Helmondse Schaakclub

Verslagen van HSC A

 

13 mei 2022: KiNG - HSC A (door Rob Bakels)
De laatste avondcompetitie wedstrijd van dit seizoen eindigde met een verdiende overwinning. In Tilburg werd SG King C met 2½ - 1½ verslagen.
Het eerste uur van de wedstrijd was er een kinderdisco met luide muziek en veel kinder rumoer. Dat was voor mij een reden om na drie kwartier maar eens remise aan te bieden. Ik had niet veel puf, de stelling was lastig en het rumoer was aanwezig. Reden genoeg om het maar eens te proberen, maar mijn tegenstander ging er niet in mee. Nadat ik de witte loper ingesloten kreeg en ik een lastige pion op h4 kon nemen vond mijn tegenstander het ook welletjes, ½ - ½.
Onze zeer ervaren invaller op bord 4, Ton Hageman, stond de hele partij onder druk maar Ton capituleerde niet. Zwart had twee mooie paarden op d5 en f5 en omdat de pionnen op de zwarte velden stonden kon wit zijn zwartveldige loper niet lekker ontwikkelen. Een remiseaanbod door de tegenstander werd door Ton dan ook geaccepteerd, 1 - 1.
Op bord 1 speelde Johan maar weer eens een mooie partij. Nadat Johan in de interne competitie op dinsdag regen Bart al een puike partij afleverde ging hij vandaag verder. Eerst offerde hij een kwaliteit maar Johan kwam niet meteen verder omdat een paard in het centrum gepend stond. Nadat de penning ongedaan werd gemaakt offerde Johan een volle loper. Deze durfde zijn tegenstander niet aan te nemen, maar daarmee kwam Johan wel verder. Op de koningsvleugel kwam hij bij zwart binnen en snoepte een paar pionnen en zijn kwaliteit terug. Helaas had Johan veel tijd verbruikt om het daarna af te maken, hij greep het remiseaanbod van zijn tegenstander dan ook graag aan, 1½ - 1½.
Nog één partij te gaan, en wat voor één. Gachatur speelde maar weer eens een uitstekende partij. Hij gebruikt de laatste tijd meer tijd en dat levert punten op. Zo ook deze vrijdag. Vanuit de opening kreeg hij met zwart een geweldig paard op g4. Beide partijen hadden kort gerokeerd dus het paard had uitzicht op f2. Op het juiste moment nam Gachatur de pion op f2 weg en kon vervolgens door slaan naar d1 waar een toren werd weggesnoept. Tegenstander had nog een computerzet kunnen doen om de stelling enigszins te redden maar gelukkig doen alleen computers die. De kwaliteit werd keurig behouden en Gachatur trok er zelfs mee ten aanval. Die aanval was met weinig tijd de tegenstander te machtig. Met een mat op h1 won HSC A de wedstrijd en is Gachatur topscorer van HSC A met 4½ punten uit 6 wedstrijden. Gefeliciteerd Gachatur!!

 

KiNG C (1742) HSC A (1689) 1½ - 2½
Michael Nicol (-) Johan Wuijts (1907) ½ - ½
Norbert Harmanus (1921) Gachatur Kazarjan (1661) 0 - 1
Ruben Hooghwerff (1783) Rob Bakels (1635) ½ - ½
Frank Vennix (1521) Ton Hageman (1552) ½ - ½

 

11 april 2022: Baronie B - HSC A
Geen verslag ontvangen.

 

Baronie B (1624) HSC A (1736) 2 - 2
Matthijs van Merwijk (1763) Johan Wuijts (1927) 0 - 1
Marc Ermes (1641) Gachatur Kazarjan (1645) 0 - 1
Bas Ligtenberg (1597) Rob Bakels (1635) 1 - 0
Jan Leendert Dogterom (1495) Menno van Dongen (-) 1 - 0

 

