Helmondse Schaakclub

Laatste Nieuws 2019-2020

 

Gongtoernooi (16 december 2019)

Op dinsdag 17 december wordt het traditionele gongtoernooi gehouden met voor elke deelnemer een prijs in natura. We beginnen omstreeks 20.15 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 
Uitslagen externe competitie (15 december 2019)

Op zaterdag 14 december werd in de laatste ronde van dit jaar in de externe competitie drie keer gewonnen en een keer verloren. HSC 1 boekte een moeizame 5 - 3 overwinning op hekkensluiter Eindhoven 2. HSC 2 was in Made met 2 - 6 te sterk voor 't Paardje. HSC 3 zegevierde met zeven man in Zundert met 3½ - 4½ tegen De Raadsheer 2. Alleen HSC 4 ging onderuit, HMC uit Den Bosch was een maatje te groot, 0 - 4. De verslagen van HSC 1, HSC 3 en HSC 4 zijn geplaatst, dat van HSC 2 is nog niet binnen.

 
Programma externe competitie (12 december 2019)

Op zaterdag 14 december is de volgende ronde van de externe competitie. Twee teams spelen een thuiswedstrijd in ons clublokaal Snookertown alwaar de partijen om 13.00 uur beginnen. HSC 1 ontvangt dit keer hekkensluiter Eindhoven 2, terwijl HSC 4 het mag opnemen tegen koploper HMC uit Den Bosch. Verre uitwedstrijden zijn er voor HSC 2 dat in Made aantreedt tegen 't Paardje en HSC 3 dat De Raadsheer 2 tegenover zich vindt in Zundert.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (11 december 2019)

Op dinsdag 10 december werden zeven partijen gespeeld in de negende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 werden er deze avond vier partijen gespeeld. Joep Peeters en Jerzy Cebula waren als eerste klaar. Joep koos dit keer voor een wat andere openingsopzet en behaalde een prettig voordeeltje met wit. Dit voordeeltje werd de gehele partij behouden en met het oog op het ratingsverschil vertaald in een remiseaanbod door Joep. Voor Jerzy zat er weinig anders op dan dit aanbod te accepteren. Hugo Faber en Joost Rutten speelden een open partij. De stelling van Joost leek net wat onsamenhangender. Het materiële evenwicht kon met een schijnoffer op h2 behouden blijven maar de ervaring gaf toch de doorslag. Winst voor Hugo. Pascal Boudewijns zette met wit zijn stelling wat vlak op tegen Bart Dekker. De laatste greep snel het initiatief wat resulteerde in snelle dameruil en een begraven witte loper op g3. Een noodgedwongen pionoffer van Pascal werd afgeslagen door Bart met het oog op die slechte loper. Het lukte Bart niet dit voordeel vast te houden. Na een onnauwkeurige zet was de muziek een beetje uit de stelling en accepteerde hij het remiseaanbod van Pascal. Als laatste waren Marcel Pelgrom en Pim Blijlevens nog bezig. Door Marcel werd ergens in het middenspel een kwaliteit verloren. Als compensatie was de witte pion van Marcel helemaal naar a7 opgestoomd ondersteund door een paard op b5. Pim moet dan blijven opletten maar met lang manoeuvreren kun je het punt ophalen. En zo geschiedde. Met deze overwinning maakt Pim een kleine sprongetje in de stand.
Groep 2 gaf drie partijen. Gachatur Kazarjan had een snelle winst met zwart tegen Arjan Heijligers. Al snel stonden zowel een loper op a3 als een toren op a1 in van Arjan. Het ontbrak hem een wonderzet om beide dreigingen op te lossen. Na het materiaalverlies speelde hij een verloren partij. Ook Ton Hageman en Hans Voogt hadden een snelle partij maar deze eindigde in een remise. Ton had lichte problemen op de koningsvleugel en moest zijn stukken daar wat gekunsteld ontwikkelen. Toen dat eenmaal achter te rug was werd tot remise besloten. Paul Sanders en Rob Bakels speelden een spectaculaire partij. Diverse stukken stonden in en het lukte Rob al snel in de partij zijn zwarte pion naar e2 te laten oprukken. Daarna verloor Paul een kwaliteit. Kort daarna gaf Paul op na een gevaarlijk uitziend schaakje. Objectief was de stelling ook verloren maar uit de analyse bleek dit allerminst eenvoudig te verzilveren door Rob. Na het schaakje vielen de vermeende dreigingen van Rob tegen en Paul dreigde zijn materiaal alweer terug te winnen. De weg naar de overwinning bleek een heel smal pad te zijn. Na de partij werd daarom ook de conclusie getrokken dat Paul nog zeker had kunnen doorspelen. Zoals uit de stand blijkt is dit een belangrijke overwinning van Rob op een belangrijke concurrent.

