedeelde 188e plaats. Benjamin Smits was verder ook nog aanwezig, maar hij slaagde er niet in een partij te winnen. De eindstand is al te vinden op de toernooisite. Een verslag en foto's zullen later worden gepubliceerd.

Uitslag interne bekercompetitie (13 juni 2012)
Op dinsdag 12 juni werd de tweede halve finale van interne bekercompetitie gespeeld. Danniël van Boxtel won een pionnetje en wikkelde af naar een gunstig toreneindspel. Jerzy Cebula hield dat echter zonder al te veel problemen remise, waardoor er een barrage aan te pas moest komen om de finalist te bepalen. Danniël lootte opnieuw wit en kon al heel snel een beslissende materiaalvoorsprong verkrijgen. Hij won gemakkelijk en mag het nu in zijn eerste finale opnemen tegen Pascal Boudewijns.

Uitslagen en standen lentecompetitie (13 juni 2012)
Op dinsdag 12 juni werden nog vier partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A was Pim Blijlevens na een mooi kwaliteitsoffer te sterk voor Joost Rutten. Hij is door deze eerste zege echter niet van de laatste plaats afgekomen, zoals uit de stand blijkt.
In groep B kon John van Rooij de dame van Tijany Ousmane insluiten, maar liet dit na. In plaats hiervan kwam hij een volle toren achter, maar had wel een koningsaanval. Na een zwakke paardzet van Tijany kon John ondekbaar mat dreigen. Het slaan van een toren met schaak mocht zelfs niet meer baten. John staat door deze zege plotseling bovenaan in de stand.
In groep C bracht Roel van de Donk zijn vrije a- en b-pionnen naar de overkant, waarna er voor Millo Labriaire niets anders restte dan opgave. Nick van den Broek verloor een pionnetje, maar zijn actieve stukken leverden hem even later toch een gewonnen stelling op tegen Wim Hordijk. De beide winnaars van vanavond zijn zodoende samen bovenaan geëindigd in de stand, waardoor er een barrage noodzakelijk is geworden om te bepalen wie er kampioen wordt.

Programma clubavond (11 juni 2012)
Op dinsdag 12 juni zullen enige inhaalpartijen uit de lentecompetitie worden gespeeld. Daarnaast staat de tweede halve finale van de interne bekercompetitie op het programma. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Open Kampioenschap van Utrecht (11 juni 2012)
Jerzy Cebula deed als enige HSC'er mee aan het weekendtoernooi van schaakvereniging Paul Keres. In de hoogste groep kwam hij tot een score van 2½ uit 6 en eindigde op de gedeelde 29e plaats. Zijn TPR bleef iets achter bij zijn huidige rating. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Caféschaaktoernooi Vught (11 juni 2012)
Vijf HSC'ers waren op zaterdag 9 juni in Vught om mee te spelen aan het jaarlijkse Caféschaaktoernooi. Johan Wuijts was met een fraaie 5 uit 7 het beste op dreef, het leverde hem een derde plaats en een mooie geldprijs op. Maarten Smit eindigde met een halfje minder op de zevende plaats, waardoor hij een iets minder gevulde envelop in ontvangst mocht nemen. Voor Pim Blijlevens, die weer een halfje minder had, stond een heerlijke fles wijn klaar. Wilfried van de Kimmenade, met 50%, en Rob Bakels, die na 3 uit 3 met vier nullen eindigde, vielen buiten de prijzen. Voor Johan kwam er daarna nog een welkome verrassing: hij bleek het Grand-Prix-klassement van de NBSB te hebben gewonnen! Binnenkort zal er meer te lezen zijn over dit toernooi op de site van de NBSB.

Externe overzichten bijgewerkt (7 juni 2012)
Het heeft even geduurd, maar de statistici onder ons kunnen weer opgelucht ademhalen: de overzichten van de persoonlijke scores in de externe competitie vanaf 1968 zijn bijgewerkt! Kijk even naar de tabellen van HSC 1, HSC 2 en HSC 3. Die van HSC 4 en HSC 5 zijn uiteraard ongewijzigd. De externe Top 100 was een tijdje geleden al geactualiseerd.

Uitslag interne bekercompetitie (6 juni 2012)
Op dinsdag 5 juni werd de eerste halve finale van interne bekercompetitie gespeeld. Pascal Boudewijns kwam al snel na de opening een pion voor en kon zijn stelling versterken, terwijl Johan Wuijts daar eigenlijk niets tegen in kon brengen. Toen laatstgenoemde zijn koning op een ongelukkig veld plaatste kon Pascal minimaal een kwaliteit ophalen. Johan wachtte dat niet af en gaf op.
Voor Pascal is het de derde keer (na 1995 en 2002) dat hij de finale heeft bereikt. Hij speelt tegen de winnaar van de partij tussen Danniël van Boxtel en Jerzy Cebula.

Uitslagen en standen lentecompetitie (6 juni 2012)
Op dinsdag 5 juni werden slechts twee partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A werd niet gespeeld, zodat de stand ongewijzigd is.
In groep B deed Rob Bakels in een moeilijk te verdedigen stelling een stuk in de aanbieding en kon meteen opgeven. Roland Robinson stijgt door deze zege naar de tweede plaats in de stand.
In de topper van groep C kwam Nick van den Broek in een uitstekende stelling een kleine kwaliteit voor. In de slotfase blunderde hij echter een stuk weg, maar Roel van de Donk was op zijn beurt zo vriendelijk een toren in te laten staan. Dat laatste feit was beslissend en beide kemphanen gaan nu samen aan de leiding in de stand.

Programma clubavond (4 juni 2012)
Op dinsdag 5 juni zullen enige inhaalpartijen uit zowel de lentecompetitie als de interne bekercompetitie worden gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Johan van Miltoernooi Eindhoven (3 juni 2012)
Drie HSC'ers speelden op zaterdag 2 juni mee aan het sterk bezette snelschaaktoernooi ter nagedachtenis aan de veel te vroeg overleden Johan van Mil. Na de voorronden was Pim Blijlevens de enige van onze club die zich voor de sterke tweede finalegroep wist te kwalificeren. Daarin deed hij het met een 50%-score bijzonder goed. Paul van Asseldonk en Johan Wuijts kwamen niet verder dan de derde finalegroep en konden daar geen potten breken. Het precieze puntenaantal van beide heren zal binnenkort terug te vinden zijn via de toernooisite.

Uitslag interne bekercompetitie (30 mei 2012)
Op dinsdag 29 mei werd de laatste kwartfinale van interne bekercompetitie eindelijk gespeeld. Pascal Boudewijns slaagde er in een pionnetje buit te maken, waarna hem nog een technische klus wachtte. Wilfried van de Kimmenade maakte het hem makkelijk door de dames te ruilen, waarna de zwarte vrijpion beslissend was. In de halve finale zal Pascal het binnenkort moeten opnemen tegen Johan Wuijts. De andere halve finale gaat tussen Danniël van Boxtel en Jerzy Cebula.

Uitslagen en standen lentecompetitie (30 mei 2012)
Op dinsdag 29 mei werden zes partijen ingehaald in de lentecompetitie.
In groep A sloeg Joost Rutten een vergiftigd pionnetje en zag vervolgens dat Maarten Smit vernietigend toesloeg. De lange rokade van Pim Blijlevens was voor Danniël van Boxtel het sein om lijnen te gaan openen op de damevleugel. Hij haalde in het vervolg maar liefst vijf pionnen op alvorens de witspeler het voor gezien hield. De topper eindigde in een teleurstelling voor Hugo Faber. Hij had na een gunstig middenspel afgewikkeld naar een eindspel met pluspion, maar het had hem weer de nodige tijd gekost. De tijdcontrole haalde hij niet - zo bleek na reconstructie. Gerard van de Kerkhof is door deze overwinning de nieuwe clubkampioen, zoals uit de stand blijkt.
In groep B konden de eerste twee remises in deze competitie genoteerd worden. Rob Bakels is door zijn halfje tegen Tijany Ousmane van de hatelijke nul af. Johan Wuijts leek beter te staan, maar Roland Robinson bewees dat het allemaal wel meeviel. De nummers 3 en 4 in de stand lijken de grootste kanshebbers voor het kampioenschap.
In groep C vergat Nick van den Broek in een explosieve stelling dames te ruilen. Millo Labriaire was er als de kippen bij om de zwarte dame op te halen en stijgt door deze zege naar de tweede plaats in de stand.

Programma clubavond (28 mei 2012)
Op dinsdag 29 mei staat de halve finale van de interne bekercompetitie geprogrammeerd. Daarnaast zullen enige inhaalpartijen uit de lentecompetitie worden afgewerkt. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Kroeglopertoernooi Delft (28 mei 2012)
Twee HSC'ers speelden als team mee aan het Delftse Kroeglopertoernooi dat op zondag 27 mei werd gehouden. Wilfried van de Kimmenade en Johan Wuijts eindigde in het sterke deelnemersveld op de gedeelde 43e plaats met 6½ punten. Een verslag en de eindstand zijn te vinden via deze link.

ENCI Limburg Open Maastricht (28 mei 2012)
Vier HSC'ers hebben het Pinksterweekend meegespeeld aan het zevenrondige ENCI Limburg Open in Maastricht. In de hoogste groep eindigde Hugo Faber op de gedeelde 64e plaats met een score van 3 uit 7. Pim Blijlevens en Jerzy Cebula scoorden beiden een mooie 4½ uit 7 in groep B en kwamen op de gedeelde 13e plaats terecht. Tijany Ousmane was met 3 uit 7 en een gedeelde 59e plaats in groep C waarschijnlijk minder tevreden. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (23 mei 2012)
Op dinsdag 22 mei werden zes van de tien partijen gespeeld in de zevende en laatste ronde van de lentecompetitie.
In groep A kwam de loper van Joost Rutten op een onhandige plaats terecht. Pascal Boudewijns pareerde de tegenkansen eerst en haalde de loper vervolgens op. Maarten Smit kwam niet door de stugge defensie van Gerard van de Kerkhof heen en moest in remise berusten. Laatstgenoemde is daarmee een concurrent voor het clubkampioenschap kwijt, zoals uit de stand valt op te maken. Er blijft er nog een over en die won wel. Hugo Faber stond kort na de opening al heel lekker en hij liet Paul van Asseldonk niet meer ontsnappen.
In groep B heeft Jerzy Cebula zich teruggetrokken, waardoor er nog maar zeven deelnemers zijn. Rob Bakels was ook deze week in een vrijgevige bui. In een gelijke stelling liet hij een stuk in staan. Joep Peeters neemt hierdoor de leiding in de stand weer over.
In groep C kreeg Jan de Groot een volledig gewonnen eindspel op het bord, waarin hij maar liefst twee stukken voor stond. Millo Labriaire weigerde echter op te geven en speelde stug door. Hij werd nog beloond ook voor zijn moed: Jan vergiste zich enkele keren en plotseling was het remise. Roel van de Donk heroverde de leiding in de stand door Chris van der Aa gedecideerd te verslaan.

Programma lentecompetitie (21 mei 2012)
Op dinsdag 22 mei wordt de zevende en laatste ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen lentecompetitie (16 mei 2012)
Op dinsdag 15 mei werden zes van de elf partijen gespeeld in de zesde ronde van de lentecompetitie.
In groep A kwam Joost Rutten een kwaliteit voor en wikkelde af naar het eindspel. De technische fase bracht hem echter in tijdnood waardoor hij maar remise aanbood. De verloren staande Paul van Asseldonk weigerde dit voorstel doodleuk, maar deze gok werd niet beloond. In het vervolg wist de witspeler zijn voordeel wel te verzilveren. Gerard van de Kerkhof kwam via een tactische grap een kwaliteit voor omdat Pim Blijlevens geen zin had in het alternatief. De technische fase werd door de koploper in de stand feilloos uitgevoerd. Zowel Hugo Faber als Maarten Smit probeerden in een razend ingewikkelde partij het initiatief naar zich toe te trekken. In een licht mindere stelling ruilde Hugo dames, maar had overzien dat zijn stelling hierna niet meer te houden was.
In groep B maakte Rob Bakels het zijn tegenstandster Jessica de Haas wel erg gemakkelijk. Via een schaakje haalde de dame in vorm een vol stuk op, waarna het onmiddellijk afgelopen was. Johan Wuijts had wat langer werk, maar hij had een prettige drukstelling met een pion meer. Joep Peeters probeerde de boel nog bij elkaar te houden, maar slaagde daar niet in. Nog geen enkele remise in deze groep, zoals uit de stand blijkt.
In groep C verloor Huub Martens ook zijn laatste partij, maar het werd wel een echte strijd. De kleine kwaliteit voorsprong van Chris van der Aa gaf uiteindelijk de doorslag. Weinig veranderingen in de stand, want de overige twee partijen werden uitgesteld.

Programma lentecompetitie (14 mei 2012)
Op dinsdag 15 mei wordt de zesde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

WLC-weekendtoernooi Eindhoven (13 mei 2012)
Vijf HSC'ers hebben dit weekend meegespeeld aan het WLC-weekendtoernooi in Eindhoven. In de hoogste groep werd Jerzy Cebula met een score van 3½ uit 6 gedeeld elfde in de hoogste groep. In dezelfde groep leverde Jessica de Haas een bijzondere prestatie door met een 50%-score en een TPR van maar liefst 1934 als gedeeld 20e te eindigen. Daarmee had ze een vol punt meer dan Pim Blijlevens, die getuige zijn score van 2 uit 6 (gedeeld 36e) niet het toernooi van zijn leven speelde. In groep B scoorde Mario Adriaans een uitstekende 3 uit 6 met een TPR die rond de 200 punten boven zijn rating ligt. Hij werd er gedeeld twaalfde mee. Tijany Ousmane haalde een halfje minder en werd gedeeld 15e. Over zijn TPR zal hij echter zeker niet tevreden zijn. Meer informatie is te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen lentecompetitie (9 mei 2012)
Op dinsdag 8 mei werden opnieuw slechts zeven partijen gespeeld in de vijfde ronde van de lentecompetitie.
In groep A vergiste Paul van Asseldonk zich behoorlijk. Nadat hij een kwaliteit voorgekomen was liet hij toe dat Pascal Boudewijns via een penning een dame kon ophalen. In de andere partij in deze groep leek Pim Blijlevens steeds het betere van het spel te hebben, maar Hugo Faber kon via actief tegenspel toch vrij makkelijk de remisehaven bereiken. Dankzij dit halfje staat hij nu zowaar ongedeeld eerste in de stand.
In groep B kwam Rob Bakels na een voor hem onbekende opening al snel zwaar in de problemen. Toen Johan Wuijts de zwarte stelling kon binnendringen, was het gedaan. Joep Peeters offerde in het middenspel een kwaliteit en kreeg een mooie stelling. John van Rooij werd gedwongen lang te rokeren, maar werd toen via de damevleugel overlopen. Ook Roland Robinson ging onderuit. In een licht betere stelling deed hij plotseling een stuk in de aanbieding, waarna Tijany Ousmane het eindspel bekwaam won. Niemand heeft nog een 100%-score, zoals te zien is in de stand.
In groep C leek Jan de Groot, ondanks een pion minder, de betere stelling te hebben in een eindspel met alleen zware stukken. Wim Hordijk slaagde er echter toch in het volle punt te bemachtigen. Nick van den Broek kwam een stuk voor tegen een pion en moest nog lang werken om Huub Martens op de knieën te krijgen. Door dit resultaat staat hij gedeeld eerste in de stand.