5 april 2022: HSC A - HMC B (door Rob Bakels)
Op dinsdag 5 april speelden we de zevende ronde van de avondcompetitie in ons eigen clublokaal Snookertown. HMC B was onze tegenstander.
Ikzelf was als eerste klaar. Ik kreeg na de Siciliaanse opening in het middenspel het initiatief maar mijn tegenstander verdedigde manmoedig. Om druk te houden verloor ik een pion. Ik kreeg een geweldig paard op d5 maar mijn tegenstander maakte onder deze druk een beslissende fout. Ik kon met een stukoffer de koning schaak zetten en en passant een extra stuk winnen. De partij werd vrij snel erna beëindigd, 1 - 0.
Niet veel later schreef onze invaller Joost op bord 3 ons tweede punt bij. Hij kreeg in het middenspel de pionnen op a en b. Deze voorsprong gaf Joost niet meer uit handen en hij haalde soepel de 2 - 0 binnen.
Gachatur had het op bord 3 een stuk lastiger. Gachatur gooide vanuit de opening vijf pionnen tegelijk naar voren maar zijn tegenstander bleek tegen de druk bestand, kon op tijd rocheren en met de tegenaanval beginnen. Gachaturs korte rochade was door de tegenstander verhinderd en de lange rochade was door een torenzet ook niet meer mogelijk. Na stukkenruil en een pionoffer van Gachaturs kant stond hij twee verbonden pionnen achter maar met een sterke f7-pion en belangrijker nog tijdvoordeel werd de vrede uiteindelijk getekend, 2½ - ½.
Op bord 1 speelde Johan niet zijn beste wedstrijd. In een Franse opening kreeg Johan nooit voordeel en de remisemarge werd nooit echt overschreden. Een eerste remiseaanbod werd door Johan nog geweigerd. Zijn tegenstander nam het initiatief beetje bij beetje over maar uiteindelijk werd toch tot remise besloten, 3 - 1.

 

HSC A (1738) HMC B (1577) 3 - 1
Johan Wuijts (1927) Henk Burg (1660) ½ - ½
Gachatur Kazarjan (1645) Paul van Helvoort (1611) ½ - ½
Joost Rutten (1743) Joep Smetsers (1460) 1 - 0
Rob Bakels (1635) Henry Heesbeen (-) 1 - 0

 

15 maart 2022: WLC B - HSC A (door Rob Bakels)
Op dinsdag 15 maart stond de zesde ronde van de NBSB-avondcompetitie op het programma. We speelden uit tegen WLC B in Eindhoven. Bij het verzamelpunt in het centrum van Helmond stonden drie personen klaar om af te reizen naar Eindhoven, echter onze vierdebordspeler Menno schitterde door afwezigheid. Na bel- en SMS-contact dacht Menno dat wij thuis speelden. Na excuses is hij direct in zijn auto gestapt zonder pen en notatieboekje en afgereisd naar De Hoeksteen. De overige drie spelers werden in de ruime bolide van Gachaturs vader, voorzien van stoelverwarming, naar Eindhoven gereden.
Menno kwam daar iets later ook aan. In de beginfase van zijn partij speelde hij niet best en gaf dan ook direct een stuk weg. Echter, het vervolg mocht er wezen. Hij kreeg druk op zijn tegenstander met twee torens en een dame. Helaas gaf hij uit het niets een dame weg, 1 - 0.
Ikzelf speelde tegen de Siciliaanse opening de Grand-Prix variant. Voor mijn gevoel stond ik erg goed maar na wat onnauwkeurige zetten kantelde de partij. Stukverlies bezegelde de partij, 2 - 0.
Op bord 2 speelde Gachatur en hij kreeg ook een aanvallende opening over zich heen. Tegenstander offerde een pion om zijn aanval kracht bij te zetten maar Gachatur was niet onder de indruk. Hij ruilde wat stukken, nam de geofferde pion dankbaar aan en dreigde vervolgens met een paardvork een toren dan wel loper op te halen. De tegenstander offerde uit wanhoop nog een stuk om dit te verhinderen maar Gachatur liet zich de kaas niet meer van het brood eten, 2 - 1.
Als laatste was Johan bezig op bord 1. Hij kreeg al vroeg de overhand en naarmate de wedstrijd vorderde werd zijn stelling beter en beter. Johan won een pion op a7 en aan die kant was ook de zwarte koning gerocheerd. Een soepele overwinning leek een feit maar zwart offerde een vol stuk en kreeg tegenspel. Johan gaf een kwaliteit terug en daarna deed Johans sterke paard op f5 zijn werk. Zwart moest kwaliteitsverlies toestaan en dit keer vond zijn tegenstander het na ruim drie uur welletjes, 2 - 2.
Ons puntenaantal is daardoor in een klap verdubbeld en er zijn nog drie wedstrijden te gaan.

