Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC A

 

Ronde 3 (14 november): HSC A - WLC C

HSC A (1944) WLC C (1600) 3 - 1
Johan Wuijts (1975) Dannie Beijk (1718) ½ - ½
Gachatur Kazarjan (2077) Henny Wilbrink (1764) ½ - ½
Pascal Boudewijns (1980) Arno de Man (1553) 1 - 0
Joost Rutten (1743) Chrit Julicher (1366) 1 - 0

 

Ronde 2 (20 oktober): BSV B - HSC A (door Pascal Boudewijns)

Op vrijdag 20 oktober een verre uitwedstrijd tegen BSV 2. Duizendpoot Rob was verhinderd vanwege een vakantie nog verder weg. Om zijn schaakprestaties te waarborgen, moest er een heuse crack uit het eerste team geregeld worden, te weten Ruben. Op tijd (19:45) kwamen we aan en op tijd begonnen we. Mijn tegenstander kwam een kwartier later binnen dus had ik de mogelijkheid om de openingen van de overige borden te volgen.

Bij Johan geen gekke dingen. Toen ik later nog eens ging kijken, dacht ik dat hij met een vork een pion kon winnen, maar bleek dat ineens al de derde pion te zijn. Uiteraard werd dit naar winst gevoerd met mat tot gevolg, 1 - 0 vóór. Zijn tegenstander verklaarde na afloop dat hij tijd te kort kwam en zodoende verloor. Over de eindstelling zullen we het dan maar even niet hebben...

De overige drie tegenstanders waren heel wat taaier. Daar kwam Ruben als eerste achter. Met zwart een Fransman met f5. Wit speelt de h-pion op om daarna toch kort te rokeren. Ruben rokeert niet en zet een koningsaanval op. Een schijnoffer van wit, waarbij Ruben een pion verliest, wordt beantwoord met een dreigend stukwinst door zwart. Wit blijft echter actief spelen en naarmate de tijd verstrijkt verdwijnt er veel hout van het bord. Uiteindelijk een dubbel-paard-en-enkele-pionnen-eindspel, welke remise wordt gegeven. Tussenstand 1½ - ½.

Gachatur kwam in een voor mij onbekende opening terecht, waarbij hij eerst een pion weggaf, om daarna de pionnenstructuur te versplinteren en vrijpionnen in het centrum te creëren. Zijn tegenstander had vrijpionnen op a- en b-lijn met de dame erbij. Pas in de eindfase kon Gachatur beslissend binnenkomen met torens op de zevende rij en een actieve dame, waarna zwart opgaf. 2½ - ½, de buit is binnen.

Tot slot uw verslagschrijver als laatste bezig. Met wit mijn geliefde wing-gambiet. Ik heb zwart snel in de tang, maar vervolgens stokt het. Alles staat al mooi op de koningsvleugel gericht, maar zwart rokeert nog niet. Als hij dat later dan wel doet, levert het me ook meteen een pion op. Vervolgens duurt het te lang om mijn paard van de damevleugel om te spelen naar de koningsvleugel en heeft zwart verdedigend de zaakjes redelijk op orde. Ik gebruik weer te veel tijd om een winstplan te bedenken en zodoende steek ik te weinig tijd in de zet Pf5! welke mij een kwaliteit op zou leveren... 

Kort hierna remise geaccepteerd en met een 1-3 uitoverwinning naar huis. Over twee maanden mogen we de lange reis weer maken om tegen hun A-team te spelen.

BSV B (1612) HSC A (2015) 1 - 3
Rob Hopman-Been (1832) Gachatur Kazarjan (1974) 0 - 1
Martin de Smit (1800) Ruben Venis (2146) ½ - ½
Robert Kunst (1692) Pascal Boudewijns (1971) ½ - ½
Alexander van 't Hoff (1122) Johan Wuijts (1970) 0 - 1

 

Ronde 1 (26 september): HSC A - Oisterwijk A (door Rob Bakels)

Op dinsdag 26 september begonnen we onze 1e avondcompetitiewedstrijd thuis tegen SV Oisterwijk. De teamleider had zich veilig op bord 4 gemanoeuvreerd, maar helaas besloot de teamleider van SV Oisterwijk tot een tactische opstelling. Gevolg was dat de teamleider op papier de sterkste tegenstander kreeg. Echter, op bord 4 haalde ik na ongeveer 1 uur het 1e punt binnen. Vanuit de opening kwam ik minder te staan, maar nadat ik mijn paard op f5 kon plaatsen kreeg ik snel de overhand. Mijn tegenstander dacht te lichtzinnig over dit paard en nadat ik de mogelijkheid kreeg om de dame naar g5 te zetten was mat onhoudbaar, 1-0.

De volgende die snel klaar was, was Gachatur op bord 1. Hij kwam met zwart goed uit de opening, peuzelde na 15 zetten een vol stuk op en drukte daarna door. Ook met een volle toren minder schaakte zijn tegenstander door. Na een matdreiging of nog een torenverlies capituleerde zijn tegenstander alsnog, 2-0.

Johan had een rustige partij. Bouwde rustig op, won na 10 zetten een pion en bouwde dit rustig uit. Na bijna 3 uur haalde hij het punt binnen, 3-0.

Als laatste was Pascal bezig. Hij won in de opening vrij snel een pion, maar moest alert blijven voor de witte stukken die in de aanval gingen. Langzaam maar zeker worstelde Pascal zich onder de druk uit en snoepte nog extra pionnen. Zijn tegenstander liet zich niet onbetuigd en kwam met de dame de zwarte stelling binnen. Op zich niks aan de hand, maar Pascal was bijna door de tijd heen en de 15 seconden increment waren te weinig om de juiste verdediging te vinden. Pascal vergat een vlucht elders voor zijn koning te maken en dat werd hem fataal, 3-1. Toch een mooie start voor HSC A.

HSC A (1881) Oisterwijk A (1720) 3 - 1
Gachatur Kazarjan (1965) Peter Hess (1310) 1 - 0
Johan Wuijts (1980) Sjef van Gestel (1743) 1 - 0
Pascal Boudewijns (1971) Rick van Loy (1888) 0 - 1
Rob Bakels (1608) Stefan Hess (1940) 1 - 0

 

 

Ons clublokaal