 
Uitslagen avondcompetitie (11 december 2019)

Vorige week kwamen drie HSC-teams in actie in de avondcompetitie. Op dinsdag 3 december wisten twee teams geen potten te breken in Asten tegen teams van De Combinatie. HSC B ging met 3½ - ½ onderuit tegen het sterke A-team, terwijl HSC C met een 2½ - 1½ nederlaag tegen team B meer tegenstand kon bieden. Vrijdag 6 december speelde HSC A in Tilburg en haalde een verdienstelijk gelijkspel tegen kampioenskandidaat KiNG. De verslagen van HSC A en HSC B zijn geplaatst, dat van HSC C is nog niet ontvangen.

 
Saldocompetitie (2 december 2019)

Op dinsdag 3 december kunnen leden en ook niet-leden (!) een of twee partijen spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma herfstcompetitie (2 december 2019)

Op dinsdag 3 december wordt er een aantal partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma interne bekercompetitie (2 december 2019)

Op dinsdag 3 december wordt er een aantal partijen gespeeld voor de interne bekercompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma avondcompetitie (2 december 2019)

Deze week komen onze avondteams weer in actie, alledrie in een uitwedstrijd. Op dinsdag 3 december spelen zowel HSC B als HSC C in Asten tegen teams van De Combinatie (A respectievelijk B). Vrijdag 6 december is het de beurt aan HSC A. In Tilburg wacht kampioenskandidaat KiNG.

 
Kiste Trui toernooi Mook (2 december 2019)

Op zaterdag 30 november speelde Hugo Faber als enige HSC'er mee in het Kiste Trui toernooi in Mook. Uit de eindstand blijkt dat hij met 8 punten op de gedeelde 21e plaats terecht kwam. Onduidelijk is volgens welk systeem de punten zijn verdeeld, want er werden volgens de toernooifolder slechts zeven ronden gespeeld. Meer informatie is te vinden op de site van SV Mook.

 
Combinatie Snerttoernooi Asten (2 december 2019)

Op zaterdag 30 november werd het Combinatie Snerttoernooi gehouden in Asten. Roland Robinson was de enige deelnemende HSC'er, hij werd met 4½ uit 7 gedeeld derde (vijfde op weerstandspunten) in groep B. Meer informatie is te vinden op de site van De Combinatie.

 
Uitslagen schaken overdag (2 december 2019)

Op vrijdag 29 november werden vier partijen gespeeld in de vierde ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 
Schaken overdag (28 november 2019)

Op vrijdag 29 november is de vijfde ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Roland Robinson.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (28 november 2019)

Op dinsdag 26 november werden vier partijen ingehaald in de herfstcompetitie, drie in groep 1 en een in groep 2. Kijk even naar de bijgewerkte standen in groep 1 en groep 2.

 
Uitslagen bekercompetitie (28 november 2019)

Op dinsdag 26 november werden twee partijen gespeeld in de interne bekercompetitie. Pascal Boudewijns won met wit van Marcel Pelgrom en Arjan Heijligers gaat naar de volgende ronde omdat opponent Wesley Prijs niet kwam opdagen.

