Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC B

 

17 april 2015: HMC Calder - HSC B (door Danniël van Boxtel)
HSC B heeft het seizoen afgesloten met een goede overwinning op HMC Calder en de vierde plaats in de eindrangschikking bereikt. Als enige wist het de verdiende kampioen HSC A - proficiat! - een punt af te snoepen.
Hugo trof de jonge talentvolle FM Mischa Senders. Zijn koningsaanval zag er gevaarlijk uit, maar Senders wist ten koste van een pion overeind te blijven. In een stelling zonder lichte stukken vervolgde Hugo helaas onnauwkeurig. Senders kreeg goede compensatie en Hugo moest ingaan op een herhaling van zetten, ½ - ½.
John was niet helemaal op de hoogte van de finesses van de openingsvariant die Loek Mostertman uit de kast haalde. Met gezonde zetten kwam hij desondanks heel ver. In tijdnood ging het echter alsnog fout. John speelde twee slechte zetten na elkaar en zag zijn stelling in een rokende puinhoop veranderen. Uiteindelijk ging hij ook nog door de vlag, 1½ - ½.
Danniël wist de gevaarlijke doorbraak f4-f5 te voorkomen en counterde hard op de damevleugel van Henk Mollema. Na kwaliteitswinst kwamen een zwarte dame en toren over de tweede rij binnen. Mollema wist de matdreigingen het hoofd te bieden, maar dit kostte het nodige materiaal. Danniël verspilde daarna geen tijd om het punt binnen te hengelen, 1½ - 1½.
Sem hield zijn koning vrijwillig midden op het bord, maar na dameruil was het grootste gevaar geweken. In het toreneindspel had Bert Kramer een pluspion, maar Sem een veel actievere toren. Onze topscorer speelde dan ook voor de winst en wist die te behalen toen hij met twee vrijpionnen de zevende rij kon bereiken, 1½ - 2½.

 

HMC Calder (1871) HSC B (1911) 1½ - 2½
Mischa Senders (2263) Hugo Faber (2128) ½ - ½
Loek Mostertman (1900) John van Rooij (1866) 1 - 0
Bert Kramer (1762) Sem van Houten (1814) 0 - 1
Henk Mollema (1559) Danniël van Boxtel (1836) 0 - 1

 

24 februari 2015: HSC B - Checkmate (door Johan Wuijts)
Ik kreeg van Danniël te horen dat ik zijn rol als teamleider even op me moest nemen in de wedstrijd tegen Checkmate uit Weert. We begonnen om 20.15 uur.
Ik kreeg de zogenaamde Gerard-variant tegen (1.e4 e6 2.f4 d5 3.e5) en ik zette mijn zwartveldige loper in een fianchetto. Dat had ik achteraf beter niet kunnen doen, want mijn tegenstander kreeg een goede aanval op mijn koningsstelling, waardoor ik veel tijd verloor om mijn stelling te redden. Uiteindelijk had ik nog maar negen minuten voor 17 zetten en in de tijdnoodfase moest ik de handdoek in de ring gooien omdat het mat liep, 0 - 1.
Gerard kon zijn Wolgagambiet als wapen in de strijd gooien. De tegenstander werd keurig door Gerard onder druk gezet op de damevleugel en hij won hier en daar een paar pionnen. Daarna kon Gerard afwikkelen naar een dame-eindspel met twee pluspionnen. Na een paar slimme schaakjes kon Gerard de dames afruilen en was het 1 - 1.
De partij van John ging de hele tijd gelijk op tot twintig minuten voor het einde van de partij. Toen speelde John enkele onnauwkeurige zetten waardoor hij een paar pionnen verloor. De tegenstander van John zat in tijdnood, maar hield het hoofd koel en zette John keurig mat, 1 - 2.
Sem koos in een knotsgekke partij voor de opening 1.d4 en 2.b3. Hij voerde hierna de druk netjes op en had zwart veel tijd nodig om te verdedigen. Wit kwam daardoor ietsje beter te staan. Zijn tegenstander had zoveel tijd verloren dat hij met minder dan één minuut à tempo ging zetten. Sem ging in de denktank om telkens de beste zet te vinden. Helaas deed zijn tegenstander ook steeds de beste zetten en kwam Sem ook onder de één minuut. Met allebei minder dan 20 seconden deed de tegenstander een onreglementaire zet. Hierdoor moest ik als wedstrijdleider ingrijpen en gaf Sem twee minuten extra tijd. De stelling van Sem was helaas zo verslechterd dat hij een kale toren tegen een toren en twee pionnen had. De tegenstander had nog maar negen seconden om dit eindspel uit te spelen en zag in dat hij dit niet ging redden en bood daarop remise aan. Sem nam dit aanbod sportief aan, 1½ - 2½.