 

WLC B (1761) HSC A (1734) 2 - 2
Ralf Weijers (1816) Johan Wuijts (1914) 0 - 1
Jasper Krenning (1791) Gachatur Kazarjan (1645) 0 - 1
Armin Kohlrausch (1735) Rob Bakels (1644) 1 - 0
Thomas Langerwerf (1701) Menno van Dongen (-) 1 - 0

 

22 februari 2022: HSC A - EGS (door Rob Bakels)
De eerste avond na de coronaperikelen heeft HSC A het eerste punt in de avondcompetitie opgeleverd. Het was zwaar bevochten en helaas stonden onze leden na afloop niet in de rij om dit punt aan de bar te vieren. Maar goed, dat terzijde.
Ons vaste avondteam kon niet worden opgesteld want onze autoritaire competitieleider had mij opgedragen om Menno van Dongen niet op te stellen omdat hij nog een wedstrijd in de interne competitie moest spelen. Marcel Pelgrom nam zijn plek in.
Op ons tweede bord speelde het jeugdtalent van HSC, Gachatur Kazarjan. Hij is pas 12, Nederlands Kampioen in zijn leeftijdscategorie en bezig om zich sterk te ontwikkelen. Hij speelde tegen een sterke tegenstander en na 45 minuten leek het remise te worden. Echter, wat er is gebeurd heb ik niet gezien, maar Gachatur eindigde zijn wedstrijd met een paard meer. Zijn tegenstander wist nog wat pionnen te snoepen maar Gachatur liet zich deze buitenkans niet ontnemen, 1 - 0.
Marcel speelde al vrij snel een moeilijke wedstrijd. De witte loper op c4 dwong de koning van Marcel naar h8. Daarna werd de druk op de h-lijn hem te machtig en Marcel boog nederig zijn hoofd, 1 - 1.
Johan was voor aanvang van de wedstrijd bang voor afruil-Frans. Echter na 15 zetten was de pionnenstructuur van Johan vele malen minder dan die van zijn tegenstander. Deze structuur werd onder vuur genomen na dameruil. Johan kon het niet meer houden en een 1 - 2 tussenstand was het gevolg.
Ik speelde op het laatste bord en kwam redelijk uit de opening. Ik won zelfs een kwaliteit maar na wat onzorgvuldig spel van mijn kant leek remise binnen bereik. Gelukkig gaf mijn tegenstander mij de ruimte om mijn kwaliteit voorsprong te verzilveren, 2 - 2.
Het eerste punt is binnen, op naar de eerste overwinning!

 

HSC A (1730) EGS (1799) 2 - 2
Johan Wuijts (1919) Robin Verhoeven (1961) 0 - 1
Gachatur Kazarjan (1648) Pascal Graafmans (1834) 1 - 0
Marcel Pelgrom (1699) Jasper Kools (1786) 0 - 1
Rob Bakels (1654) Maarten de Wit (1615) 1 - 0

 