 
Uitslag avondcompetitie (28 november 2019)

Op dinsdag 26 november heeft HSC B de uitgestelde wedstrijd in de avondcompetitie tegen Checkmate uit Weert met 1½ - 2½ verloren. Het verslag van HSC B volgt hopelijk binnenkort.

 
Saldocompetitie (25 november 2019)

Op dinsdag 26 november kunnen leden en ook niet-leden (!) een of twee partijen spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma herfstcompetitie (25 november 2019)

Op dinsdag 26 november wordt er een aantal partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma interne bekercompetitie (25 november 2019)

Op dinsdag 26 november wordt er een aantal partijen gespeeld voor de interne bekercompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma avondcompetitie (25 november 2019)

Op dinsdag 26 november haalt HSC B de avondwedstrijd tegen Checkmate uit ronde 2 in.

 
Uitslagen externe competitie (24 november 2019)

Op zaterdag 23 november werden in de externe competitie maar liefst vier zeges geboekt door de HSC-teams! HSC 1 speelde nabij het stadion van VVV en won soepeltjes met 2 - 6 van Venlo 2. HSC 2 boekte de tweede zege op rij, dit keer met 5½ - 2½ tegen RDS uit Sint Oedenrode. HSC 3 was ook al met ruime cijfers (6 - 2) te sterk voor Bergen op Zoom 3. Tenslotte won HSC 4 voor het eerst dit seizoen, in Oosterhout werd D4 met 1 - 3 verslagen. De verslagen van HSC 1 en HSC 4 zijn geplaatst, de verslagen van HSC 2 en HSC 3 volgen hopelijk spoedig.

 
Programma externe competitie (21 november 2019)

Op zaterdag 23 november is de volgende ronde van de externe competitie. HSC 1 reist dit keer naar Venlo om tegen het tweede team van de gelijknamige vereniging aan te treden. Ook HSC 4 speelt een uitwedstrijd en wel in Oosterhout tegen D4. De overige twee teams gaan rond 13.00 uur beginnen in ons clublokaal Snookertown. HSC 2 ontvangt RDS uit Sint Oedenrode en HSC 3 mag het opnemen tegen het derde team van Bergen op Zoom.

 
Uitslag NBSB-bekercompetitie (21 november 2019)

Op dinsdag 19 november speelde het NBSB-bekerteam in de tweede ronde van Bekercompetitie A een thuiswedstrijd tegen Dubbelschaak '97 uit Boxtel. Er werd keurig met 3 - 1 gewonnen. Het verslag van deze wedstrijd is nog niet ontvangen.

 
Uitslagen en stand saldocompetitie (21 november 2019)

Op dinsdag 19 november werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (21 november 2019)

Op dinsdag 19 november werden vijf partijen gespeeld in de negende ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 had Joep Peeters een offday tegen Bart Dekker. In de opening koos Joep met zwart voor een voor hem onbekende opening. Een snel Lg4 bleek niet goed te zijn. Bart kon op twee manieren groot voordeel halen en koos voor het schijnoffer op f7. De stelling van Joep stortte snel in elkaar en op zet 10 moest hij al opgeven. De partij tussen Pim Blijlevens en Hugo Faber duurde een stuk langer. Het was vanuit de opening wat lastig voor Hugo om goede velden te vinden voor zijn stukken. Pim wist het voordeel uit te breiden en de winst naar hem toe te trekken. Zie hier de bijgewerkte stand.
In groep 2 vond het topduel tussen Gachatur Kazarjan en Jos Pieters plaats. Jos heeft deze herfstcompetitie inmiddels een reputatie als reuzendoder opgebouwd maar Gachatur liet zich daardoor niet van de wijs brengen. Via een schijnoffer op h7 haalde hij een paard op van Jos. Daarna kon Gachatur ook nog eens met zijn toren op de zevende rij binnendringen. Jos verloor verder materiaal toen hij dacht een pion terug te kunnen pakken. Dat bleek echter niet te kunnen omdat zijn koning gepend stond. Kort daarna volgde opgave. De partij tussen Hans Voogt en Arjan Heijligers was toen al klaar. De verdediging van de zwarte koning van Arjan was compleet weggevaagd. Tel daarbij het stukverlies wat Arjan al was opgelopen, en dat maakte dat het voor Hans niet moeilijk meer was de partij te winnen. Als laatste waren Rob Bakels en Millo Labriaire bezig. Deze partij ging redelijk gelijk op. Voor de vluchtige toeschouwer leek Rob een voordeeltje te hebben met zijn open f-lijn. De stelling van Millo was echter stevig. Na wat stukkenruil vervaagde het voordeel van Rob en werd in het eindspel tot remise besloten. Met dit resultaat is Rob plots gedeeld tweede geworden zoals blijkt uit de stand Gachatur lijkt onbedreigd naar de eerste plaats op weg waarmee hij zich direct zou plaatsen voor groep 1 van de herfstcompetitie volgend seizoen.