 

HSC B (1897) Checkmate (1947) 1½ - 2½
Gerard van de Kerkhof (2014) Marco van der Linden (1963) 1 - 0
Sem van Houten (1814) Eric Schouten (2014) ½ - ½
Johan Wuijts (1895) Raymond Briels (1892) 0 - 1
John van Rooij (1866) Raimund van Alphen (1918) 0 - 1

 

27 januari 2015: Mierlo-Geldrop - HSC B (door Danniël van Boxtel)
HSC B heeft door een collectieve wanprestatie verloren van Pim Blijlevens en co. Ondanks een ratingoverwicht aan ieder bord kwamen we niet verder dan twee remises en twee nederlagen.
Johan raakte in het middenspel het spoor bijster. Er ontstonden enkele gaten in zijn stelling en Arnoud de Graaf was er als de kippen bij om hiervan te profiteren. Johan moest spoedig een kwaliteit geven om erger te voorkomen, maar hij kon zich niet aan de druk ontworstelen en verloor geruisloos, 1 - 0.
Hugo kwam tegen Pim Blijlevens uitstekend uit de opening. Hij had vervolgens enkele voorbereidende zetten moeten doen om een verwoestende mataanval op te zetten. Hugo opende de lijnen naar de witte koning echter te vroeg, waardoor Blijlevens een pion won en het initiatief verkreeg. Na dameruil was die pion niet meer af te stoppen, 2 - 0.
John was om begrijpelijke redenen met zijn hoofd niet helemaal bij het schaken. Hij investeerde erg veel tijd in stellingen met relatief weinig mogelijkheden. Omdat Han Saft ook vaak in de denktank verdween ontstond er een ouderwets tijdnoodduel. Toen bleek dat Danniël niet meer kon winnen bood John remise aan. Saft was erg blij met dit voorstel, 2½ - ½.
Danniël had tegen Onno Marsman steeds het beste van het spel. Marsman verdedigde zich echter taai en Danniël wist geen winnend voordeel te bereiken. In het eindspel gaf Danniël een pion voor vage matdreigingen, maar Marsman bleek alles gezien te hebben. Danniël wist tenslotte eenvoudig remise te maken door naar koning tegen koning plus randpion af te wikkelen, 3 - 1.

 

Mierlo-Geldrop (1821) HSC B (1930) 3 - 1
Arnoud de Graaf (1827) Johan Wuijts (1888) 1 - 0
Pim Blijlevens (1965) Hugo Faber (2119) 1 - 0
Onno Marsman (1740) Danniël van Boxtel (1847) ½ - ½
Han Saft (1753) John van Rooij (1864) ½ - ½

 

6 januari 2015: HSC B - WLC B (door Danniël van Boxtel)
Na drie remises heeft HSC B eindelijk de eerste overwinning geboekt. Het B-team van WLC werd met een 3 - 1 nederlaag terug naar Eindhoven gestuurd. Van het basisteam was helaas slechts de helft aanwezig, want Sem en John moesten vanwege vervelende persoonlijke omstandigheden beiden verstek laten gaan. Gelukkig waren Hugo en Gerard bereid om voor hen in te vallen.
Danniël maakte korte metten met Dannie Beijk. Met de zwarte koning op g8 mocht hij op zet dertien ongestraft met zijn loper op h7 inslaan en amper zes zetten later viel pion f7 ook nog. Na eenentwintig zetten gaf Beijk zich gewonnen toen hij zag dat hij spoedig meer materiaal zou gaan verliezen, 1 - 0.
Hugo was niet helemaal scherp. Hij gebruikte in zijn lijfopening erg veel bedenktijd en verspeelde desondanks enkele kostbare tempi. Jasper Krenning verkreeg daardoor moeiteloos gelijkspel. Met nog dertien minuten voor dik twintig zetten bood Hugo remise aan, omdat hij zijn stelling niet helemaal vertrouwde en inmiddels had gezien dat Gerard zou gaan winnen. Krenning was tevreden met dit resultaat, 1½ - ½.
Gerard versmaadde tegen oud-lid Jessica de Haas een ogenschijnlijk riskante pionwinst. In de analyse bleek dat hij die pion rustig had kunnen pakken. Gerard koos voor een zijns inziens veiligere aanpak. De Haas wist gelukkig wat haar te doen stond. Na dameruil gaf ze zomaar een stuk weg. Gerard tikte de partij daarna eenvoudig uit, 2½ - ½.
Johan en zijn opponent Roel Copic wisten in een loopgravenoorlog weinig te bereiken. Johan schoof de pionnenformaties dicht en nam een afwachtende doch flexibele houding aan. Hij bood remise aan toen de teamwinst al binnen was. Copic probeerde het nog even, maar stelde even later zelf voor om het punt te delen aangezien de stelling helemaal op slot zat, 3 - 1.