Programma lentecompetitie (7 mei 2012)
Op dinsdag 8 mei wordt de vijfde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

Nederlandse Jeugdkampioenschappen Haarlem (6 mei 2012)
Ons jongste lid Tijany Ousmane heeft vanaf zaterdag 28 april meegespeeld met de Nederlandse Jeugdkampioenschappen in Haarlem. In categorie C, met de leeftijdsgrens van 14 jaar, werd hij uiteindelijk gedeeld 25e met 3 uit 9. Het zal een leerzame ervaring zijn geweest om zich te meten met de besten van Nederland in zijn leeftijdscategorie. Meer informatie is te vinden op de toernooisite en wellicht later ook wel op de site van JSC De Pionier.

Bevrijdingstoernooi Wageningen (6 mei 2012)
Op zaterdag 5 mei speelden twee HSC'ers mee in het Bevrijdingstoernooi in Wageningen. Pim Blijlevens eindigde in groep B met 5 uit 7 op een gedeelde zevende plaats, helaas net buiten de prijzen. Johan Wuijts scoorde in dezelfde groep 4 uit 7 en werd gedeeld 17e. Een eindstand zal binnenkort te vinden zijn via de site van de organiserende vereniging Wageningen.

KNSB-ratinglijst (4 mei 2012)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per mei 2012 is verschenen. Alle externe competities zijn compleet verwerkt, zoals te zien is in de HSC-lijst. Huub Martens heeft eindelijk een rating, Nick van den Broek moet nog één externe partij spelen om een gepubliceerde rating te krijgen.

Uitslagen en standen lentecompetitie (2 mei 2012)
Op dinsdag 1 mei werden slechts zeven van de elf geprogrammeerde partijen uit de vierde ronde van de lentecompetitie afgewerkt.
Twee remises in groep A. Paul van Asseldonk leek een iets betere stelling te hebben, maar Danniël van Boxtel zorgde ervoor dat het evenwicht nooit echt verbroken werd. Uiteindelijk eeuwig schaak. Pascal Boudewijns bereikte snel na de opening een vrijwel gewonnen stelling, maar speelde het middenspel niet optimaal. Hij bereikte nog wel een beter eindspel, maar ging opnieuw in de fout door een stuk voor drie pionnen te geven. Maarten Smit had nu de betere kansen, maar miste op zijn beurt een opgelegde winstkans, waarna de partij op spectaculaire wijze remise werd. Twee partijen werden uitgesteld, waardoor er nauwelijks verschuivingen zijn in de stand.
In groep B won John van Rooij na een onregelmatige opening een stuk, waarna Johan Wuijts er eigenlijk niet meer aan te pas kwam. Jessica de Haas kreeg een betere stelling, maar kon het juiste plan niet bedenken. Roland Robinson kwam los en kon na een blunder van de witspeelster toeslaan. Ook in deze groep twee uitgestelde partijen en dus weinig verschuivingen in de stand.
In groep C werd wél alles gewoon gespeeld! Millo Labriare kon al snel een stuk buitmaken en Huub Martens staakte de ongelijke strijd toen hij inzag dat hij mat zou gaan. Ook Chris van der Aa stond al heel snel een stuk achter. Hij speelde tegen beter weten in nog heel erg lang door, maar Nick van den Broek liet deze vis niet meer glippen. Jan de Groot stond aanvankelijk beter, maar gaandeweg de partij nam Roel van de Donk het heft in handen. Uiteindelijk leverde hem dat een vol punt op, waardoor hij stevig aan de leiding gaat in de stand.

Programma lentecompetitie (30 april 2012)
Op dinsdag 1 mei wordt de vierde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. Het programma in groep B is overigens gewijzigd vanwege het feit dat Ton van den Waardenburg zich heeft teruggetrokken. We beginnen om 20.00 uur.

Open rapidtoernooi Oisterwijk (29 april 2012)
Op zaterdag 28 april namen drie HSC'ers deel aan het rapidtoernooi in Oisterwijk. In dit toernooi waar spelers met een rating boven 1975 niet welkom zijn, was Pim Blijlevens in eerste instantie goed op dreef. Na een begin van 4½ uit 5 scoorde hij echter nog maar één punt, waarna hij negende eindigde. Johan Wuijts begon slechter, maar finishte dankzij een mooie eindsprint op 6½ uit 9 en eindigde daarmee tweede op weerstandspunten! Jessica de Haas haalde in deze sterke hoofdgroep 2 uit 9 tegen louter hoger gerate spelers. Een eindstand zal wellicht ooit een keer geplaatst worden op de site van de organiserende vereniging Oisterwijk.

Uitslagen en standen lentecompetitie (25 april 2012)
Op dinsdag 24 april werden zes partijen ingehaald in de lentecompetitie, twee per groep.
In groep A speelde Danniël van Boxtel de opening verre van vlekkeloos. Joost Rutten profiteerde op een uitstekende manier en kon de vijandige dame insluiten. Maarten Smit bereikte vanuit de opening een gunstig eindspel, waarbij hij het loperpaar had en kon profiteren van de onontwikkelde stelling van Pim Blijlevens. Uiteindelijk werd er een stuk buitgemaakt, waarna het snel afgelopen was. Geen u-tjes meer in de stand!
In groep B leek Joep Peeters een iets betere stelling te hebben. Hij kwam in het vervolg een pion voor, maar had de sterke aanval van Roland Robinson onderschat. Uiteindelijk werd hij mat gezet. In de langste partij van de avond had Johan Wuijts een prettige aanvalsstelling. Tijany Ousmane vocht dapper maar kon niet verhinderen dat er een afwikkeling naar een totaal verloren toreneindspel op het bord kwam. In de stand ontbreekt een naam: Ton van den Waardenburg heeft zich na één gespeelde partij spijtig genoeg teruggetrokken.
In groep C bereikte Chris van der Aa een uitstekende stelling. Hij moest wel oppassen dat Wim Hordijk zijn ingesloten loper niet zou veroveren, maar toen dat gevaar bezworen was resteerde er een gewonnen stelling. Roel van de Donk veroverde een pionnetje en wikkelde af naar een toreneindspel. Huub Martens probeerde dat nog te keepen, maar slaagde daar niet in. De winnaar van deze partij staat nu alleen aan kop in de stand.

Programma clubavond (23 april 2012)
Op dinsdag 24 april zal een zevental partijen worden ingehaald in de lentecompetitie. Daarnaast zal een kwartfinalepartij uit de interne bekercompetitie worden gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (22 april 2012)
Goed nieuws in de externe competitie! Op zaterdag 21 april wisten beide nog spelende HSC-teams degradatie te ontlopen.
HSC 1 verloor in Neerbeek met maar liefst 6 - 2 van het sterke DJC uit Stein. Gelukkig verloor Zevenaar de wedstrijd tegen het al gedegradeerde De Toren/VSV 2, waardoor ons team op en half bordpuntje in de tweede klasse KNSB blijft! HSC 2 kon wél met de spanning omgaan. Baronie werd in Breda op een knappe 2½ - 5½ nederlaag getrakteerd, waardoor ons tweede zelfs op een mooie vijfde plaats in de Promotieklasse is geëindigd. De overzichten zijn bijgewerkt en er zijn twee verslagen toegevoegd.

Programma externe competitie (19 april 2012)
Op zaterdag 21 april wordt de laatste ronde van de externe competitie gespeeld. Voor zowel het eerste als het tweede team staat nog het nodige op het spel.
HSC 1 heeft van de drie degradatiekandidaten in klasse 2D het zwaarste programma. Het sterke DJC zal in Stein verslagen moeten worden om een teruggang naar de derde klasse KNSB te voorkomen. HSC 2 staat er iets beter voor, maar kan als de overige uitslagen ongunstig zijn ook nog degraderen uit de Promotieklasse. Om het in eigen hand te houden is de kleinst mogelijke nederlaag in Breda tegen Baronie toegestaan. Slechter mag het echter niet worden...

Uitslagen en standen lentecompetitie (18 april 2012)
Op dinsdag 17 april werden in de derde ronde van de lentecompetitie acht partijen gespeeld.
In groep A bereikte koploper Hugo Faber een mooie stelling met wit, waarbij Danniël van Boxtel de rokade onmogelijk werd gemaakt. Dit moest wel misgaan voor de zwartspeler, en dat ging het dan ook. Medekoploper Gerard van de Kerkhof had wat langer nodig, maar zijn koningsaanval via de damevleugel sloeg na een fout van Joost Rutten ook door. Beide winnaars maken voorlopig de dienst uit in deze groep, zoals uit de stand blijkt. Maar er werd nog meer gespeeld. Pascal Boudewijns won zijn eerste partij. Tegen Pim Blijlevens veroverde hij een pion en speelde het dame-toreneindspel daarna onberispelijk tot winst. Maarten Smit kon via een kleine combinatie een pionnetje veroveren, maar de compensatie die Paul van Asseldonk had via een loperpaar was overduidelijk. Goed verdedigen leidde er toe dat de remisemarge nergens werd overschreden. Na de veertigste zet werd het punt gedeeld.
In groep B werd slechts één (!) partij gespeeld. John van Rooij veroverde net na de opening een kwaliteit en wist Jessica de Haas in het eindspel te verslaan. Door dit resultaat gaat hij samen met Joep Peeters aan de leiding in de stand die behoorlijk veel u-tjes bevat!
In groep C pakte Jan de Groot zijn eerste overwinning. Tegen Huub Martens stond hij een pion voor en hij won het eindspel na enige grote blunders aan beide zijden. Chris van der Aa had optisch een prettige stelling, maar Millo Labriaire slaagde er in enkele pionnen te veroveren. De stelling die resteerde speelde hij feilloos uit. Wim Hordijk offerde een stuk tegen enkele pionnen, maar zag dat dit resulteerde in een sterke koningsaanval voor Roel van de Donk. Deze aanval sloeg uiteindelijk door. Een trio aan de leiding in de stand.

Programma lentecompetitie (16 april 2012)
Op dinsdag 17 april wordt de derde ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

NBSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams Veldhoven (15 april 2012)
Op zaterdag 14 april werd het Open NBSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams georganiseerd in Veldhoven. HSC nam deel met twee teams en bekend is dat geen van beide teams opzienbarende resultaten behaalde. Gezellig was het zoals gewoonlijk wel. De eindstanden, uitslagen en persoonlijke scores zullen binnenkort ongetwijfeld te vinden zijn op de site van SV Veldhoven.

Uitslagen en standen lentecompetitie (11 april 2012)
Op dinsdag 10 april werden in de tweede ronde van de lentecompetitie negen partijen gespeeld.
In groep A kon Hugo Faber via een fraai stukoffer de niet gerokeerde koning van Joost Rutten te grazen nemen. Paul van Asseldonk speelde een gambietopening en kreeg de nodige compensatie. Pim Blijlevens reageerde niet goed, waarna hij razendsnel verloor. Danniël van Boxtel en Maarten Smit weigerden in een zeer complexe stelling risico's te gaan nemen en stelden zich tevreden met remise. Pascal Boudewijns kreeg ook een remiseaanbod, maar wilde meer. Terecht, want op dat moment stond hij een kwaliteit voor. Toen hij echter gedwongen werd de kwal terug te offeren, stond Gerard van de Kerkhof plots twee pionnen voor en dat liet hij zich niet meer afnemen. Nog altijd twee leiders in de stand.
In groep B wist Joep Peeters zijn tweede overwinning te noteren. Tegen ons nieuwe lid Tijany Ousmane gaf zijn sterke loper uiteindelijk de doorslag. Jessica de Haas versloeg verrassend maar terecht Johan Wuijts, die een niet erg uitgeslapen indruk maakte. Een klein drama voor Ton van den Waardenburg, die zijn totaal gewonnen eindspel met twee pluspionnen tegen Roland Robinson zelfs nog verloor. Kijk even naar de stand.
In groep C leek Jan de Groot een mooie koningsaanval te hebben. Chris van der Aa verdedigde zich echter goed en kon afwikkelen naar een eindspel dat gewonnen was. Huub Martens kon enkele pionnen buitmaken, maar Wim Hordijk had gezien dat hij die pionnen zou heroveren. In het eindspel was Wim uiteindelijk de sterkste, waardoor hij medekoploper is in de stand.

Programma lentecompetitie (9 april 2012)
Op dinsdag 10 april wordt de tweede ronde van de lentecompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. We beginnen om 20.00 uur.

OGD-Prinsenstadtoernooi Delft (8 april 2012)
Jerzy Cebula heeft weinig plezier beleefd aan zijn deelname in het weekendtoernooi van Delft. Met 0 uit 6 eindigde hij op een troosteloze 39e en laatste plaats in de sterk bezette hoogste groep. De eindstanden zijn te vinden op de toernooisite.

Gambiettoernooi Nieuwegein (8 april 2012)
Zoals elk jaar was er een behoorlijke afvaardiging van HSC-spelers bij het gezellige Gambiettoernooi in Nieuwegein, dat op zaterdag 7 april gespeeld werd. De vijf clubgenoten werden verdeeld over de eerste drie groepen. In de hoogste groep leek Hugo Faber op weg om de titel te veroveren, maar faalde in de slotronden, waardoor hij derde werd met 4 uit 7. Paul van Asseldonk kon hem nog net een halfje voorblijven en daarmee beslag te leggen op de tweede plaats. Voor beide heren een traditionele reusachtige beker. In de tweede groep een gedeeld tweede plaats voor Pim Blijlevens (op SB-punten derde) met 4½ uit 7. Ook voor hem een coole beker. Joep Peeters slaagde er niet in een prijs te winnen, hij eindigde met 3½ uit 7 op de gedeelde vierde plaats (vijfde op SB). In groep C bemachtigde ook Johan Wuijts een gigantische trofee. Hij werd met 4 uit 7 ongedeeld tweede. Een verslag, foto's en eindstanden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen lentecompetitie (4 april 2012)
Op dinsdag 3 april werden alvast de eerste vijf partijen van de lentecompetitie gespeeld. Ze eindigden allemaal in een overwinning voor wit.
In groep A speelde Pascal Boudewijns een mindere variant, waarna zijn dame in de problemen kwam. Hugo Faber had niet veel moeite de dame even later daadwerkelijk te vangen, waarna de partij gespeeld was. Gerard van de Kerkhof en Paul van Asseldonk claimden na afloop beiden dat ze de betere stelling hadden gehad. Wie er gelijk had is niet helemaal duidelijk geworden, maar feit is wel dat Gerard zijn tijd wat beter had ingedeeld en in de tijdnood van zijn opponent had toegeslagen. De twee winnaars gaan samen aan de leiding in de stand.
In groep B kreeg Joep Peeters een actieve stelling met een pluspion. Jessica de Haas probeerde het tij te keren, maar ze maakte in tijdnood een fout die haar materiaal kostte. De partij tussen John van Rooij en Rob Bakels was een waar spektakelstuk. Beiden gingen vol voor de winst, maar uiteindelijk bleek de koning van Rob kwetsbaarder dan die van John. Ook hier staan de winnaars aan kop in de stand.
In de enige partij van groep C had Nick van den Broek een pionnetje gewonnen. Jan de Groot maakte het zijn tegenstander makkelijk door zijn loper in laten staan. Nick bovenaan in de stand.

