Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC B

 

27 maart 2012: HSC B - DSC B (door Roland Robinson)
HSC B heeft ook zijn zevende en laatste wedstrijd gewonnen, en is daardoor kampioen geworden in klasse D2. Het laat Stukkenjagers E twee punten achter zich, de onderlinge ontmoeting in de eerste ronde bleek van beslissende betekenis te zijn voor het verdere verloop van de competitie. De verrassende overwinning van Pascal Boudewijns op Cesar Becx is daarin cruciaal geweest, kopman Pascal was ook in de wedstrijd tegen Dongen de eerste die een punt mocht bijschrijven. Niet veel later volgde Frans, Johan kon daarentegen zijn 100% score in deze competitie niet vasthouden, hij moest (na veel beter uit de opening te zijn gekomen) berusten in remise. Dat laatste moest Roland bijna ook, kort nadat hij met het sterke Pa4! een stuk en een paar pionnen had gewonnen, gaf hij in het eindspel op een pion na al zijn voordeel weer weg.

 

HSC B (1838) DSC B (1543) 3½ - ½
Pascal Boudewijns (1995) Peter van Ruth (1483) 1 - 0
Frans van Neerven (1862) Frans van der Burght (1629) 1 - 0
Johan Wuijts (1747) Jan Haast (1607) ½ - ½
Roland Robinson (1750) Johan Ramstijn (1453) 1 - 0

 

1 maart 2012: De Oude Toren - HSC B (door Roland Robinson)
HSC B kan op 27 maart het kampioenschap in klasse D2 behalen, na de 0 - 4 zege bij De Oude Toren volstaat dan een gelijkspel tegen DSC B uit Dongen. Zoals de score al doet vermoeden kende HSC weinig problemen in het hotel in Berkel-Enschot waar Johan en Roland een paar weken geleden nog speelden in een rapidtoernooi. Roland mocht zelfs aantreden tegen de presentator van die dag. De partij duurde bijna net zo lang als het toernooi destijds, in tussentijd hadden Pascal en Frans redelijk soepel gewonnen, Johan moest wachten op een eindspel met dame en toren om het verschil te kunnen maken. Roland belandde uiteindelijk in een vierpaardeneindspel, door slimme manoeuvres (uiteraard via de rand) wist hij een paar pionnen te winnen, genoeg voor de zege.

 

De Oude Toren (1566) HSC B (1838) 0 - 4
Aart Budding (1645) Pascal Boudewijns (1995) 0 - 1
Ton Antens (1604) Frans van Neerven (1862) 0 - 1
Ed van der Nat (1601) Roland Robinson (1750) 0 - 1
Egidion Hernando (1412) Johan Wuijts (1747) 0 - 1

 

31 januari 2012: HSC B - Son en Breugel B (door Roland Robinson)
HSC B is weer een stapje dichter bij het kampioenschap in klasse D2 gekomen, van hekkensluiter Son en Breugel B werd met maximaal verschil gewonnen.
Rob schreef het eerste punt bij, met wit wist hij weer razendsnel een open f-lijn te krijgen. Nadat zijn dame de vijandelijke stelling binnen trok, wist hij een toren buit te maken. Ook Johan wist met zwaar materieel binnen te dringen, waarna er mogelijkheden te over waren om de partij te beslissen. Met 4 uit 4 is Johan hard op weg om topscorer van klasse D2 te worden. Roland had het heel wat lastiger tegen zijn op papier veel zwakkere opponent, het duel der teamleiders werd beslist door een ongelukkige damezet van de tegenstander. Pascal leek genoegen te moeten nemen met een remise tegen zijn ratingloze tegenstander, pas diep in het eindspel kon hij het verschil maken.

 

HSC B (1758) Son en Breugel B (1350) 4 - 0
Pascal Boudewijns (1934) Andrew Hall (-) 1 - 0
Johan Wuijts (1715) Peter van der Aalst (1313) 1 - 0
Roland Robinson (1734) Kuno Swuste (1387) 1 - 0
Rob Bakels (1651) Jaap Laman Trip (-) 1 - 0

 