 

HSC B (1970) WLC B (1776) 3 - 1
Johan Wuijts (1888) Roel Copic (1879) ½ - ½
Hugo Faber (2119) Jasper Krenning (1801) ½ - ½
Gerard van de Kerkhof (2027) Jessica de Haas (1703) 1 - 0
Danniël van Boxtel (1847) Dannie Beijk (1722) 1 - 0

 

2 december 2014: De Combinatie - HSC B (door Danniël van Boxtel)
Hoewel er in de twaalf individuele duels van dit seizoen nog geen enkele remise viel, heeft HSC B voor de derde keer op rij gelijkgespeeld. Een mooie 0 - 2 voorsprong was niet voldoende voor de teamwinst. Alle zwartspelers wonnen hun partij.
Sem gaf in het middenspel een pion weg en kwam aantoonbaar verloren te staan. Hij bleef de stelling compliceren, waardoor Gerard van den Berg het spoor bijster raakte. De witspeler had een stuk kunnen winnen, waarna Sem onvoldoende rommelkansen zou overhouden. Van den Berg gaf in plaats daarvan echter een stuk weg en werd vervolgens op elegante wijze van het bord gezet. Sem offerde achtereenvolgens een stuk en zijn dame voor ondekbaar mat, 0 - 1.
Danniël kwam veel beter uit de opening dan Paul Hanique. De Astenaar moest alle zeilen bijzetten om niet direct een stuk te verliezen. Danniël won even later een pion en had alle troeven in handen. Hij won een toren, bleef eenvoudig overeind in een wanhoopsoffensief en zette de witte koning mat, 0 - 2.
John speelde tegen een geïsoleerde pion en Jos Swinkels probeerde van de open lijnen gebruik te maken en de juiste velden voor zijn stukken te vinden. Het evenwicht werd in dit duel niet significant verbroken totdat John in tijdnood een vol stuk weggaf en daarmee een half punt verspeelde, 1 - 2.
Johan versmaadde in een onregelmatige opening pionwinst omdat hij bang was dat de ontwikkeling van zijn stukken problematisch zou gaan worden. De partij kabbelde voort en Johan leek in het toreneindspel uiteindelijk de beste papieren te hebben. Na een blunder zijnerzijds nam Stefan Rooijakkers het initiatief echter over. Hij won twee pionnen en sneed de koning van Johan handig af. De zwarte b-pion had vrij baan naar het promotieveld. Mijns inziens werd ook aan dit bord een halfje weggegooid, 2 - 2.

 

De Combinatie (1918) HSC B (1853) 2 - 2
Jos Swinkels (2031) John van Rooij (1864) 1 - 0
Gerard van den Berg (2060) Sem van Houten (1811) 0 - 1
Stefan Rooijakkers (1865) Johan Wuijts (1888) 1 - 0
Paul Hanique (1717) Danniël van Boxtel (1847) 0 - 1

 