Uitslagen barrages herfstcompetitie (4 april 2012)
Op dinsdag 3 april werden de laatste barrages van de herfstcompetitie gespeeld. Het werd, zoals altijd, een spannende aangelegenheid.
Roland Robinson stevende in zijn eerste partij tegen Danniël van Boxtel op een regelrechte overwinning af. Na kwaliteitswinst had een fraai torenoffer een vrijwel zeker punt opgeleverd. Hij offerde echter een paard en zag zijn opponent het remiseachtige eindspel nog winnen. Dat gaf Danniël de kans om in de tweede partij een remisevariant inclusief stukoffer en eeuwig schaak te spelen. Roland kon hier alleen van afwijken door een beduidend slechtere stelling te accepteren. Danniël maakte het keurig af, waardoor hij een plaats in groep A heeft verdiend.
Johan Wuijts leek te gaan stunten. In de eerste partij had hij met zwart een licht voordelig toreneindspel tegen Pim Blijlevens verzilverd. In de tweede partij had hij een prachtige aanvalsstelling die volledig gewonnen zou moeten zijn. Hij faalde echter in de afwerking en zag Pim langszij komen. Het beslissingsvluggertje, waarin Johan zwart lootte, ging uiteindelijk verloren, zodat Pim zich met de hakken over de sloot geplaatst heeft voor groep A.
Joost Rutten sloeg in zijn eerste partij met de zwarte stukken hard toe in zijn match tegen Jerzy Cebula. Na diverse offers werd de partij via een fraaie matvoering bekroond. In de tweede partij stelde Jerzy orde op zaken door eerst enkele pionnen en daarna een kwaliteit buit te maken. Ook hier een beslissingsvluggertje waarin Jerzy zwart lootte. Hij leek de partij gemakkelijk te gaan winnen, had ook nog meer tijd, maar een blunder liet Joost toe op de onderste rij, waarna plotseling het mat niet meer te verhinderen bleek. Joost heeft zich derhalve, als enige deelnemer van groep 2, geplaatst voor groep A.

Programma clubavond (2 april 2012)
Dinsdag 3 april zal in teken staan van zowel de herfstcompetitie als de lentecompetitie! De laatste barrages uit eerstgenoemde competitie zullen gespeeld worden; de drie mini-matches hebben een plaats in groep A als inzet. Om niet al te veel in de problemen te komen wat betreft het tijdschema heeft de competitieleider in al zijn wijsheid besloten ook alvast te beginnen met de eerste ronde van de lentecompetitie. Kijk even naar het programma in groep A, groep B en groep C. Let er overigens op dat het nieuwe tempo van 1½ uur voor 40 zetten, gevolgd door een kwartier voor de rest van de partij wordt gehanteerd. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (1 april 2012)
Op zaterdag 31 maart werd de laatste gezamenlijke thuiswedstrijd van het seizoen gespeeld. Eén HSC-team won, de andere twee gingen onderuit.
Helaas geldt dat laatste voor HSC 3 die daarmee het kampioenschap misliep. Met het kleinst mogelijke verschil werd verloren van het Eindhovense Triple-pion, dat daardoor feest kon gaan vieren. HSC 1 was volslagen kansloos en verloor met 2 - 6 van koploper Vianen/DVP en komt door ongunstige uitslagen in de andere wedstrijden plots in degradatiegevaar. Voor HSC 2 zijn de zorgen nog niet voorbij, maar na de knappe 4½ - 3½ zege op Waalwijk ziet de toekomst er een stuk rooskleuriger uit.
De overzichten zijn bijgewerkt en er zijn drie verslagen geplaatst.

Programma externe competitie (29 maart 2012)
Op zaterdag 31 maart spelen de HSC-teams in de volgende ronde van de externe competitie allemaal thuis. Vanaf 13.00 uur wordt er in ons clublokaal Partycentrum De Molen begonnen met de 24 partijen.
HSC 1 krijgt opnieuw een zware tegenstander. De Vrije Pion uit het Brabantse Vianen is de huidige koploper in klasse 2D en zal dat graag willen blijven. HSC 2 vecht voor lijfsbehoud en een zege op de nummer 3 in de stand, Waalwijk, zou zeer welkom zijn. HSC 3 heeft na de teleurstellende nederlaag in de vorige ronde nog alles in eigen hand. Om kampioen te worden zal er natuurlijk wel gewonnen moeten worden van concurrent Triple-pion uit Eindhoven. Het liefst met flinke cijfers, want de andere gegadigde voor het kampioenschap (Vianen/DVP 2) ligt op de loer om er als lachende derde met de buit vandoor te gaan. Toeschouwers zijn derhalve van harte welkom.

Uitslag barrage herfstcompetitie (28 maart 2012)
Op dinsdag 27 maart werd nog een barrage afgewerkt in groep 1 van de herfstcompetitie. Pim Blijlevens won de eerste spectaculaire partij met zwart van Danniël van Boxtel en zou vervolgens aan remise genoeg hebben in de tweede partij. Danniël deed verwoede pogingen het ontstane remiseachtige dame-eindspel te winnen, maar liet zich in plaats daarvan mat zetten. Door dit resultaat is de indeling bekend voor de barrage die op 3 april afgewerkt wordt, met als inzet een plaats in groep A.

Uitslagen avondcompetitie (28 maart 2012)
Op dinsdag 27 maart werden de laatste avondcompetitiewedstrijden van het seizoen gespeeld in ons clublokaal.
Om met het goede nieuws te beginnen: HSC B werd na een overtuigende 3½ - ½ zege op DSC B uit Dongen kampioen in klasse D2! Ook HSC A had kampioen kunnen worden, maar de maximale score die nodig was om dit te bereiken heeft er nooit ingezeten. Sterker nog, er werd met 1½ - 2½ verloren van het in degradatienood verkerende Kentering uit Rosmalen. Met dezelfde cijfers verloor ook HSC C, maar in de wedstrijd tegen Deurne had er toch echt meer ingezeten. Ondanks de laatste plaats was het een leerzaam seizoen voor ons nieuwe team.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de drie verslagen zijn toegevoegd.

Programma clubavond (26 maart 2012)
Dinsdag 27 maart zal grotendeels in teken van de laatste ronde van de avondcompetitie staan. Daarnaast wordt de barrage tussen Pim Blijlevens en Danniël van Boxtel gespeeld, om te bepalen wie er achtste wordt in de eindstand van groep 1 van de herfstcompetitie. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (26 maart 2012)
Op dinsdag 27 maart spelen de drie avondteams van HSC allemaal een thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen. In de laatste wedstrijden van dit seizoen staat nog het een en ander op het spel.
Zo heeft HSC A een onverwachte kans gekregen het kampioenschap te grijpen. Er dient dan wel met maximale cijfers gewonnen te worden van De Kentering uit Rosmalen. Ook HSC B speelt voor de eerste plaats; tegen het Dongense DSC B volstaat een gelijkspel. HSC C zal proberen de rode lantaarn kwijt te raken. Er zal minimaal gelijk moeten worden gespeeld tegen Deurne om dat doel te bereiken.
Toeschouwers zijn van harte welkom. We beginnen om 20.00 uur.

Geboren: Lucas! (22 maart 2012)
Op dinsdag 20 maart is Lucas van de Donk geboren! We wensen de trotse ouders Roel en Frieda van de Donk veel geluk met hun zoon.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (21 maart 2012)
Op dinsdag 20 maart werden de laatste partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Daarnaast werden er al twee barrages gespeeld.
In groep 1 gaf John van Rooij zijn partij tegen Bart Dekker al in een vroeg stadium op, alhoewel er qua stelling nog niet zo veel aan de hand was. Uit de stand blijkt dat hij zich hierdoor net niet heeft weten te plaatsen voor de barrages en moet het dus met een plaats in groep B doen.
In groep 2 won Jessica de Haas na een briljant stukoffer in de aanval van Wim Hordijk. Roland Robinson verloor een pionnetje, maar had activiteit. Huub Martens verdedigde zich goed en pakte een nette remise. Door dit resultaat is Roland ongedeeld eerste, zoals uit de stand blijkt.
Er werden deze avond ook al twee barrages afgewerkt. Maarten Smit won in de eerste partij gemakkelijk van Jerzy Cebula, maar deze was hard op weg dit recht te zetten in de tweede partij. In gladgewonnen stelling ging hij echter door de vlag. Maarten is hierdoor zeker van een plaats in groep A, Jerzy krijgt nog een kans: hij zal dan wel de barrage moeten winnen van Joost Rutten. In de tweede barrage was Joep Peeters duidelijk de meerdere van Chris van der Aa. In de eerste partij won hij via een dubbele aanval een volle toren en ook in de tweede partij stond Chris materiaalverlies toe. Joep gaat derhalve naar groep B, Chris speelt de lentecompetitie in groep C.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (21 maart 2012)
Op maandag 19 maart heeft HSC ook de laatste poulewedstrijd in het Oost-Brabanttoernooi gewonnen. In Sint Oedenrode werd de Rooise Dam- en Schaakvereniging slechts een half bordpuntje gegund, zoals in het verslag te lezen is. De stand wordt bijgewerkt als alle uitslagen bekend zijn.

Programma clubavond (19 maart 2012)
Op dinsdag 20 maart zullen de laatste inhaalpartijen worden gespeeld in groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie. In dezelfde competitie worden alvast twee barrages gespeeld. Maarten Smit en Jerzy Cebula spelen om directe plaatsing in groep A; de verliezer krijgt later nog een kans zich voor de hoogste groep te kwalificeren. Joep Peeters en Chris van der Aa spelen hun barragepartijen om een plaats in groep B; de verliezer gaat naar groep C. Ook zal er nog een partij uit de interne bekercompetitie worden ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma Oost-Brabanttoernooi (18 maart 2012)
Op maandag 19 maart speelt HSC in de vijfde en laatste ronde van het Oost-Brabanttoernooi een uitwedstrijd in Sint Oedenrode tegen RDS.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (14 maart 2012)
Op dinsdag 13 maart werden drie partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Er moeten er hierna nog drie gespeeld worden.
In groep 1 kwam Bart Dekker een kwaliteit voor, maar zag zijn dame ingesloten worden. Om hier uit te komen moest hij een stuk geven, waarna hij toren en twee pionnen voor twee stukken had. Jerzy Cebula liet zijn stukken echter goed samenwerken en niet veel later werd de vrede getekend. Zoals uit de stand blijkt zal Jerzy nu eerst een barrage moeten spelen tegen Maarten Smit. De verliezer zal vervolgens in een barrage moeten strijden tegen de nummer 3 van groep 2 om een plaats in groep A.
Die nummer 3 van groep 2 is overigens Joost Rutten, die na een moeilijke partij tegen Nick van den Broek heel blij mocht zijn met zijn behaalde remise. Eerder op de avond had Chris van der Aa gewonnen van Wim Hordijk. Uit de stand blijkt dat hij zich hierdoor nog net heeft weten te plaatsen voor de barrage tegen de nummer 13 uit groep 1, Joep Peeters, met als inzet een plaats in groep B.

Uitslag interne bekercompetitie (14 maart 2012)
Op dinsdag 13 maart werden twee partijen afgewerkt voor de interne bekercompetitie. Jessica de Haas meende zich plotseling te moeten terugtrekken voor haar tweederonde partij, waardoor Ton van den Waardenburg een wel heel gemakkelijke avond had. Hij zal het in de kwartfinale tegen Danniël van Boxtel een stuk lastiger krijgen. In de kwartfinale partij tussen Johan Wuijts en Hugo Faber wist laatstgenoemde ondanks een betere stelling niet genoeg te bereiken, waarna er een barrage aan te pas moest komen. Johan koos na het winnen van de loting voor vijf minuten en de zwarte stukken, maar zou aan remise genoeg hebben. Hugo kreeg in de spannende partij de overhand, maar Johan counterde op tijd en kon zijn opponent in inmiddels gewonnen stelling 'vlaggen'. Hij speelt in de halve finale tegen de winnaar van de partij Pascal Boudewijns - Wilfried van de Kimmenade.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (14 maart 2012)
Op dinsdag 13 maart was HSC in de vierde ronde van het Oost-Brabanttoernooi net te sterk voor concurrent Gardé. Het werd 3½ - 2½. Het verslag van deze wedstrijd is inmiddels geplaatst. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma clubavond (12 maart 2012)
Op dinsdag 13 maart zal een aantal inhaalpartijen worden gespeeld in groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie. Ook zullen er nog enkele partij uit de interne bekercompetitie worden ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma Oost-Brabanttoernooi (12 maart 2012)
Op dinsdag 13 maart speelt HSC in de vierde ronde van het Oost-Brabanttoernooi een thuiswedstrijd tegen Gardé uit Soerendonk.

Jan Timman speelt mee in het HSC/De Legibus Open (11 maart 2012)
Het tweede HSC/De Legibus Open, dat op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli zal worden gehouden in ons clublokaal Partycentrum De Molen, zal in ieder geval één prominente deelnemer hebben. Jan Timman is door de organisatie gevraagd mee te spelen en hij heeft zijn deelname inmiddels bevestigd! Op de toernooisite is meer informatie te vinden over ons toernooi. Inschrijven is reeds mogelijk!

Uitslagen externe competitie (11 maart 2012)
Zaterdag 10 maart was een zwarte dag voor de HSC-teams.
HSC 1 verloor in Arnhem met het kleinst mogelijke verschil van promotiekandidaat ASV, maar wederom was er de indruk dat er meer ingezeten had. Datzelfde geldt voor HSC 2 die de zege in Zundert verspeelde tegen De Raadsheer. Het werd een geflatteerde 5½ - 2½, maar er werden hele en halve punten weggegeven door onze mensen. HSC 3 maakte de misère compleet door gedecideerd te verliezen in Vianen tegen het tweede team van De Vrije Pion. In de slotronde kan promotie evenwel gerealiseerd worden als er met ruime cijfers gewonnen wordt.
De overzichten zijn inmiddels bijgewerkt en er zijn twee verslagen geplaatst.

Programma externe competitie (9 maart 2012)
Op zaterdag 10 maart is al weer de volgende ronde van de externe competitie. De drie HSC-teams spelen opnieuw uit.
HSC 1 gaat naar Arnhem om aan te treden tegen ASV, sinds de vorige ronde medekoploper in de stand. Ook HSC 2 treft een moeilijke tegenstander. In Zundert wacht De Raadsheer, momenteel tweede in de Promotieklasse. Voor HSC 3 breekt de beslissende fase van de competitie aan. De huidige koploper gaat in het Brabantse Vianen het tweede team van De Vrije Pion proberen te verslaan.
Na afloop van de wedstrijden zal er een samenzijn worden georganiseerd bij Stadscafe De Gouden Kegel, waarna er eventueel een eetplan volgt.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (7 maart 2012)
Op dinsdag 6 maart werden zeven partijen ingehaald in de herfstcompetitie. De competitie nadert daarmee zijn einde. Er zijn hierna nog zes partijen te spelen.
In groep 1 werden alle partijen remise. Pim Blijlevens en Danniël van Boxtel tekenden bijzonder snel voor dit resultaat, beiden zijn hierdoor kansrijk voor een barrageplaats. Pascal Boudewijns en Hugo Faber deden er iets langer over, maar ook hier was van echte strijd geen sprake. Maarten Smit probeerde het wel, maar miste in een complexe stelling een kansrijke voortzetting. Na dameruil ging Frans van Neerven akkoord met remise, waardoor hij de barrage tegen de nummer 6 van groep 2 ontloopt. Jerzy Cebula leek na kwaliteitswinst de zege voor het oprapen te hebben. In tijdnood verprutste hij zijn stelling door een stuk weg te blunderen, maar Gerard van de Kerkhof was zo sportief hem alsnog een halfje te gunnen. Hijzelf is door dit resultaat overigens zeker van een plaats in groep A van de lentecompetitie, hetgeen uit de stand blijkt.
In groep 2 kwam Jan de Groot al snel een kwaliteit achter. Toen dat een volle toren werd schudde hij de hand van Johan Wuijts. Laatstgenoemde is nu 100% zeker van een barrageplaats. Dit geldt ook voor Roland Robinson die wat later op de avond Nick van den Broek versloeg. Intussen had Chris van der Aa een voordelig eindspel met twee pluspionnen verzilverd tegen Roel van de Donk, waardoor ook hij nog een barrageplaats in het vizier heeft, namelijk de barrage voor een plaats in groep B. Dit alles valt op te maken uit de stand.