16 januari 2012: De Drie Torens D - HSC B (door Millo Labriaire)
Maandag 16 januari mocht het B-team naar het koude Tilburg om aldaar de mooie serie gewonnen wedstrijden te prolongeren. Frans van Neerven vervoerde ons op veilige en comfortabele wijze naar de speellocatie. Ruim op tijd kwamen wij aan bij onze gastheren in Tilburg. De thuisspelende vereniging heeft in haar naamgeving een verwijzing naar een tafereel uit het wapen van Tilburg, waarop een priemgetal aan torens is te zien. Na een middellang welkomstwoord van de plaatselijke schaakbaas begonnen wij aan onze klus.
Johan vergat in een Franse ruilvariant om op al zijn pionnetjes te letten, waardoor er eentje werd geïncasseerd. Nadat Johan het goede voorbeeld aan zijn tegenstander had gegeven, leverde laatstgenoemde een loper in. Vervolgens geloofde de tegenstander niet dat Johan deze ongelijke ruilhandel zou blijven voortzetten en was het al vrij snel 0 - 1.
Frans had met de witte stukken gekozen voor een opening waarbij hij meteen zijn paard het weiland in stuurde. Zowaar begon onze oud-preses materiaal te offeren. Zijn tegenstander negeerde alle dreigingen en was blij als een jeugdspeler met de uitverkoop van Frans zijn witte stukken. Plots stond de zwarte monarch in zijn hemd en was het mat onvermijdelijk. De 0 - 2 was binnen! De tegenstander informeerde nog naar de speelsterkte van Frans om te polsen hoe erg zijn nederlaag aan hemzelf te wijten was. Frans antwoordde hierop kordaat dat hij ook op zaterdag in de promotieklasse speelt.
Op bord 4 had Millo het moeilijk gekregen na een lastig schaakje dat een dame kostte. De compensatie in stuk en pionnen bleek niet handhaafbaar en ook niet relevant. De druk op de koning was te hoog. Omdat zijn tegenstander een aantal vlugge winstwegen liet liggen, speelde Millo nog even door. Uiteindelijk wist de witspeler toch één van de vele matcombinaties te vinden... (Of de winst nog geclaimd kan worden wegens het spelen op onbeletterde borden wordt nog uitgezocht).
Nu was dus alle hoop gevestigd op onze heer Rob, die na zeven zetten al netjes al zijn lichte stukken had ontwikkeld, terwijl zijn tegenstander nog twee knollen op stal had gelaten. Rob zette dit voordeel om in een kwaliteit en wist de rust te bewaren tot zijn tegenstander op gaf.
Wij mochten aldus om 21.51 uur huiswaarts, terwijl onze collega’s van team A in het gezellige denksportcentrum nog verder mochten vechten. Frans constateerde genoegzaam dat door deze snelle zege de voorruit van zijn auto nog niet de tijd had gehad om dicht te vriezen. Na een turbulente rit werden alle strijdmakkers weer netjes voor hun woonstee afgezet. Met zes punten uit drie wedstrijden komen de verwachtingen steeds hoger te liggen...

 

De Drie Torens D (1567) HSC B (1643) 1 - 3
Rob Leurs (1424) Frans van Neerven (1839) 0 - 1
Paul Hobbelen (1585) Johan Wuijts (1715) 0 - 1
Ad Havermans (1575) Rob Bakels (1651) 0 - 1
Ton van Moorsel (1683) Millo Labriaire (1368) 1 - 0

 

6 december 2011: HSC B - Eindhoven B (door Roland Robinson)
HSC B heeft ook zijn tweede wedstrijd gewonnen, tegen Eindhoven B werd het 2½ – 1½. Deze eindstand suggereert een spannende strijd, maar dat viel mee. In de geïmproviseerde speelruimte tussen cafe en feestzaal kwamen zowel Johan als Roland duidelijk beter uit de opening. Roland wist dit voordeel om te zitten in pionwinst, om dit in een toreneindspel te verzilveren. Johan won na een goed uitgevoerde Leningrad een kwaliteit, om daarna de tegenstander, met nog veel materiaal op het bord, mat te zetten. Ondertussen had Pascal al een remiseaanbod geaccepteerd van ex-HSC'er Albert Coenen, maar in de analyse bleek dat Pascal gewonnen stond. Frans had de langste partij van de avond, tenslotte liet hij zich in een eindspel waarin beide spelers een loper en een paard hadden, de remise uit de vingers glippen.

 

HSC B (1806) Eindhoven B (1672) 2½ - 1½
Pascal Boudewijns (1934) Albert Coenen (1923) ½ - ½
Frans van Neerven (1839) Simon Glückstern (1668) 0 - 1
Johan Wuijts (1715) Peter Roozemond (1674) 1 - 0
Roland Robinson (1734) Hans Reusink (1421) 1 - 0

 

19 oktober 2011: Stukkenjagers E - HSC B (door Roland Robinson)
HSC B is de competitie uitstekend begonnen, in Tilburg werd Stukkenjagers E met ruime cijfers verslagen.
Het eerste punt viel al na 20 zetten te noteren, Johan had met zwart weinig moeite met zijn tegenstander, wiens eerste zetten 1.Pc3 en 2.Pf3 waren. Frans kwam in een toreneindspel terecht met een pion minder, maar zijn ijzeren wet dat alle toreneindspelen remise zijn, werd ook nu toegepast. Zijn tegenstander kreeg zodoende de volgende vraag voorgelegd: "Wil je nu remise, of straks pas?" De witspeler koos voor het eerste. Roland kwam door gebrek aan concentratie al na tien zetten lastig te staan, met wit notabene. Uiteindelijk bood ook hij remise aan, en ook dit werd aangenomen, maar een paar momenten later kwam zijn tegenstander erachter dat hij straalgewonnen stond. Pascal had zodoende aan remise genoeg tegen César Becx, maar de (onder nooit duidelijk geworden omstandigheden) van HSC A naar HSC B verschoven speler wist zijn toreneindspel zelfs te winnen.

 

Stukkenjagers E (1808) HSC B (1808) 1 - 3
César Becx (2190) Pascal Boudewijns (1934) 0 - 1
Bastiaan van de Rijt (1778) Frans van Neerven (1839) ½ - ½
Jeroen van de Rijt (1693) Roland Robinson (1734) ½ - ½
Leo van Gelder (1571) Johan Wuijts (1727) 0 - 1

Ons clublokaal