Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC 1

 

16 september 2023: HSC 1 - Eindhoven 1 (door Hugo Faber)

Tegen het gedegradeerde Eindhoven begonnen we met 2 invallers. Na eerder Ruben al had laten weten dat hij dan niet mee kon doen, moest ook Gerard onverwacht afzeggen. Aangezien dit niet de minste afzeggers waren, werkten de gevolgen door in de hele opstelling. Ik was deze dag niet al te optimistisch, maar de – verwachte – nederlaag viel wel erg groot uit.

Paul was het eerst klaar en met een nederlaag completeerde hij een ongelukkige week. Verloor hij eerst afgelopen dinsdag met zwart op snelle wijze van Johan, nu speelde hij te snel b7-b5. Na een logisch a2-a4 van wit, speelde Paul de pion maar naar b4, maar toen stapelden de problemen zich snel op. Met de zwarte koning vast in het centrum kostte Paul dit weldra zijn dame. Daar had hij nog wel 2 stukken voor, maar dat was vanzelfsprekend te weinig.

Invaller John speelde solide, zoals altijd, maar het valt niet mee om in deze klasse goed te blijven 'keepen' tegen een geroutineerde tegenstander (ik kan er na deze middag over meepraten). Uiteindelijk verloor hij. Misschien dat ik hem wit had moeten geven, maar dat is altijd achteraf gepraat...

Er zou nog meer ellende op ons afkomen. Johan had een toreneindspel bereikt en de gemiddelde HSC’er weet inmiddels dat dit soort eindspelen "altijd" remise zijn. Jammer genoeg pakte Johan iets te snel een zwarte pion op h7 in plaats van een stapje terug te gaan met zijn koning. Nu werd hij onaangenaam verrast door het d4-d3 van zwart. De zet daarna sneed zwart met zijn toren de e-lijn af voor de witte koning. Damepromotie viel daarna niet meer te voorkomen. Jammer. Als Johan de
pion op h7 niet had geslagen, dan had tegenstander Vosselman weinig gekund met een pion op d4 en een op d6.

Gachatur kreeg een wat naar bord, vanwege de afwezigheid van Ruben en ook omdat ik dat hem had beloofd. Naar, omdat hij tegen iemand moest met bijna 2300 en dan kun je wit hebben, maar dan blijft het nog een Herculestaak. Gachatur kon opponent Van Kooten niet echt verontrusten. Deze beroofde Gachatur geroutineerd van de eventuele witte aanvalskansen en wikkelde af naar een gewonnen eindspel.

Oud-lid Jean-Paul heeft al een tijd geen lange schaakpartij meer gespeeld, maar als je recentelijk het seniorentoernooi in Berkel Enschot met de maximale score van 6 uit 6 wint, kun je natuurlijk wel "iets" :-). Hij zette partij deze middag goed op, maar er kwam een moment, dat hij 2 stukken op f7 afruilde, wat hem een toren opleverde. Dat is principe dus geen goede ruil. Waarschijnlijk heeft hij daar een beoordelingsfout gemaakt, want in het eindspel verbeterde zijn positie niet. 
Uiteindelijk moest hij dus opgeven.

Ik dacht dat Bart het – net als Gachatur – ook moeilijk zou krijgen, maar hij hield knap stand. Beide spelers hadden hun aanval opgezet: wit op links (damevleugel) en Bart op rechts (koningsvleugel). Ik heb er niet heel veel van gezien, maar ik geloof niet dat Bart echte problemen heeft gehad. Wit kwam nog wel met dame en toren op de achterste rij en dat leek gevaarlijk, maar het Helmondse/Gemertse bolwerk bleek te goed verdedigd.

Pim was eigenlijk de enige die deze middag een stelling had waar wel wat van viel te maken, zeker toen hij een kwaliteit won. Hij verloor echter onnodig nog een pion en toen was het met 2 pionnen en loper voor de kwaliteit een heel stuk minder duidelijk. Bovendien kon zwart ook nog een vrijpion maken.

Ik was als laatste klaar. Tegen oude bekende Jos Sutmuller opende ik ditmaal anders en probeerde hem in een damegambiet te krijgen. Hij deed wat anders, maar daar kwam ik eerste instantie goed uit. Toen ruilde ik echter de dames en toen kwam mijn zwarte pion op a7 in gevaar. Door een wit paard op c6 te planten kon die niet veroverd worden, maar wel door een tweede paard te laten aanrukken. Een hele tijd was of leek er niet veel aan de hand: ik stond met de koning dichtbij een witte pion op b5, dus de pionwinst van wit leek tijdelijk. Ik probeerde door pionnenruil een P tegen P+pi-eindspel te krijgen en dat lukte me zowaar,  maar toch was het net verloren.

HSC 1 (1964) Eindhoven 1 (2066) ½ - 7½
Bart Dekker (2163) Bas van de Plassche (2342) ½ - ½
Gachatur Kazarjan (1965) Luuk van Kooten (2278) 0 - 1
Hugo Faber (1968) Jos Sutmuller (2090) 0 - 1
Johan Wuijts (1980) Jan Vosselman (2041) 0 - 1
Paul van Asseldonk (1919) Jeroen van de Put (2023) 0 - 1
Pim Blijlevens (1899) Alessandro di Bucchianico (1957) 0 - 1
John van Rooij (1854) Hans Bosscher (1946) 0 - 1
Jean-Paul Franssen (-) Kiran Anginthaya (1848) 0 - 1

 

Beter leren schaken bij HSC

Ons clublokaal