Programma herfstcompetitie (5 maart 2012)
Op dinsdag 6 maart zal een flink aantal inhaalpartijen worden gespeeld in groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslag avondcompetitie (2 maart 2012)
Op donderdag 1 maart maakte HSC B in Berkel-Enschot korte metten met De Oude Toren: 0 - 4. In de slotronde zal minimaal gelijk moeten worden gespeeld om de champagne te ontkurken. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Het verslag is inmiddels ontvangen.

Uitslag avondcompetitie (1 maart 2012)
Inmiddels is bekend dat HSC C op dinsdag 28 februari in Leende met het kleinst mogelijke verschil verloor van De Toren. De stand is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Een verslag is nog altijd niet ontvangen.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (29 februari 2012)
Op dinsdag 28 februari werden vier partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 kwam bij Ton van den Waardenburg en Pascal Boudewijns een in Helmond overbekende variant van het Scandinavisch op het bord. Al snel moest Pascal zijn zwarte paard terug naar b8 dirigeren. Dit belooft meestal weinig goeds. Ton kon dan ook al op zet 17 het winstpunt noteren, zijn eerste overwinning deze competitie en die levert hem een directe plaats in groep B op. Kort daarna waren John van Rooij en Gerard van de Kerkhof klaar. In een inhoudsrijke stelling kwam een remiseaanbod van John dat pas door Gerard geaccepteerd werd nadat hij de stand van deze groep op de website had gecontroleerd. Met deze remise zet Gerard dan ook een belangrijke stap richting directe plaatsing voor groep A. Kort na de opening plaatste Bart Dekker tegen Pim Blijlevens een positioneel kwaliteitsoffer. Pim verdedigde zich goed tegen de langzaam ontwikkelende druk. Toen Bart via een zetverwisseling zijn voordeel grotendeels weggaf werd tot remise besloten. Kijk even naar de bijgewerkte stand.
In groep 2 verscholen Ger Wich en Roland Robinson zich lange tijd achter hun stonewallopstellingen. Toen de stelling geopend werd onstond uiteindelijk wel een boeiend gevecht, dat in een uiterst tijdnoodduel werd beslist door Roland, nadat Ger door zijn vlag was gegaan. Roland lijkt de eerste plaats in de stand definitief te hebben opgeëist.

Uitslag interne bekercompetitie (29 februari 2012)
Op dinsdag 28 februari werd ook nog een partij ingehaald voor de interne bekercompetitie. Johan Wuijts lootte wit tegen Wim Hordijk. In een thematische Siciliaan werd Wim instructief overlopen. In de eindstelling had Wim geen antwoord op de actieve dame en toren van wit waarna hij opgaf. Johan is hiermee naar de kwartfinale.

Uitslag avondcompetitie (29 februari 2012)
Op dinsdag 28 februari won HSC A in Eindhoven overtuigend van het gelijkwaardige WLC. Gesterkt door de wetenschap dat koploper Stukkenjagers B daags tevoren een matchpunt had verspeeld in Rosmalen, werd het maar liefst ½ - 3½. Uit de bijgewerkte stand blijkt dat ons vaandelteam de koppositie heeft overgenomen, met een schamel half bordpuntje voorsprong. Het verslag van de wedstrijd is inmiddels te lezen.

Programma clubavond (27 februari 2012)
Op dinsdag 28 februari zal een aantal inhaalpartijen worden gespeeld in groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie. Ook zal er nog een partij uit de interne bekercompetitie worden ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (27 februari 2012)
De aankomende week zullen de drie HSC-teams weer moeten aantreden in de volgende ronde van de avondcompetitie. Alle teams spelen uit. Op dinsdag 28 februari speelt HSC A in Eindhoven tegen WLC. Winnen is het devies en verder hopen op een (halve) misstap van Stukkenjagers B. Dezelfde avond reist HSC C af naar Leende voor de wedstrijd tegen De Toren, de huidige rodelantaarndrager in klasse E2. HSC B moet nog even geduld hebben: pas op donderdag 1 maart wordt in Berkel-Enschot de wedstrijd tegen De Oude Toren afgewerkt.

Oostendorp rapidtoernooi Buren (26 februari 2012)
Op zaterdag 25 februari speelden drie clubgenoten mee aan het Oostendorp rapidtoernooi in Buren. In de sterk bezette eerste groep konden de HSC'ers niet imponeren. Hugo Faber bleef steken op 3 uit 7, net een half puntje meer dan Pim Blijlevens. In de tweede groep was Johan Wuijts wél succesvol: hij bereikte met 5½ uit 7 de gedeelde eerste plaats en op weerstandspunten was hij zelfs eerste! Het verslag is al te lezen op de site van SV Rivierenland; de eindstanden zullen spoedig volgen.

HSC/De Legibus Open (25 februari 2012)
Het tweede HSC/De Legibus Open zal, zoals eerder gemeld, op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli worden gehouden in ons clublokaal Partycentrum De Molen. Inmiddels is er een aparte toernooisite gemaakt, waarop alle mogelijke informatie over ons toernooi te vinden is. Inschrijven is reeds mogelijk!

Noteboomtoernooi Leiden (19 februari 2012)
Vanaf vrijdag 17 februari hebben drie HSC'ers meegedaan aan het oudste weekendtoernooi van Nederland, het Noteboomtoernooi in Leiden. In de hoogste groep eindigde Jerzy Cebula met een 50%-score in de grijze middenmoot, de gedeelde 33e plaats om precies te zijn. Zijn TPR was iets hoger dan zijn rating. In groep B kwamen Pim Blijlevens en Johan Wuijts uit op een score van 4 uit 6 en een gedeelde 12e plaats. De TPR van Pim was goed, maar die van Johan relatief beter. Verder bijzonderheden zijn te vinden op de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (15 februari 2012)
Op dinsdag 14 februari werden in de dertiende en laatste ronde van de herfstcompetitie bedroevend weinig partijen gespeeld. Er konden slechts zes uitslagen worden genoteerd.
In groep 1 wist Danniël van Boxtel een prachtige aanvalsstelling op te bouwen en het was wachten op de genadeklap. Hij stelde zich echter tevreden met kwaliteitswinst tegen een pion, en zag vervolgens het eindspel in remise verzanden nadat Ton van den Waardenburg nóg een pionnetje kon verorberen. Joep Peeters verkreeg eveneens een fraaie aanvalsstelling en hij pakte het punt wel. Nadat hij een pion op f6 kreeg zag Frans van Neerven geen goede verdediging meer. Pascal Boudewijns speelde zijn partij in het cafégedeelte en gaf in de opening een belangrijke centrumpion op. Nadat alle lichte stukken geruild waren veroverde Paul van Asseldonk enkele pionnen, sloeg de aanval van wit af en won. Zoals uit de stand blijkt zijn er nog negen partijen in te halen.
In groep 2 speelden Jessica de Haas en Rob Bakels een foutloze partij die dus wel in remise moest eindigen. Joost Rutten versloeg Millo Labriaire in een inhaalpartij. Huub Martens bevestigde zijn goede vorm door ook Wim Hordijk te verslaan. Middels een dubbele dreiging kon hij een stuk veroveren. Hij stijgt door dit resultaat maar liefst drie plaatsen in de stand.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (14 februari 2012)
Op maandag 13 februari was HSC in de derde ronde van het Oost-Brabanttoernooi veel te sterk voor En Passant in Veghel: 0 - 6. Het verslag van deze wedstrijd is nog steeds niet ontvangen. De stand is wel bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma Oost-Brabanttoernooi (13 februari 2012)
Op maandag 13 februari speelt HSC in de derde ronde van het Oost-Brabanttoernooi een uitwedstrijd in Veghel tegen En Passant.

Programma herfstcompetitie (13 februari 2012)
Op dinsdag 14 februari wordt de dertiende en laatste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (12 februari 2012)
Op zaterdag 11 februari speelden alle HSC-teams gelijk, iets wat nog nooit eerder is gebeurd.
Voor HSC 1 was het resultaat wellicht ietwat teleurstellend; in en tegen Veldhoven lag de winst lange tijd voor het grijpen. HSC 2 kwam daarentegen terug van een 4 - 1 achterstand in Soerendonk tegen Gardé en kon derhalve tevreden zijn. Bij HSC 3 had er misschien wel meer ingezeten, maar gelijk tegen Deurne met gemiddeld bijna 100 ratingpunten meer, is niet slecht. Bovendien werd de koppostitie met succes verdedigd.
Alle overzichten zijn bijgewerkt en de drie verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (10 februari 2012)
Op zaterdag 11 februari wordt de volgende ronde van de externe competitie gespeeld. Alle HSC-teams spelen uit.
HSC 1 speelt de streekderby in en tegen Veldhoven, en wil zich graag revancheren voor de blamage van de vorige ronde. Voor HSC 2 staat het belangrijke duel tegen Gardé in Soerendonk op het programma. Winst is wenselijk om degradatiezorgen voorlopig te vermijden. HSC 3 gaat in en tegen Deurne proberen de in de vorige ronde herkregen koppositie te consolideren.

HSC/De Legibus Open (9 februari 2012)
Het tweede HSC/De Legibus Open zal op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli worden gehouden in ons clublokaal Partycentrum De Molen. De formule is hetzelfde als de vorige editie, die in het weekend van 22 en 23 oktober 2011 werd georganiseerd. Er worden vijf ronden op zaterdag en vier ronden op zondag gespeeld, en het tempo bedraagt 45 minuten per persoon per partij. Nadere informatie over ons toernooi, dat mede mogelijk wordt gemaakt door onze sponsor De Legibus, zal spoedig op deze website bekend worden gemaakt.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (8 februari 2012)
Er werden op dinsdag 7 februari negen partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 bereikte Bart Dekker al snel een gewonnen stelling tegen Pascal Boudewijns dankzij twee superieure paarden die de zwarte stelling binnendrongen. Frans van Neerven en Jerzy Cebula tekenden de vrede na een gelijkopgaande partij. Bij Hugo Faber en John van Rooij was de stelling een stuk onduidelijker, maar ook hier werd in het late middenspel remise overeengekomen. Maarten Smit kwam na de opening duidelijk beter te staan nadat hij een loper en een paard voor een toren en een pion had verkregen. Ton van den Waardenburg verdedigde het eindspel echter goed en kon met remise ontsnappen. Hij is door dit resultaat de rode lantaarn weer even kwijt, zoals uit de stand blijkt.
In groep 2 ging Millo Labriaire onderuit tegen Huub Martens nadat hij een stuk was achtergekomen. Roel van de Donk had wat andere zaken aan zijn hoofd en werd daardoor zo gehinderd, dat hij er niet veel van bakte tegen Jessica de Haas. Rob Bakels kreeg na een fout van Jan de Groot een gewonnen stelling op het bord. Ger Wich verspeelde zijn kansen op een barrageplaats door verrassend, maar terecht van Nick van den Broek te verliezen. Roland Robinson deed zoals gewoonlijk wat langer over zijn partij, maar toen Chris van der Aa eenmaal in slaap gesust was, won hij dan toch. Hij stijgt hierdoor naar de tweede plaats in de stand.

Programma herfstcompetitie (6 februari 2012)
Op dinsdag 7 februari zal een flink aantal inhaalpartijen worden gespeeld in groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Druiventrostoernooi Berkel-Enschot (5 februari 2012)
Op zaterdag 4 februari trotseerden negen HSC'ers de strenge vorst om mee te kunnen doen aan het Druiventrostoernooi in Berkel-Enschot. In groep A werden geen opzienbarende resultaten geboekt. Pim Blijlevens en Maarten Smit eindigden met 3 uit 7 op de gedeelde 14e plaats. Hugo Faber werd met slechts 2 punten gedeeld 20e. Paul van Asseldonk haalde zo mogelijk nóg een halfje minder en werd gedeeld 23e. In groep B was Johan Wuijts met een 50%-score de beste HSC'er op de gedeelde 16e plaats. Rob Bakels en Roland Robinson eindigden een treetje lager op de gedeelde 21e plaats met 3 uit 7. Wel een succesje in groep C, waar Jessica de Haas met 6 uit 7 op de gedeelde eerste plaats eindigde. Ze werd tweede op weerstandspunten, alhoewel ze wel van de groepswinnaar had gewonnen. Millo Labriaire eindigde met 3 uit 7 op de gedeelde 23e plaats. Een kort verslag alsmede de eindstanden zijn te vinden op de NBSB-site.

KNSB-ratinglijst (1 februari 2012)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per februari 2012 is verschenen. Veel wijzigingen in de HSC-lijst, omdat dit keer ook partijen uit de NBSB-competities zijn meegeteld. Ton van den Waardenburg en Rob van Wijk komen na lange afwezigheid weer voor op de lijst. Nick van den Broek en Huub Martens moeten nog even wachten alvorens ze een rating krijgen.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (1 februari 2012)
Er werden op dinsdag 31 januari nog drie partijen ingehaald in groep 1 van de herfstcompetitie. Ton van den Waardenburg had, zoals wel vaker dit seizoen, een fraaie aanvalsstelling opgebouwd. Een moment van onoplettendheid kostte hem na een schaakje echter een vol stuk, waarna John van Rooij won. Het was vanaf het begin duidelijk dat Danniël van Boxtel tevreden zou zijn met remise. Bart Dekker probeerde wat hij kon, maar tegen de veertigste zet gaf hij de witspeler zijn zin. De partij van Frans van Neerven had ook in remise kunnen eindigen, als hij tenminste gehoord had dat Gerard van de Kerkhof hem een remisevoorstel deed. Nu ging de partij verder en won Gerard in het middenspel enige pionnen, waarna hij alsnog een vol punt pakte. Een paar kleine verschuivingen in de stand.
In groep 2 werd niet gespeeld, zodat de stand ongewijzigd is.

Uitslagen avondcompetitie (1 februari 2012)
Op dinsdag 31 januari werden twee overwinningen en een gelijkspel behaald in de avondcompetitie.
HSC A versloeg het danig verzwakte Son en Breugel met 3 - 1. HSC B gunde het tweede team van diezelfde club nog minder: 4 - 0. HSC C speelde verdienstelijk gelijk tegen het Eindhovense Triple-pion. Alle standen zijn bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. De drie teamverslagen zijn allemaal ontvangen en geplaatst.

Programma herfstcompetitie (30 januari 2012)
Dinsdag 31 januari staat weliswaar in teken van de avondcompetitie, maar toch zullen er ook enige partijen uit de groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie worden ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (30 januari 2012)
Op dinsdag 31 januari spelen de drie avondteams van HSC allemaal een thuiswedstrijd in ons clublokaal Partycentrum De Molen.
HSC A speelt tegen het vaandelteam van Son en Breugel en moet winnen om mee te blijven doen om het kampioenschap. Precies hetzelfde geldt voor HSC B, dat het opneemt tegen de reserves van Son en Breugel. HSC C krijgt het ongeslagen Triple-pion uit Eindhoven op bezoek. Toeschouwers zijn van harte welkom. We beginnen om 20.00 uur.