19 oktober 2021: HSC A - De Drie Torens B (door Rob Bakels)
Op dinsdag 19 oktober was De Drie Torens B bij ons te gast in de tweede ronde van de avondcompetitie. Leuke bijkomstigheid was dat Danniël van Boxtel terugkeerde naar de speelzaal waar hij een paar jaar heeft gespeeld maar die ondertussen stevig vernieuwd en verbeterd is.
Pim speelde op bord 2 en had de hele partij een licht voordeel. Hij kon dit echter nergens omzetten in een definitief voordeel. Toen hij een remiseaanbod kreeg, kon hij niet anders dan aannemen, ½ - ½.
Menno was de volgende die klaar was. Hij heeft echter stevig gevochten om een remise te behalen. Dat had er wellicht ingezeten maar op het einde peuzelde zijn tegenstander de losse pionnen van Menno op. Toen Menno per ongeluk een stuk liet instaan was zijn verzet gebroken, ½ - 1½.
Ikzelf kwam niet geweldig uit de opening. Ik verloor een tempo en Danniël zorgde ervoor dat ik dat tempo niet meer terugkreeg. Bovendien had ik een slechte pion op e4 en uiteindelijk gaf ik een pion om mijn stelling dicht te bouwen. Daar slaagde ik redelijk in alhoewel Danniël wel beter stond. Ook hij kwam in tijdnood en zag (gelukkig) het winstplan niet. Na herhaling van zetten werd de remise getekend, 1 - 2.
De meest spectaculaire partij was die van Johan op bord 1. Johan kwam niet al te best uit de opening. Toen hij een witte pion op e5 won dacht Johan het initiatief te hebben. Echter, hij liet zijn aangevallen toren gewoon instaan en stond dus totaal verloren want zijn tegenstander wilde die toren wel. Johan ging er eens voor zitten en zijn tegenstander gaf een kwaliteit terug. Dit en het feit dat zijn tegenstander in zware tijdnood kwam, zorgden ervoor dat Johan kansen op remise rook. En die remise kwam er ook. Met nog twee minuten op de klok en een remisestelling bood zijn tegenstander remise aan. Johan wilde niet op tijd spelen en dat was terecht, 1½ - 2½.
Wedstrijd verloren maar het waren op alle borden mooie gevechten.

 

HSC A (1803) De Drie Torens B (1809) 1½ - 2½
Johan Wuijts (1925) Jaap Weel (1880) ½ - ½
Pim Blijlevens (1839) Elias Thijsse (1808) ½ - ½
Rob Bakels (1645) Danniël van Boxtel (1872) ½ - ½
Menno van Dongen (-) Alex Olree (1675) 0 - 1

 

1 oktober 2021: DSC A - HSC A (door Rob Bakels)
Op vrijdagavond 1 oktober reed HSC A met goede moed richting Dongen om daar onze eerste externe avondwedstrijd te spelen sinds mensenheugenis. De mooie bolide van Gachatur zijn moeder reed ons door de regen zonder enige belemmering richting Dongen alwaar wij in het plaatselijke parochiehuis DSC A tegemoet traden. Na de opstelling geïnventariseerd te hebben kwamen wij er achter dat DSC A niks aan het toeval overliet deze avond. Ze hadden zo ongeveer hun vier beste spelers opgesteld. Vanaf toen wisten wij dat het een heel zware avond zou worden.
Johan speelde op bord 1 en speelde als eerste remise. Er kwam nooit echt tekening in de strijd en de vrede werd derhalve na ruim een half uur reeds getekend, ½ - ½.
De volgende die klaar was, was Menno op bord 4. Hij kreeg een scherpe opening tegen die Menno niet goed kon bestrijden. De zware stukken van wit werden hem op een gegeven moment te machtig, 1½ - ½.
Ik zelf speelde op bord 3 en kwam niet onverdienstelijk uit de opening, had zelfs een pion meer, maar mijn tegenstander was gewoon duidelijk beter. Hij zette een aanval op die mij uiteindelijk te machtig werd, 2½ - ½.
Als laatste was Gachatur bezig op bord 2. Hij stond heel de partij prettig, zijn tegenstander met een rating van meer dan 2000 dacht op een gegeven moment zeer lang na, maar daarmee nam hij de stelling wel over van Gachatur. Toen Gachatur zijn dame buitenspel zette was de tegenstander er als de kippen bij om de winst te noteren, 3½ - ½.
Kansloos verloren maar tegen dit team was het geen schande. Op naar de volgende.

 

DSC A (1984) HSC A (1754) 3½ - ½
Maarten van der Burght (2131) Johan Wuijts (1925) ½ - ½
Joost Sips (2033) Gachatur Kazarjan (1691) 1 - 0
Jan-Pieter de Vries (1912) Rob Bakels (1645) 1 - 0
Mark Maas (1858) Menno van Dongen (-) 1 - 0

 

 

Ons clublokaal