11 november 2014: HSC B - Gardé (door Danniël van Boxtel)
HSC B heeft tegen Gardé op knullige wijze een zeker lijkende overwinning verspeeld. De heren in het middenrif waren hieraan debet.
De avond was zo mooi begonnen. Sem hanteerde tegen Peter Thijssen een hyperscherpe opening en vloog de zwarte koning direct naar de strot. Zijn spectaculaire stukoffer was volledig correct en reeds binnen twintig zetten was het belangrijkste zwarte stuk uitgerookt en stond de 1 - 0 tussenstand op het scorebord.
Johan bleef tegen Jan Broekhuis heel geduldig. In een tamme stelling forceerde hij niets. Johan deed vooral gezonde zetten en zette af en toe wat druk op de witte stelling. Deze aanpak betaalde zich uit, want Broekhuis overzag een kleinigheid en verloor bij een grootscheepse slagenwisseling een kwaliteit. Het eindspel bleek daarna eenvoudig gewonnen, 2 - 0.
John was vanuit de opening de baas op het bord. Hij verkreeg het loperpaar en won een pion. Martijn Cox was bezig met overleven, maar vlocht ondertussen wel een gemene dreiging in de stelling. John had snel en hard in de koningsaanval willen winnen, maar hij zag niet goed hoe hij verder moest komen. Zijn winstdrang leidde ertoe dat hij een vrij eenvoudige afwikkeling naar een zeer gunstig eindspel niet goed heeft bekeken. Minimaal remise en daarmee de teamwinst waren dan zeker geweest. Overbelasting werd John uiteindelijk fataal, 2 - 1.
Danniël had zijn goede stelling inmiddels eigenhandig om zeep geholpen. Hij had de opening gewonnen en Jack Sonnemans volledig klem gezet. Danniël viel echter te snel aan en vergooide daarmee zijn voordeel. In een remiseachtige stelling gaf hij Sonnemans door een achteloze zet helaas ook nog de uitgelezen kans om een sterk aftrekschaakje uit te voeren. Danniël moest in het resulterende eindspel een kwaliteit geven, maar hij was bovendien tot eeuwige passiviteit gedoemd en kreeg geen kans meer, 2 - 2.

 

HSC B (1853) Gardé (1793) 2 - 2
Johan Wuijts (1888) Jan Broekhuis (1918) 1 - 0
Danniël van Boxtel (1847) Jack Sonnemans (1815) 0 - 1
John van Rooij (1864) Martijn Cox (1739) 0 - 1
Sem van Houten (1811) Peter Thijssen (1700) 1 - 0

 

14 oktober 2014: HSC A - HSC B (door Danniël van Boxtel)
De inmiddels traditionele seizoensouverture tussen HSC A en HSC B stond vooraf reeds bol van de spanning. Transfers, wisselspelers, geheime trainingskampen en slinkse pogingen om de tegenpartij de opstelling te ontfutselen leidden tot een beladen duel.
HSC A stond helaas reeds binnen een uur op voorsprong. Danniël had al na enkele zetten het openingsvoordeel van Pascal kunnen neutraliseren, maar hij meende een gunstige kaalslagcombinatie te hebben en week af van zijn eerdere plan. Er zat echter een enorm lek in de berekeningen en Pascal won een stuk tegen een pion. Doorspelen had geen zin en na amper elf zetten stond de 1 - 0 tussenstand reeds op het scorebord.
Gerard viel in voor vakantieganger Johan. Hij speelde een voor zijn doen vrij normale opening, maar kwam desondanks in het nadeel. Jerzy vergreep zich vervolgens aan een vergiftigde pion, waarna alle witte stukken plotseling uitstekend gingen samenwerken. Gerard benutte de open lijnen en rondde een sterke tweede partijhelft af met een fraaie mataanval, 1 - 1.
Aan het topbord werd Paul, vorig seizoen nog met een fenomenale score van 7 uit 7 overall topscorer van de avondcompetitie, uitstekend in bedwang gehouden door John. Onze kopman oefende druk uit op een achtergebleven pion, deelde speldenprikken uit op de koningsvleugel en wist met zijn torens de vrije a-lijn te bezetten. In wederzijdse lichte tijdnood bekroonde John zijn sterke partij door de zwarte koning een matnet in te jagen, 1 - 2.
Zou HSC B het favoriete A-team ondanks de valse start dan weten te tackelen? Sem kwam in de buurt van het benodigde halve punt, maar hij strandde in het zicht van de haven. Maarten had in de opening en het middenspel niet veel bereikt. Zijn miniscule plusje veranderde edoch in significant voordeel toen Sem een pion weggaf. Na torenruil kwam Sem in het pionneneindspel één tempo tekort. Maarten haalde de winst op bekwame wijze binnen, 2 - 2.
Het publiek was tevreden en deze terechte remise biedt beide teams voldoende perspectief voor de rest van het seizoen.

 

HSC A (1993) HSC B (1887) 2 - 2
Paul van Asseldonk (2056) John van Rooij (1864) 0 - 1
Maarten Smit (2003) Sem van Houten (1811) 1 - 0
Jerzy Cebula (1966) Gerard van de Kerkhof (2027) 0 - 1
Pascal Boudewijns (1945) Danniël van Boxtel (1847) 1 - 0

Ons clublokaal