Rappe Schakers Wistoernooi Langenboom (29 januari 2012)
Op vrijdagavond 27 januari speelden drie HSC'ers mee aan het Rappe Schakers Wistoernooi in Langenboom. Een sterke Oost-Europeaan ging er met de hoofdprijs vandoor in dit snelschaaktoernooi, maar Pim Blijlevens werd met een keurige score van 7½ uit 9 tweede. Paul van Asseldonk en Johan Wuijts deelden met twee anderen de derde plaats met 6 uit 9. Een preciezere einduitslag is helaas niet te vinden, want de organiserende vereniging DEVO '86 heeft geen site.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (25 januari 2012)
Op dinsdag 24 januari werden in de twaalfde ronde van de herfstcompetitie tien van de twaalf partijen gespeeld.
In groep 1 bereikte Bart Dekker al snel een superieure stelling tegen Joep Peeters, die het na stukverlies voor gezien hield. John van Rooij verzuimde in het middenspel de zet e4-e5 te verhinderen, waarna hij een pion verloor. Paul van Asseldonk verzilverde hierna eenvoudig het overgebleven eindspel. Door dit resultaat is hij de eerste speler die zich definitief voor groep A heeft geplaatst, zoals uit de stand blijkt. De overige drie partijen eindigden allemaal in remise. Danniël van Boxtel stond licht beter tegen Frans van Neerven, maar zag niet hoe hij verder moest komen. Hugo Faber had een pion geofferd en kreeg voldoende compensatie. Nadat Jerzy Cebula de pion terug moest geven werd ook hier de vrede getekend. In de langste partij van de avond stond Pascal Boudewijns niet alleen een pion achter, maar zijn stelling was ook problematisch. In de tijdnoodfase compliceerde hij de zaken door een kwaliteit te offeren gevolgd door een remiseaanbod. Gerard van de Kerkhof zag zo snel de weerlegging niet en ging met tegenzin op het voorstel in.
In groep 2 stond Millo Labriaire aanvankelijk erg goed, maar na het wegblunderen van een volle toren was het Jan de Groot die won. Wim Hordijk speelde tegen beter weten in door nadat hij snel een stuk was achtergekomen. Joost Rutten maakte uiteraard geen fouten meer. Johan Wuijts stond steeds wat beter, ook al speelde hij volgens eigen zeggen niet best. Toen Ger Wich genoodzaakt was een kwaliteit af te geven was het snel gedaan. Huub Martens liet in een uitstekende stelling met pluspion een opgelegde kans liggen om de partij in hogere zin te beslissen. Hierna kon Jessica de Haas de partij langzaam maar zeker naar haar hand zetten. Nick van den Broek speelde een dame en toreneindspel met pluspion dat hij eigenlijk nooit zou kunnen verliezen. Chris van der Aa slaagde er echter toch in hem in een matnet te lokken, waardoor hij enige plaatsen stijgt in de stand.

Programma herfstcompetitie (23 januari 2012)
Op dinsdag 24 januari wordt de twaalfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Open Noord-Limburgs Snelschaakkampioenschap Horst (22 januari 2012)
Op zaterdag 21 januari speelden drie HSC'ers mee aan het Noord-Limburgs Snelschaakkampioenschap in Horst. Na drie voorronden in groepen van vier personen volgde een indeling in groepen van acht. Paul van Asseldonk scoorde in de voorronden 7 uit 9 en werd in de hoogste finalegroep ingedeeld. In deze sterke groep kwam hij verdienstelijk tot een 50%-score. Pim Blijlevens en Johan Wuijts werden beiden ingedeeld in de tweede groep, na 6 uit 9 te hebben gehaald in de voorronden. Pim eindigde als tweede met 5 uit 7 en kreeg een envelop met inhoud als beloning. Johan kwam niet verder dan 2½ uit 7 en eindigde in de achterhoede. Meer informatie is te vinden op de site van de organiserende vereniging.

Joop Zuydendorp overleden (19 januari 2012)
Dinsdag 17 januari bereikte ons het treurige nieuws dat ons gewaardeerde lid Joop Zuydendorp het afgelopen weekend plotseling is overleden. Hij was ondanks zijn hoge leeftijd van 86 jaar nog altijd actief op de 64 velden. Zo speelde hij vorige week dinsdag 10 januari nog een verdienstelijke remise in een oefenpartij tegen Johan Wuijts. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (18 januari 2012)
Op dinsdag 17 januari werd de inhaalavond van de herfstcompetitie zeer matig bezocht. Diverse partijen vonden om wisselende redenen geen doorgang.
In groep 1 werd slechts één partij gespeeld. Danniël van Boxtel won in de opening een vergiftigde pion. Joep Peeters had meer dan voldoende compensatie en stond tussen de tiende en veertigste zet duidelijk beter. Joep was echter niet doortastend genoeg en liet Danniël in een gewonnen pionneneindspel met remise ontsnappen. Desalniettemin heeft hij de laatste plaats in de stand eindelijk kunnen verlaten.
In groep 2 werd de partij tussen Millo Labriaire en Johan Wuijts zeer snel telefonisch afgedaan. Millo kondigde 1.e2-e4 aan, voerde de zet daadwerkelijk op het bord uit en bood remise aan. Johan accepteerde dit voorstel vanuit zijn bed. Rob Bakels verloor na de opening een pion en kreeg geen vat op de stelling van Joost Rutten. Joost bleef handig manoeuvreren, won een kwaliteit en mocht de felicitaties in ontvangst nemen. Roland Robinson overrompelde Wim Hordijk via ijzersterke lopers en een sterke pionnenopstoot in het centrum. Roland won een kwaliteit, drong met zwaar materiaal de zwarte stelling binnen en won eenvoudig. Zoals uit de stand blijkt, zijn Johan, Roland en Joost nu bijna zeker van de barrageplaatsen.

Uitslag interne bekercompetitie (18 januari 2012)
Op dinsdag 17 januari werd één partij ingehaald voor de interne bekercompetitie. Sebastiaan Smits bereikte via sterk spel groot voordeel, maar door enkele onnauwkeurige zetten liet hij Hugo Faber terug in de partij komen. Het stellingsbeeld kantelde volledig in de tijdnood van Sebastiaan. Hugo verkreeg een koningsaanval, won een stuk en de partij.

Uitslag avondcompetitie (18 januari 2012)
Op dinsdag 17 januari verloor HSC C in Asten met 3 - 1 van De Combinatie. Alle overzichten zijn bijgewerkt. Het verslag is inmiddels geplaatst.

Uitslagen avondcompetitie (17 januari 2012)
Op maandag 16 januari speelden twee HSC-avondteams een uitwedstrijd in Tilburg in het kader van de avondcompetitie. HSC A was met ½ - 3½ veel te sterk voor De Drie Torens A, terwijl HSC B bijzonder snel klaar was met De Drie Torens D: 1 - 3. Alle overzichten zijn bijgewerkt. Er zijn twee verslagen toegevoegd.

Programma clubavond (16 januari 2012)
Op dinsdag 17 januari zal een flink aantal inhaalpartijen worden gespeeld in groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie. Ook zal er een partij uit de interne bekercompetitie worden ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Programma avondcompetitie (15 januari 2012)
De aankomende week zullen de drie HSC-teams weer moeten aantreden in de volgende ronde van de avondcompetitie. Alle teams spelen uit. Op maandag 16 januari spelen zowel HSC A als HSC B in Tilburg tegen een team van De Drie Torens. HSC C speelt op dinsdag 17 januari in Asten tegen De Combinatie.

Torenvalktoernooi Valkenswaard (15 januari 2012)
Op zaterdag 14 januari speelden drie HSC'ers mee aan het Torenvalktoernooi in Valkenswaard. In de hoogste groep kwam Pim Blijlevens tot een 50%-score en dat leverde hem een gedeelde derde plaats op. In dezelfde groep werd Johan Wuijts, die eigenlijk in de tweede groep had moeten uitkomen, verdienstelijk zesde met 3 uit 7. In de tweede groep had Jessica de Haas de eerste plaats kunnen veroveren, maar ze verloor onnodig in de slotronde, waardoor ze met 5 uit 7 ongedeeld tweede werd. Verdere informatie zal binnenkort te vinden zijn op de site van de organiserende vereniging EVS.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (11 januari 2012)
Op dinsdag 10 januari werd de elfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Opnieuw werden er dramatisch weinig partijen gespeeld. Reden was dit keer ondermeer de wedstrijd van ons Oost-Brabantteam. Op de inhaalavond volgende week zullen bijzonder veel partijen ingehaald moeten worden. Houd je e-mail maar in de gaten!
In groep 1 was Jerzy Cebula in een spannende partij eerder aan de overkant met zijn pion, waardoor Ton van den Waardenburg met lege handen bleef. Concurrent voor de laatste positie in de stand, Joep Peeters, speelde intussen in een prachtige aanvalspartij Pim Blijlevens van het bord. Hugo Faber blunderde in een gunstige positie een stuk weg, maar Maarten Smit was zo vriendelijk om net voor de tijdcontrole in volledig gewonnen positie het stuk te retourneren. Remise was hierna het logische resultaat.
In groep 2 liet Jessica de Haas onnodig een zwarte toren haar stelling binnendringen. Joost Rutten veroverde vervolgens een volle toren en won. Chris van der Aa verraste Ger Wich middels een kleine combinatie die hem een winnende materiaalvoorsprong opleverde. Roel van de Donk wist op een knappe manier Wim Hordijk te grazen te nemen en hij stijgt door dit resultaat maar liefst drie plaatsen in de stand.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (11 januari 2012)
Op dinsdag 10 januari won HSC ook in de tweede ronde van het Oost-Brabanttoernooi. Mierlo-Geldrop werd ternauwernood met 3½ - 2½ verslagen. Het verslag is reeds aangeleverd. De stand is bijgewerkt nu eindelijk alle uitslagen bekend zijn.

Programma herfstcompetitie (9 januari 2012)
Op dinsdag 10 januari wordt de elfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Programma Oost-Brabanttoernooi (9 januari 2012)
Op dinsdag 10 januari speelt koploper HSC in de tweede ronde van het Oost-Brabanttoernooi een thuiswedstrijd tegen Mierlo-Geldrop.

Uitslagen externe competitie (7 januari 2012)
Op zaterdag 7 januari was HSC 3 wederom het enige HSC-team dat tot scoren kwam: WLC 3 werd met 6½ - 1½ opgerold en ons team gaat nu trots aan de leiding. Helaas minder goed nieuws voor HSC 1. Venlo bleek met maar liefst 1 - 7 veel te sterk. Ook HSC 2 ging onderuit; WLC versloeg de onzen met 3 - 5 en daar was niet eens zo veel op af te dingen. De overzichten zijn allemaal reeds bijgewerkt. De drie verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (5 januari 2012)
Op zaterdag 7 januari spelen de HSC-teams in de volgende ronde van de externe competitie een thuiswedstrijd. Vanaf 13.00 uur worden in ons clublokaal Partycentrum De Molen de klokken aangezet.
HSC 1 krijgt het sterke Venlo op bezoek, momenteel de nummer drie in de stand. HSC 2 heeft na de verloren bekerwedstrijd nog een appeltje te schillen met het Eindhovense WLC. HSC 3 gaat aantreden tegen het derde team van diezelfde club. Toeschouwers zijn van harte welkom.

Uitslag NBSB-bekercompetitie (4 januari 2012)
Op dinsdag 3 januari werd het NBSB-bekerteam in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie in Eindhoven uitgeschakeld door WLC. De 4 - 0 was enigszins geflatteerd, zoals in het verslag te lezen valt.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (4 januari 2012)
Op dinsdag 3 januari werd de tiende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden slechts zeven van de dertien geprogrammeerde partijen gespeeld. Reden was ondermeer de bekerwedstrijd die gelijktijdig in Eindhoven plaatsvond.
In groep 1 had Maarten Smit gedurende de partij weinig in kunnen brengen en was twee pionnen achter gekomen. Nadat hij er een kon terug winnen werd hij verrast door een remiseaanbod van de zeer haastig spelende Bart Dekker. Daar hoefde niet lang over nagedacht te worden, temeer daar de stelling aantoonbaar verloren was. Paul van Asseldonk speelde de opening niet op zijn best en Gerard van de Kerkhof kreeg langzaam maar zeker de overhand. Groot ruimteoverwicht alsmede ontwikkelingsvoorsprong brachten hem uiteindelijk de zege, waardoor hij naar de 'veilige' zesde plaats stijgt in de stand.
In groep 2 won Johan Wuijts via een dubbele aanval een stuk, waarna Chris van der Aa er maar meteen de brui aan gaf. Millo Labriaire bood na een mislukte opening remise aan, maar toen de volledig gewonnen staande Rob Bakels dat weigerde, gaf hij maar op. Jessica de Haas en Roland Robinson kwamen na een saaie partij remise overeen. Joost Rutten offerde een kwaliteit met de bedoeling mat te zetten. Roel van de Donk zag echter een ontsnapping en wist vervolgens zijn materiële voorsprong te verzilveren. Huub Martens en Jan de Groot maakten er in de langste partij van de avond een mooi gevecht van. Lange tijd ging het gelijk op, maar in het eindspel kon de gevaarlijke vrijpion van Huub uiteindelijk promoveren. Hij stijgt hierdoor twee plaatsen in de stand.

Programma NBSB-bekercompetitie (2 januari 2012)
Op dinsdag 3 januari zal het NBSB-bekerteam in de tweede ronde van de NBSB-bekercompetitie in Eindhoven aantreden tegen WLC.

Programma herfstcompetitie (2 januari 2012)
Op dinsdag 3 januari wordt de tiende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (28 december 2011)
Op dinsdag 27 december was het plan van de competitieleider om zeven partijen in de herfstcompetitie te laten inhalen. Het regende echter afzeggingen en uiteindelijk konden slechts drie partijen worden afgewerkt. Wellicht is het een idee dat degenen die nog partijen moeten inhalen ook op inhaalavonden standaard aanwezig zijn, anders wordt het lastig de competitie tijdig af te krijgen!
In groep 1 twee partijen met dezelfde uitslag, blijkbaar was de Kerstgedachte nog niet geheel verdwenen uit de hoofden van de vier spelers. Maarten Smit zag zijn piepkleine plusje na vrijwel gedwongen dameruil verdampen en bood maar meteen remise aan. Danniël van Boxtel was hier tevreden mee. Gerard van de Kerkhof stond wat gedrongen en stelde daarom ook al vrij snel voor het punt te delen. Ton van den Waardenburg had een iets betere stelling, maar ging toch akkoord. Vrij weinig verschuivingen in de stand.
In groep 2 verraste Roland Robinson zijn opponent én het massaal toegestroomde publiek met een heus pionoffer! Dit eerste offer in zijn loopbaan gaf hem meteen een geweldige stelling en al snel moest Roel van de Donk een kwaliteit afgeven. Daarna ging het niveau omlaag, maar uiteindelijk wist Roland een vol punt bij te schrijven. Hij stijgt hierdoor naar de tweede plaats in de stand.

Uitslagen interne bekercompetitie (28 december 2011)
Op dinsdag 27 december waren ook twee partijen ingepland in de interne bekercompetitie. Beide partijen werden niet gespeeld. John van Rooij ziet ook geen kans om zijn partij tegen Johan Wuijts snel in te halen en heeft daarom besloten zich terug te trekken voor deze competitie. Er werd nog wel een partij vooruitgespeeld. Paul van Asseldonk lootte wit en kwam al snel bedenkelijk te staan. Jerzy Cebula gaf deze buitenkans niet meer uit handen, startte een sterke koningsaanval en won. Hij bereikt als eerste de halve finale.

Programma clubavond (26 december 2011)
Op dinsdag 27 december zal een bescheiden aantal inhaalpartijen worden gespeeld in groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie. Ook zullen er enkele partijen uit de interne bekercompetitie worden ingehaald. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Stukkenjagers Kersttoernooi Tilburg (26 december 2011)
Op zaterdag 24 december waren, althans volgens de deelnemerslijsten, zes HSC'ers aanwezig bij het Kersttoernooi van de Stukkenjagers in Tilburg. Helaas is er nog geen eindstand te vinden op de site van de organiserende vereniging, maar die zal ongetwijfeld binnenkort te zien zijn. Bekend is in ieder geval wél dat Joep Peeters in de tweede groep tot 5 uit 7 kwam, waarmee hij gedeeld derde werd.

Gongtoernooi (21 december 2011)
Het gongtoernooi op dinsdag 20 december werd gewonnen door Gerard van de Kerkhof met 5 uit 6. Weliswaar eindigde Dirk van Dooren op de eerste plaats met een half puntje meer, maar hij is momenteel geen HSC-lid. Wél mocht hij als eerste een prijsje in natura uitzoeken. Kijk nog even naar de eindstand.

Gongtoernooi (19 december 2011)
Op dinsdag 20 december wordt het traditionele gongtoernooi gehouden. Er zullen weer diverse leuke prijzen in natura te winnen zijn. We beginnen om 20.30 uur!

Uitslagen externe competitie (18 december 2011)
Op zaterdag 17 december kwamen de HSC-teams samen niet verder dan één schamel matchpuntje. HSC 1 verloor volkomen onnodig tegen hekkensluiter Zevenaar met 4½ - 3½. Ook HSC 2 bleef niet overeind en verloor met 5½ - 2½ in Oss van OSV. Alleen HSC 3 wist een nuttig gelijkspel te behalen in Asten tegen De Combinatie 2. Alle overzichten zijn bijgewerkt en er zijn drie verslagen geplaatst.

Programma externe competitie (15 december 2011)
Op zaterdag 17 december staat de volgende ronde van de externe competitie al weer op het programma. De drie HSC-teams spelen allemaal een uitwedstrijd.
HSC 1 ontmoet in Zevenaar de plaatselijke vereniging met dezelfde naam, de huidige hekkensluiter in de stand. Ook HSC 2 reist af naar het noorden én ontmoet een rodelantaarndrager. Uit tegen OSV in Oss was in het verleden echter vaak lastig, dus men is gewaarschuwd! De verrassende koploper HSC 3 zal het in Asten moeten opnemen tegen De Combinatie 2, en zou wel eens een zware middag tegemoet kunnen zien.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (14 december 2011)
Dinsdag 13 december was de minst druk bezochte clubavond van het seizoen. Er werden in de negende ronde van de herfstcompetitie slechts zeven partijen gespeeld. Dit betekent dat er maar liefst zes partijen werden uitgesteld...
In groep 1 besloten Paul van Asseldonk en Hugo Faber al snel het punt te delen. Zoals uit de stand blijkt is dit resultaat voor beide heren gunstig: plaatsing voor groep A in de lentecompetitie kan hen nauwelijks nog ontgaan. Maarten Smit kwam na een gambietopening een pion achter, maar kreeg weldra alles wat men in die opening wenst. Er werden twee damevleugelpionnen opgehaald, waarna John van Rooij lijdzaam moest toezien hoe de vrije c-pion de overkant bereikte. Pascal Boudewijns versplinterde de pionnenstructuur van Frans van Neerven en kon later de geïsoleerde c-pion opeten. Nu moest alleen nog een toreneindspel met pluspion uitgeschoven worden en dat deed Pascal, zoals wel vaker dit seizoen, vlekkeloos.
In groep 2 krijgt Roel van de Donk de smaak te pakken. Zijn tweede zege op rij, dit keer tegen Joop Zuydendorp, werd in het eindspel binnengehaald via twee verbonden pionnen in het centrum. Een vroege dameuitval van Jan de Groot kwam hem duur te staan. Joost Rutten ontplooide een krachtige koningsaanval en dwong zijn opponent al snel tot opgave. Wim Hordijk leek vanuit de opening met wit vrij weinig problemen te hebben, maar Ger Wich kon later in het middenspel een stuk ophalen waarna hij won. De spannendste en langste partij van de avond was die tussen Rob Bakels en Johan Wuijts. Na een foutieve torenzet van Johan had Rob kunnen profiteren, maar hij speelde het vervolg niet optimaal. Er ontstond een uiterst complexe stelling waarin de tijdsdruk Rob uiteindelijk fataal werd. Johan is op weg naar de barrages, zoals uit de stand blijkt.

Programma herfstcompetitie (12 december 2011)
Op dinsdag 13 december wordt de negende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Schafeltennistoernooi Katwijk (12 december 2011)
Drie HSC'ers verkozen het om op zaterdag 10 december helemaal naar Katwijk te reizen om daar mee te doen aan een schafeltennistoernooi. Schafeltennis is een combinatie van schaken en tafeltennis en wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Guus Bollen was de beste HSC'er, hij werd zestiende, net een plaatsje boven Pim Blijlevens. Johan Wuijts eindigde op de 26e plaats. Voor alle drie de heren geldt dat hun schaakresultaten beduidend beter waren dan hun tafeltennisresultaten. Winnaar werd de in de schaakwereld bekende Bram van den Berg uit Tilburg. Verdere bijzonderheden zijn te vinden op de site van de tafeltennisvereniging Rijnsoever.

Witte Kersttoernooi Boxmeer (11 december 2011)
Op zaterdag 10 december waren zeven HSC'ers present bij het gezellige Witte Kersttoernooi in Boxmeer. Na een Zwitserse voorronde van zeven ronden volgde een indeling in vier groepen van acht personen. Vier HSC'ers plaatsten zich voor de hoogste groep, maar geen van hen kon outsider Hamoen Habibi van de eerste plaats afhouden. Maarten Smit verprutste de grootste kans door in totaal gewonnen stelling een schaak over het hoofd te zien, waarna er een claim volgde. Ook Hugo Faber faalde, door in de slotronde te verliezen van de uiteindelijke winnaar. Danniël van Boxtel, die wél van de toernooiwinnaar won, kon daardoor met 4½ uit 7 de tweede plaats, op SB-punten, voor zich opeisen. De eerder genoemde heren eindigden exact gelijk op de derde plaats. Rob Bakels was voor de smakelijke lunch op dreef, maar kwam in deze groep toch wat tekort; achtste met 1 uit 7. De overige HSC'ers werden allemaal in de derde finalegroep ingedeeld. Roland Robinson wist beslag te leggen op de tweede plaats met 4½ uit 7. Dat was een halfje meer dan Jessica de Haas, die op SB-punten derde werd. Bij Wilfried van de Kimmenade lukte het na middag niet zo goed meer: achtste met 1 uit 7. Meer informatie is te vinden op de site van De Vrijpion.

Uitslagen avondcompetitie (7 december 2011)
Op dinsdag 6 december speelden drie HSC-avondteams een thuiswedstrijd in de avondcompetitie. Twee overwinningen en een nederlaag waren het resultaat.
HSC A boekte een kleine 2½ - 1½ overwinning op het gelijkwaardige Veldhoven. HSC B vloerde Eindhoven B met dezelfde cijfers. HSC C verloor met 1 - 3 van het sterke Mierlo-Geldrop. Alle overzichten zijn bijgewerkt. Ook de standen zijn bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn. Drie verslagen zijn toegevoegd.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (7 december 2011)
Op dinsdag 6 december werden nog twee partijen ingehaald in groep 1 van de herfstcompetitie. Ton van den Waardenburg ontplooide een sterke koningsaanval en Hugo Faber zag nog maar één uitweg: eeuwig schaak. Pim Blijlevens gaf in het late middenspel een stuk weg, waarna Gerard van de Kerkhof een ondekbare matdreiging op het bord kon brengen. Hij stijgt door deze overwinning enkele plaatsen in de stand.

Programma avondcompetitie (5 december 2011)
Op dinsdag 6 december zal HSC voor het eerst in de geschiedenis met drie teams tegelijk thuisspelen in de avondcompetitie. HSC A speelt in deze derde ronde tegen Veldhoven, dat tot nu toe ook twee matchpunten heeft verzameld. HSC B treedt aan tegen Eindhoven B, dat momenteel op bordpunten bovenaan staat. HSC C krijgt koploper Mierlo-Geldrop op bezoek. Toeschouwers zijn van harte welkom. We beginnen om 20.00 uur.

Programma herfstcompetitie (5 december 2011)
Op dinsdag 6 december zal een bescheiden aantal inhaalpartijen worden gespeeld in groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Combinatie Snerttoernooi Asten (4 december 2011)
Vijf HSC'ers speelden op zaterdag 3 december mee aan het Combinatie Snerttoernooi in Asten. Jerzy Cebula ervoer dat het helemaal niet leuk is voor 1900+ spelers om verplicht mee te moeten spelen in de hoogste groep. De tegenstand was van een dusdanig hoog niveau dat Jerzy niet verder kwam dan twee halfjes in zeven ronden. In groep B was het wél leuk voor Johan Wuijts, die met 5 uit 7 op de gedeelde eerste plaats terecht kwam. Oud-lid Jan Mascini was hem op weerstandspunten nét de baas, hoewel hij wel van Johan verloor. Pim Blijlevens eindigde op de gedeelde vierde plaats met 4½. Roland Robinson bleef met slechts 2 uit 7 ver achter en eindigde teleurstellend voorlaatste. In de derde groep herstelde Jessica de Haas van een dramatische start en eindigde alsnog op een acceptabele gedeelde derde plaats met 4½ uit 7. Meer informatie is te vinden op de site van De Combinatie.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (30 november 2011)
Op dinsdag 29 november werd alweer de achtste ronde van de herfstcompetitie afgewerkt. Er werden tien partijen gespeeld, in elke groep vijf.
In groep 1 toverde Ton van den Waardenburg wederom een op het oog fraaie stelling op het bord. Paul van Asseldonk verdedigde echter secuur en strafte een te opportunistisch stukoffer af. Maarten Smit bereikte licht voordeel met zwart, maar zag niet hoe hij door de degelijke defensie van Joep Peeters heen moest breken. Een remise via zetherhaling was het gevolg. Frans van Neerven bewees zijn goede vorm door John van Rooij in een overtuigende partij van het bord te zetten. Pim Blijlevens won een pionnetje en zag tegenstander Jerzy Cebula in een moeilijke en waarschijnlijk verloren stelling door de vlag gaan. Dat laatste leek ook (weer) te gebeuren met Hugo Faber, maar dat was slechts schijn. De op de tocht staande koning van Gerard van de Kerkhof werd vakkundig en binnen de tijd mat gezet. Hugo stijgt hierdoor een plaatsje in de stand.
In groep 2 slaagde Roel van de Donk er eindelijk in een partij te winnen, door een gunstig eindspel tegen Jan de Groot te verzilveren. Huub Martens blunderde een stuk weg in de opening. Dit vervroegd Sinterklaascadeau liet Rob Bakels zich uiteraard niet meer afnemen. Johan Wuijts kreeg een betere stelling doordat hij een gedekte vrijpion in het centrum verkreeg. Hij versnelde vervolgens het einde door Nick van den Broek via een truc een stuk afhandig te maken. Joop Zuydendorp kwam een kwaliteit voor en leek te gaan stunten tegen Roland Robinson. Helaas voor hem gaf hij in het vierde uur een volle toren weg, waardoor hij alsnog met lege handen naar huis ging. In een spannende middenspelfase ging het gelijk op in de partij tussen Ger Wich en Jessica de Haas, maar toen de zwartspeelster een kleine kwaliteit buit kon maken was ze ineens niet meer te houden. Het resultaat is vier plaatsen winst voor Jessica in de stand.

Programma herfstcompetitie (28 november 2011)
Op dinsdag 29 november wordt de achtste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (27 november 2011)
Zaterdag 26 november was een mooie dag voor HSC. Alle drie de teams wisten te winnen!
HSC 1 was met 5 - 3 te sterk voor De Toren/VSV 2 uit Arnhem en Veenendaal en handhaaft zich in de top van de stand. HSC 2 won met 5½ - 2½ van het sterker geachte Stukkenjagers 3 uit Tilburg. HSC 3 was met dezelfde cijfers veel te sterk voor Eindhoven 4. Alle overzichten zijn bijgewerkt en alle verslagen zijn geplaatst.

Programma externe competitie (25 november 2011)
Op zaterdag 26 november is de volgende ronde van de externe competitie. De drie HSC-teams spelen vanaf 13.00 uur in ons clublokaal Partycentrum De Molen.
HSC 1 treedt aan tegen De Toren/VSV 2 uit Arnhem en Veenendaal, dat de eerste twee wedstrijden verloor. HSC 2 speelt tegen mede-middenmoter Stukkenjagers 3 uit Tilburg. Koploper HSC 3 krijgt bezoek van het vierde team van Eindhoven. Toeschouwers zijn van harte welkom.

Uitslag Oost-Brabanttoernooi (25 november 2011)
Op donderdag 24 november won HSC in de eerste ronde van het Oost-Brabanttoernooi met grote cijfers van ODI, ½ - 5½. Het verslag is reeds aangeleverd. De stand wordt pas bijgewerkt als alle uitslagen bekend zijn.

Programma Oost-Brabanttoernooi (23 november 2011)
Op donderdag 24 november speelt HSC in de eerste ronde van het Oost-Brabanttoernooi een uitwedstrijd in Uden tegen ODI.

Uitslagen interne bekercompetitie (23 november 2011)
Op dinsdag 22 november werden vijf partijen afgewerkt in de tweede ronde van de interne bekercompetitie. Chris van der Aa ging met wit voortvarend van start en kreeg zowaar een fraaie stelling tegen de man in vorm, Pascal Boudewijns. Enkele foutieve offers later was het toch de zwartspeler die aan het langste eind trok. Zijn tegenstander in de kwartfinale wordt Wilfried van de Kimmenade, die een lastige partij tegen Millo Labriaire uiteindelijk winnend afsloot. In de onderste helft van het schema wist Jerzy Cebula een eindspel tegen Frans van Neerven te winnen. Hij ontmoet in de kwartfinale Paul van Asseldonk, die Joep Peeters langzaam maar zeker van het bord zette. Verrassing van de dag was de fraaie overwinning van Danniël van Boxtel, met zwart nog wel, op bekerhouder Gerard van de Kerkhof.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (23 november 2011)
Op dinsdag 22 november werden nog vijf partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 leek Ton van den Waardenburg een veelbelovende stelling te hebben opgebouwd. Na een fout moest hij echter zijn mooie paard op d6 inleveren en kon Bart Dekker zijn vijfde zege op rij bijschrijven. Maarten Smit sloeg in de opening een vergiftigd pionnetje en kreeg een helse aanval over hem heen. Na een boeiende strijd kwam hij met pijn en moeite toch min of meer los, maar via een fraai paardoffer met bijbehorende matdreiging dwong Pim Blijlevens hem eeuwig schaak te geven. Een paar kleine verschuivingen in de stand.
In groep 2 stond Roel van de Donk duidelijk beter in het eindspel, maar liet een mat achter de paaltjes toe. Huub Martens liet deze kans niet onbenut en komt zodoende van de hatelijke nul af. Wim Hordijk kwam na het openen van de f-lijn in zijn element en versloeg Nick van den Broek. Joop Zuydendorp verloor in het eindspel van Ger Wich, die daardoor de gedeelde koppositie heeft veroverd in de stand.

Programma interne bekercompetitie (21 november 2011)
Op dinsdag 22 november wordt de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Het is belangrijk om te weten dat er voor aanvang van de partij geloot moet worden voor de kleurbepaling! We beginnen om 20.00 uur.

Uitslag avondcompetitie (18 november 2011)
Op donderdag 17 november won HSC A in de tweede ronde van de avondcompetitie in Gennep met 1 - 3. In het verslag valt te lezen waarom het geen 0 - 4 werd. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Programma avondcompetitie (16 november 2011)
Op donderdag 17 november speelt HSC A in de tweede ronde van de avondcompetitie opnieuw uit. Na de beschamende nederlaag in de eerste ronde zal er in het Noord-Limburgse Gennep moeten worden gewonnen. HSC B en HSC C zijn deze tweede ronde beide vrij.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (16 november 2011)
Op dinsdag 15 november werden negen partijen gespeeld in de zevende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 blijft Bart Dekker zonder puntverlies. Gerard van de Kerkhof kreeg een gevaarlijke aanval tegen hem, maar had hier wel twee stukken voor geïnvesteerd. Toen hij een kans op mogelijk voordeel miste draaide het stellingsbeeld snel en kon Bart het punt bijschrijven. Paul van Asseldonk wist zijn koppositie in de stand te behouden door een winst op Frans van Neerven. Kort na de opening kreeg hij het beslissende voordeel van twee torens en een paard tegen de dame. Dit was voor Frans uiteindelijk niet te houden. Pascal Boudewijns en Pim Blijlevens kwamen een remise overeen. Wederom koos Pascal voor een stelling zonder dames en met een dubbelpion. Uiteindelijk leverde de activiteit hem een pion op maar Pim kon zijn stelling bij elkaar houden. Jerzy Cebula won zijn partij tegen Joep Peters in een lang gelijk opgaande partij, maar in het eindspel kwam Jerzy als winnaar naar voren.
In groep 2 speelde Millo Labriaire een uitstekende technische partij tegen Roel van de Donk. In het verre eindspel waren zijn pionnen te sterk. Met deze winst heeft hij zijn verrassende klassering in deze groep verder versterkt. Jan de Groot leek op weg naar een kleine stunt tegen Roland Robinson, maar een onnauwkeurigheid in zijn aanval kon goed beantwoord worden en de twee zwarte pionnen op b2 en c3 waren daarna voldoende voor de winst voor Roland. Chris van der Aa en Jessica de Haas speelden een partij van wisselend niveau, die dan ook in remise eindigde. Johan Wuijts had met zwart een mooie aanvalstelling opgebouwd tegen Huub Martens. Een continue matdreiging werd Huub uiteindelijk fataal. Joop Zuydendorp wist de vroege aanval van Joost Rutten goed af te slaan en een klein voordeel te bereiken. Gedurende de partij wisselden de kansen en kon Joost het volle punt noteren. Hij stijgt door dit resultaat naar de tweede plaats in de stand.

Programma herfstcompetitie (14 november 2011)
Op dinsdag 15 november wordt de zevende ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (9 november 2011)
De tien partijen die op dinsdag 8 november voor de herfstcompetitie gespeeld werden eindigden allemaal in een beslissing.
In groep 1 behield Bart Dekker zijn 100%-score. Tegenstander Paul van Asseldonk verloor een pion en dacht vervolgens zo lang na dat zijn bedenktijd reeds rond zet 25 opgesoupeerd was. Pim Blijlevens vloog John van Rooij vanuit de opening naar de strot. De zwarte koning vond geen veilig heenkomen en toen John door zijn vlag ging had Pim inmiddels een sluitend matnet rond diens koning gevlochten. Joep Peeters had een machtig loperpaar, maar hij kon niet verhinderen dat Pascal Boudewijns een pion won. Pascal bereikte een eindspel met een kwaliteit meer en schoof dat netjes uit. Danniël van Boxtel boekte zijn eerste overwinning. Hij veroverde een belangrijke pion van Jerzy Cebula. Toen Jerzy op de veertigste zet een stuk verblunderde, was de partij snel afgelopen. Paul van Asseldonk leidt nog steeds in de stand, maar de concurrentie komt met rasse schreden dichterbij.
In groep 2 verongelukte Huub Martens al op de vierde zet. Joost Rutten won bij aanhoudende aanval twee pionnen en even later een kwaliteit en de partij. Ger Wich liet zien dat schaken soms heel eenvoudig kan zijn. Hij won een pion, creëerde twee vrijpionnen op de damevleugel, stoomde op naar de promotievelden en liet Jan de Groot kansloos. Roel van de Donk werd op agressie afgetroefd door Rob Bakels. Terwijl het centrum volledig open lag, stonden alle witte stukken nog op de onderste rij, met de koning in het midden. Roel gaf op toen hij fors materiaal verloor. Roland Robinson strafte een ongelukkige pionzet van Millo Labriaire genadeloos af. Een paard hoort gewoonlijk uiteraard niet aan de rand, maar nu leverde het onooglijke Ph4 een vol stuk op. Johan Wuijts ging direct op de koning van Wim Hordijk af. Hij offerde een pion om de lijnen te openen en Wim kon het weldra niet meer droog houden. De partij tussen Nick van den Broek en Jessica de Haas kwam langzaam op gang, maar ontplofte toen volledig. Jessica won een stuk tegen drie pionnen en onder belangstelling van diverse toeschouwers ontplooide ze een mooie, winnende koningsaanval. De stand laat zien dat de strijd om de koppositie in alle hevigheid ontbrand is.

Programma herfstcompetitie (7 november 2011)
Op dinsdag 8 november wordt de zesde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (2 november 2011)
Op dinsdag 1 november werden in de vijfde ronde van de herfstcompetitie tien partijen gespeeld, vijf per groep.
Louter witoverwinningen in groep 1. Danniël van Boxtel blunderde al vroeg in zijn partij tegen Pascal Boudewijns een stuk weg en zag vrij snel in dat verder spelen geen zin had. Joep Peeters gaf een pion weg een offerde daarop maar meteen de kwaliteit. John van Rooij wist het tegenspel echter gemakkelijk te neutraliseren en kon zodoende een punt bijschrijven. Hugo Faber drukte Frans van Neerven langzaam maar zeker weg en pakte zijn vierde overwinning in deze competitie. Maarten Smit bereikte na een pionoffervariant helemaal niets en kon een dubbel toreneindspel met minuspion gaan keepen. Dat lukte niet, een simpele mat-in-twee dreiging van Jerzy Cebula werd overzien. Paul van Asseldonk verkreeg al snel een fraaie stelling tegen Pim Blijlevens en kon laat op de avond de felicitaties in ontvangst nemen. Hij blijft de leider in de stand.
In groep 2 lukte het de zwartspelers ook al niet een enkele overwinning te noteren. Nick van den Broek was er na kwaliteitswinst het dichtst bij, maar Joop Zuydendorp wist met actief stukkenspel knap zetherhaling en remise af te dwingen. Millo Labriaire stond lang slechter tegen Ger Wich, maar kon plotseling de zwarte dame insluiten. Jan de Groot leek het vanavond niet te kunnen bolwerken, maar Chris van der Aa hielp een handje door zwaar te blunderen. Roland Robinson kwam een pionnetje voor, maar gebruikte zoveel tijd dat hij min of meer gedwongen was een remiseaanbod te plaatsen. Dit werd, zoals algemeen verwacht, onmiddellijk geaccepteerd door Rob Bakels, die voorlopig remisekoning is in deze groep. In de spannendste partij van de avond leek Johan Wuijts na een stukoffer een mooie overwinning te gaan boeken. Joost Rutten verdedigde echter actief en kon na een incorrect kwaliteitsoffer de winst pakken. In de analyse werden verbeteringen gevonden voor zwart, maar duidelijk was het allerminst. In de stand valt vooral de derde plaats van onze voorzitter op.

KNSB-ratinglijst (1 november 2011)
De nieuwe KNSB-ratinglijst per november is verschenen. Zoals uit de HSC-lijst blijkt zijn er slechts enkele wijzigingen. Dit heeft te maken met de passiviteit van de competitieleider van de NBSB. De eerste ronde van de KNSB-competitie is namelijk keurig bijgewerkt, maar de eerste ronde van de Promotieklasse en de avondcompetitie NBSB weer eens niet...

Programma herfstcompetitie (31 oktober 2011)
Op dinsdag 1 november wordt de vijfde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (29 oktober 2011)
Zaterdag 29 oktober leverde onze club een overwinning, een gelijkspel en een nederlaag op in de externe competitie.
Het danig verzwakte HSC 1 hield verrassend een matchpunt over aan de lange reis naar Delft. De twee invallers speelden een belangrijke rol. HSC 2 verloor van Eindhoven 2, maar hield de schade met 5 - 3 beperkt. HSC 3 had er zin in: het arme Kemppion 2 werd met maar liefst 7 - 1 opgerold. De overzichten zijn bijgewerkt en alle drie verslagen zijn al te lezen!

Programma externe competitie (27 oktober 2011)
Op zaterdag 29 oktober is de volgende ronde van de externe competitie. De drie HSC-teams spelen allemaal een uitwedstrijd.
De verrassende koploper HSC 1 krijgt een zware middag in Delft, alwaar het tegen het op papier sterkere DSC mag uitkomen. Ook HSC 2 speelt tegen een sterke tegenstander, maar hoeft daar wat minder ver voor te reizen. In het nabijgelegen Eindhoven wacht Eindhoven 2, die de nederlaag van hun derde team in de eerste ronde zal willen wreken. Het goed uitgeruste HSC 3 zal ongetwijfeld helemaal klaar zijn om in de eerste wedstrijd Kemppion 2 met succes te gaan bestrijden in Steensel.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (26 oktober 2011)
Op dinsdag 25 oktober werden vijf inhaalpartijen voor de herfstcompetitie gespeeld.
In groep 1 werd Frans van Neerven door Bart Dekker hardhandig in de houdgreep genomen. Een koningsaanval gecombineerd met diverse vervelende penningen bezegelde zijn lot. Danniël van Boxtel en John van Rooij brachten een ware heksenketel op het bord. Nadat Danniël een goede kans had laten lopen eindigde de partij via zetherhaling in remise, omdat geen van beiden kon afwijken zonder flink in het nadeel te komen. Paul van Asseldonk blijft koploper in de stand.
In groep 2 trof Rob Bakels zijn angstgegner Chris van der Aa. Laatsgenoemde kwam beter uit de opening, maar liet zijn voordeel versloffen. Rob speelde op een trucje, zag Chris in zijn val trappen en mocht de zwarte koning achter de paaltjes mat zetten. Roland Robinson en Johan Wuijts speelden een boeiende doch correcte remise. De analyse was interessant, maar bracht geen duidelijke verbeteringen aan het oppervlak. Ger Wich en Joost Rutten voerden een moeizaam loopgravengevecht. Toen het vuur nog had moeten ontvlammen waren ze reeds remise overeengekomen. Nick van den Broek is nog altijd de verrassende leider in de stand.

Programma herfstcompetitie (24 oktober 2011)
Op dinsdag 25 oktober worden diverse partijen ingehaald in groep 1 en groep 2 van de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn inmiddels via e-mail op de hoogte gebracht. We beginnen om 20.00 uur.

Alexandre Dgebuadze wint HSC/De Legibus Open (23 oktober 2011)
Alexandre Dgebuadze is met 8½ uit 9 winnaar geworden van het HSC/De Legibus Open. Een ronde voor het einde was hij al onbereikbaar voor de concurrentie. Daniel Fridman werd met 7½ punten tweede, op een halfje gevolgd door de derde grootmeester in het gezelschap, Robin Swinkels. Niels Ondersteijn werd vierde met 6 uit 9 en beste HSC'er Sebastiaan Smits mocht met 5½ uit 9 en een vijfde plaats ook nog een geldprijs in ontvangst nemen. Ratingprijzen waren voor Jan Broekhuis (1800-2000), Kees van Oirschot (1600-1800) en Tijany Ousmane (tot 1600). Van de twaalf deelnemende HSC'ers werden Hugo Faber en Maarten Smit met 5 punten gedeeld achtste. Een peloton met Jerzy Cebula, Rob Bakels, Pim Blijlevens en Roland Robinson kwam binnen op een gedeelde elfde plaats met een 50%-score. Johan Wuijts werd gedeeld 18e met 4 uit 9, net een halfje voor Joep Peeters die 23e werd. Jessica de Haas werd met 3 uit 9 gedeeld 24e en Millo Labriaire en Huub Martens deelden de 26e plaats met 1½ punten. De eindstand en de uitslagen zijn hier te vinden. Alle partijen aan de vier topborden zijn hier na te spelen.

Eerste dag HSC/De Legibus Open afgerond (22 oktober 2011)
Na vijf ronden staat Alexandre Dgebuadze ongeslagen bovenaan, op de voet gevolgd door Daniel Fridman en Robin Swinkels. De mooie schaakpartijen aan de topborden zijn te zien op livechess.hschelmond.nl. Daarnaast was het in de lagere ratingsegmenten zoals altijd bijzonder gezellig en wordt naast deze gezelligheid gestreden om de ratingprijzen. Alle uitslagen en indelingen zijn hier te zien.

Het HSC/De Legibus Open is bezig! (22 oktober 2011)
Het HSC/De Legibus is begonnen en de 28 deelnemers voeren al zwaar strijd om de hoofdprijs van 1000 euro. De partijen aan de topborden zijn live te volgen via livechess.hschelmond.nl. De uitslagen zijn hier te zien.

Uitslag avondcompetitie (21 oktober 2011)
Op donderdag 20 oktober speelde HSC C de eerste wedstrijd ooit. In Uden werd verdienstelijk gelijkgespeeld tegen ODI, zoals te lezen valt in het keurig op tijd aangeleverde verslag. De stand in klasse E2 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Uitslagen avondcompetitie (20 oktober 2011)
In Tilburg werden op woensdag 19 oktober de eerste avondwedstrijden van het seizoen gespeeld.
HSC A begon de competitie in mineur door volkomen onnodig met 2½ - 1½ te verliezen van Stukkenjagers B. Uit het verslag blijkt wat er allemaal mis ging. De stand in klasse C1 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.
HSC B deed het met een knappe 1 - 3 overwinning een heel stuk beter tegen het iets sterker geachte Stukkenjagers E. Ook van deze wedstrijd is een verslag ontvangen. De stand in klasse D2 is bijgewerkt nu alle uitslagen bekend zijn.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (20 oktober 2011)
Op dinsdag 18 oktober werd de vierde ronde van de herfstcompetitie afgewerkt. Er werden tien partijen gespeeld, eerlijk verdeeld over de twee groepen.
In groep 1 kon Joep Peeters zich, ondanks een uitstekende openingskeuze, niet staande houden tegen Paul van Asseldonk, die door dit resultaat de nieuwe koploper is in de stand. Hij lost Hugo Faber af die een stuk offerde tegen Bart Dekker, maar daar niet voldoende compensatie voor kreeg. John van Rooij werd in de verdediging gedwongen door Jerzy Cebula, maar deze maakte een grote fout in de afwerking waardoor hij zelfs nog verloor. Ton van den Waardenburg leek steeds licht in het voordeel, maar de oude meester Frans van Neerven liet zien zijn eindspelkennis nog niet vergeten te zijn. Maarten Smit kwam na de opening in de verdrukking en besloot de boel danig te compliceren. Dit had nut, want Pascal Boudewijns pakte de zaken niet altijd even voortvarend aan, maar uiteindelijk bleek het eindspel dat ontstond toch gewonnen voor hem.
In groep 2 zette Millo Labriaire het seizoensrecord alvast op een scherpe negen zetten. Chris van der Aa blunderde een stuk weg en had er meteen geen zin meer in. Wim Hordijk wist een vroege pionwinst te verzilveren in het eindspel tegen Joop Zuydendorp. Jessica de Haas verloor materiaal en kon Johan Wuijts even later de hand schudden. Intussen waren Ger Wich en Rob Bakels remise overeengekomen in een rustige partij. Nick van den Broek blijft de verrassende leider in de stand door een eindspel met twee kwaliteiten meer te winnen van Jan de Groot.

Programma avondcompetitie (17 oktober 2011)
Deze week wordt begonnen met de avondcompetitie. De drie teams van HSC spelen allen uit. Op woensdag 19 oktober spelen zowel HSC A als HSC B in Tilburg tegen een team van Stukkenjagers. Op donderdag 20 oktober speelt HSC C de eerste wedstrijd ooit en deze heugelijke gebeurtenis vindt plaats in Uden met als tegenstander ODI.

Programma herfstcompetitie (17 oktober 2011)
Op dinsdag 18 oktober wordt de vierde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

NBSB-kampioenschap rapidschaak Rosmalen (16 oktober 2011)
Drie HSC'ers hebben zaterdag 15 oktober meegedaan aan het NBSB-rapidkampioenschap in Rosmalen. Pim Blijlevens was erg goed op dreef en eindigde ongedeeld derde met 7 uit 9. Dit was goed voor een mooie geldprijs, die zelfs nog hoger werd omdat hij ook nog een ratingprijs mocht incasseren. Hugo Faber haalde 6 uit 9 en werd gedeeld vierde, maar keerde desondanks zonder prijs huiswaarts. Nog een punt minder haalde Jerzy Cebula. Een verslag is al te lezen op de site van de organiserende vereniging.

Kiste Trui rapidtoernooi Mook (16 oktober 2011)
Vijf HSC'ers speelden op zaterdag 15 oktober in het Kiste Trui rapidtoernooi in het Noord-Limburgse Mook. In de hoogste groep haalden Maarten Smit en Johan Wuijts beide een score van 4½ uit 7. Voor de een wat onder zijn niveau, voor de ander een mooie prestatie. Danniël van Boxtel finishte op 4 uit 7 en dat was een vol punt meer dan Roland Robinson. In de tweede groep eindigde Rob Bakels met 5½ uit 7 op een mooie derde plaats hetgeen hem een leuke prijs in natura opleverde. Een verslag alsmede een eindstand zal binnenkort verschijnen op de site van de organiserende vereniging.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (12 oktober 2011)
Op dinsdag 11 oktober werd de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden deze avond negen partijen afgewerkt.
In groep 1 viel er in alle partijen een beslissing. Pascal Boudewijns en Jerzy Cebula toverden een hyperscherpe partij met diverse tactische grappen op het bord. Pascal raakte gaandeweg een stuk kwijt en leed zijn eerste nederlaag. Gerard van de Kerkhof speelde onbedoeld een theoretische variant. Joep Peeters creëerde goed tegenspel, maar verloor door een moment van onoplettendheid een cruciale pion. Gerard moest nog lang voor het punt werken, maar zijn overwinning kwam niet meer in gevaar. Paul van Asseldonk bereikte in de opening niets tegen Danniël van Boxtel en hield al rekening met een puntendeling, totdat Danniël een enorme positionele blunder beging en vervolgens de gaten in zijn stelling niet langer kon dichten. Hugo Faber won via een aardige combinatie een pion, waarna Pim Blijlevens in het eindspel kansloos was. Eerstgenoemde consolideerde hierdoor zijn koppositie in de stand.
In groep 2 maakte Wim Hordijk geleidelijk enkele pionnen buit tegen Jan de Groot. Het eindspel was daarna een koud kunstje. De toren van Huub Martens raakte midden op het bord verdwaald, waardoor Ger Wich een stuk won. Huub lanceerde nog een mataanval, maar moest opgeven toen hij ook nog een toren verloor. Joost Rutten offerde (of verloor?) in een boeiende opening twee pionnen. De partij was snel klaar toen de dame van Roland Robinson ook nog eens op visite kwam. Johan Wuijts won in het vroege middenspel een pion en leek op een overwinning af te stevenen, maar Roel van de Donk counterde sterk en incasseerde een verdiend halfje. Nick van den Broek liet zien dat hij nog altijd in topvorm verkeert. Millo Labriaire gaf in een reeds lastige stelling een stuk weg, waarna Nick de partij zeer effectief afrondde en de leiding in de stand veroverde.

Programma herfstcompetitie (10 oktober 2011)
Op dinsdag 11 oktober wordt de derde ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen interne bekercompetitie (5 oktober 2011)
Dinsdag 4 oktober stond in het teken van de interne bekercompetitie. Van de acht geprogrammeerde partijen uit de eerste ronde werden er zeven gespeeld. Pascal Boudewijns won al snel een pionnetje en melkte het eindspel vervolgens goed uit, waardoor Nick van den Broek er niet meer aan te pas kwam. Joep Peeters had een fraaie stelling waarin hij enkele pionnen buit kon maken. Toen Joop Zuydendorp door de vlag ging was diens stelling al verloren. Ook Ger Wich verloor door tijdsoverschrijding, maar hij deed dat in een stelling die nog allerminst verloren was. Op het lieve aanbod van Jessica de Haas om hem wat extra tijd te gunnen kon hij niet in gaan, temeer omdat de eigenwijze en autoritaire reservewedstrijdleider in de buurt was. Wilfried van de Kimmenade en Rob van Wijk speelden een attractieve partij waarin de witspeler uiteindelijk een stuk kon ophalen. De partij tussen Roland Robinson en Hugo Faber ging gelijk op, maar de witspeler verbruikte veel meer tijd. Dit kostte hem een pion en hoewel alle toreneindspelen remise zijn won de hoogst gerate speler toch. In een gecompliceerde stelling met kansen voor beide partijen lukte het Huub Martens bijna om te stunten. De op papier sterkere Jerzy Cebula hield zijn zenuwen echter in bedwang en zag zíjn koningsaanval doorslaan. Dankzij een goede openingskeuze kwam Danniël van Boxtel al snel heel goed te staan, zeker nadat de dames van het bord verdwenen. Maarten Smit bleef echter knokken en nadat hij zijn toren moest geven voor de witte vrijpion slaagde hij er tot ieders (en zijn eigen) verbazing nog in de veilige remisehaven te bereiken. Psychologisch was hij nu in het voordeel voor de barragepartij, maar met opnieuw de zwarte stukken gaf hij al snel materiaal weg. Danniël maakte het nu wél af en gaat verdiend naar de tweede ronde.

Programma interne bekercompetitie (3 oktober 2011)
Op dinsdag 4 oktober wordt de eerste ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Het is belangrijk om te weten dat er voor aanvang van de partij geloot moet worden voor de kleurbepaling! We beginnen om 20.00 uur.

Dick van Dongen snelschaaktoernooi Waalwijk (2 oktober 2011)
Drie HSC'ers zijn zondagochtend 2 oktober naar Waalwijk afgereisd om aan het Dick van Dongen snelschaaktoernooi te kunnen meedoen. Nick van den Broek speelde een voortreffelijk toernooi en werd eerste in zijn ratinggroep (0-1500) met een score van 5 uit 12. Johan Wuijts speelde met 6 uit 12 een matig toernooi, maar werd toch vierde in zijn ratinggroep (1500-1800) en gedeeld 19e in de eindstand. Joep Peeters werd gedeeld 29e met 5½ punten. Verdere informatie is te vinden via de toernooisite.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (28 september 2011)
Op dinsdag 27 september werd de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Er werden deze avond tien partijen afgewerkt.
In groep 1 sloeg het remisevirus toe, ondanks het feit dat er toch voldoende strijd werd geleverd. Pim Blijlevens en Ton van den Waardenburg tekenden als eersten de vrede in een, volgens hunzelf, boeiende partij. Danniël van Boxtel had al vanaf het prille begin een veel betere ontwikkeling, maar kon toch geen gaten vinden in de verdediging van Gerard van de Kerkhof. Paul van Asseldonk verloor na een zwakke paardzet in de opening een pion, maar Maarten Smit kon geen goed winstplan verzinnen en ging uiteindelijk op het tweede remisevoorstel in. De enige zege van deze avond, in de hoogste groep althans, kwam op naam van Hugo Faber, die aantoonde dat het pionoffer van Joep Peeters onvoldoende compensatie bood. De winnaar staat nu bovenaan in de stand.
In groep 2 had Jessica de Haas slechts negen zetten nodig om Jan de Groot mat te zetten. Millo Labriaire verkreeg een ver opgerukte vrijpion en kon Wim Hordijk even later verrassen via een tactische grap. Johan Wuijts drukte Joop Zuydendorp ver in de verdediging en kon uiteindelijk een beslissende materiële voorsprong verkrijgen. Rob Bakels mocht na een zware avond blij zijn met een remise tegen Nick van den Broek. In een eindspel met een vreemde stukkenverhouding was de dame van Roel van de Donk niet opgewassen tegen de loper, het paard en de vijf pionnen van Ger Wich. Chris van der Aa moest in de langste partij van de avond hard werken om Huub Martens te verslaan. De enige vrouw in deze groep is alle mannen voorlopig de baas, zoals blijkt uit de stand.

Programma herfstcompetitie (26 september 2011)
Op dinsdag 27 september wordt de tweede ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen en standen herfstcompetitie (21 september 2011)
Dinsdag 20 september was de opkomst tijdens de eerste ronde van de herfstcompetitie behoorlijk hoog. Slechts twee van de 13 partijen werden uitgesteld.
In groep 1 kwam Pascal Boudewijns na een afwikkeling gewonnen te staan. Toen John van Rooij zijn stukken ging tellen bleek hij tot zijn verrassing een toren te zijn kwijtgeraakt. Ton van den Waardenburg veroverde een kwaliteit, maar kwam door de ijzersterke loper van Joep Peeters niet verder dan remise. Hugo Faber slaagde er via een kwaliteitsoffer in de centraal gepositioneerde koning van Danniël van Boxtel in een matnet te krijgen. Maarten Smit bekroonde zijn sterke koningsaanval tegen Gerard van de Kerkhof eveneens met een kwaliteitsoffer. Paul van Asseldonk kon via een penning in de tijdnood van Jerzy Cebula een beslissende materiële voorsprong verkrijgen. Frans van Neerven overspeelde Pim Blijlevens volkomen, maar liet het resterende toreneindspel met enkele pluspionnen in remise verzanden. Kijk even naar de eerste tussenstand.
In groep 2 won Jan de Groot via een fraai dameoffer van Joop Zuydendorp. Millo Labriaire en Jessica de Haas speelden een heuse caféschaakpartij vergezeld met het nodige lawaai. De zwartspeelster bleek na enige missers de sterkste. Rob Bakels won een stuk, maar had daar even later spijt van. Wim Hordijk had namelijk een gemeen tussenzetje dat hem niet veel later de volle winst opleverde. Joost Rutten zadelde Chris van der Aa op met een lastige penning die hem uiteindelijk een gewonnen stelling opleverde. Een waar drama in de partij van Huub Martens. Hij was druk bezig Nick van den Broek mat te zetten toen zijn vlag viel. Helaas voor hem had hij nog geen veertig zetten gedaan. Kijk even naar de eerste tussenstand.

Getrouwd! (19 september 2011)
Donderdag 1 september is Roel van de Donk in het huwelijk getreden met Frieda Droppert. Van harte gefeliciteerd en veel geluk toegewenst!

Programma herfstcompetitie (19 september 2011)
Op dinsdag 20 september wordt de eerste ronde van de herfstcompetitie gespeeld. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

Uitslagen externe competitie (17 september 2011)
Zaterdag 17 september was een mooie dag voor HSC. Beide teams wisten te winnen in de eerste ronde van de externe competitie. HSC 1 versloeg het vantevoren sterker geachte Voerendaal 2 overtuigend met 5½ - 2½. HSC 2 was met 5 - 3 te sterk voor Eindhoven 3. Alle overzichten zijn bijgewerkt en de verslagen zijn toegevoegd.

Programma externe competitie (15 september 2011)
Op zaterdag 17 september begint de externe competitie voor twee van de drie HSC-teams. Beide teams spelen een thuiswedstrijd in Partycentrum De Molen, alwaar om 13.00 uur de klokken aangezet worden.
HSC 1 speelt tegen promovendus Voerendaal 2, die zich inmiddels flink versterkt heeft. HSC 2 ontvangt het vorig seizoen uit de eerste klasse gepromoveerde Eindhoven 3. Toeschouwers zijn uiteraard van harte welkom.

Algemene Ledenvergadering (14 september 2011)
De Algemene Ledenvergadering van dinsdag 13 september verliep zonder al te veel oponthoud. De voorzitter navigeerde met een acceptabele snelheid door de diverse agendapunten, zodat rond 10 uur de route naar de bar kon worden ingezet. Intussen was de externe teamindeling geaccepteerd, werd er besloten dat de contributie dit seizoen eens niet omhoog zal gaan, werd een jeugdig kascommissielid ingesteld, werd de vacante positie van materiaalcommissaris ingevuld en werd in de pauze ook nog de loting verricht voor de interne bekercompetitie.

Algemene Ledenvergadering (12 september 2011)
Dinsdag 13 september staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

Stompe Linde toernooi Nuenen (11 september 2011)
Traditioneel waren er op zaterdag 10 september veel HSC'ers (tien om precies te zijn) aanwezig bij het Stompe Linde rapidtoernooi in Nuenen. In de hoogste groep slechts tien deelnemers, waarvan Hugo Faber met 5½ uit 7 uiteindelijk de beste bleek. Sebastiaan Smits verloor in de slotronde en bleef op 5 punten steken, een gedeelde tweede plaats. Paul van Asseldonk haalde 4 uit 7 en een vierde plaats. Een halfje minder had Pim Blijlevens, gedeeld vijfde. Jerzy Cebula en Benjamin Smits deelden de achtste plaats met 2 uit 7. In groep B werd ratingfavoriet Danniël van Boxtel gedeeld derde, samen met Roland Robinson en Joep Peeters, die ook tot 4½ uit 7 waren gekomen. Met 4 punten was Johan Wuijts gedeeld tiende. In de groepen C en D geen deelnemers van HSC. Verdere informatie is te vinden via de site van SV Nuenen.

Verslag clubavond (9 september 2011)
Op dinsdag 6 september was er op de eerste clubavond van het seizoen helaas niets georganiseerd. De reden hiervan is onbekend. De enkelen die de hevige regenval hadden getrotseerd moesten zich dus maar op andere manieren vermaken.

OSKA weekendtoernooi Arnhem (9 september 2011)
Toernooitijger Jerzy Cebula was de enige deelnemer tijdens het Open Schaak Kampioenschap van Arnhem, dat van vrijdag 2 tot en met zondag 4 september werd gehouden. Met zijn score van 2 uit 6, waarmee hij gedeeld 53e werd in de hoogste groep, zal hij niet erg tevreden zijn geweest. Meer informatie is te vinden op de site van de organiserende vereniging ASV.