 
Saldocompetitie (18 november 2019)

Op dinsdag 19 november kunnen leden en ook niet-leden (!) een of twee partijen spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma herfstcompetitie (18 november 2019)

Op dinsdag 19 november is de achtste ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 
Uitslagen avondcompetitie (14 november 2019)

Op dinsdag 12 november speelden twee avondteams een thuiswedstrijd. Zowel de wedstrijd tussen HSC A en De Drie Torens als de match tussen HSC C en Son en Breugel eindigden in een gelijkspel. Het verslag van HSC A is al binnen, op dat van HSC C wordt nog gewacht.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (14 november 2019)

Op dinsdag 12 november werden vier partijen ingehaald in de herfstcompetitie.
In groep 1 waren twee partijen gelijktijdig klaar. John van Rooij en Joep Peeters speelden een interessante partij. John had lichte druk op de stelling van Joep maar die verdedigde goed. Toen er wat stukken werden geruild bleek het zwarte paard van Joep beter dan de nog overgebleven witte loper van John. Weliswaar had John een vrijpion maar de blokkadestelling van Joep kon niet omver gespeeld worden als gevolg van het onaantastbare paard. Remise was daarom de logische uitslag. Joost Rutten en Marcel Pelgrom waren toen net klaar. Via een Scheveningervariant was het Marcel gelukt een loperbatterij op de witte koningsstelling te richten. Daarnaast had hij een sterk paard op d4. Het lukte Marcel echter niet zijn voordeel om te zetten in winst waarna tot remise werd besloten. Uit de analyse bleek dat Marcel voor dat winnende voordeel zijn paard op d4 via f5 naar h4 had moeten omspelen. Dat is meteen een bruggetje naar de laatste partij uit deze groep tussen Bart Dekker en Roland Robinson. Het lukte Roland om Bart al vanaf de tweede zet out of book te brengen. Toch bouwde Bart een klein voordeel op met initiatief. Roland bleef echter uitstekend verdedigen. Zijn sterke paard op d5 hield de stelling bij elkaar. In wederzijdse tijdnood offerde Bart een kwaliteit om dit paard uit te schakelen. De witte loper op f6 werd hierdoor nog sterker en de partij eindigde snel in winst voor Bart. Zie hier de bijgewerkte stand na deze avond.
In groep 2 haalden Hans Voogt en Wesley Prijs hun partij in. Kort na de opening verloor Wesley een vol paard zonder enige compensatie. Hij stond op het punt om zijn partij op te geven maar speelde nog maar eventjes door. Dit pakte wonderwel goed uit. Met een petite combinaison won hij zijn materiaal even later terug. De resterende stelling was materieel gezien nog aardig in evenwicht maar het superieure zwarte paard op c4 van Wesley domineerde de witte loper op c1 totaal. Duidelijk was dat Wesley het vanaf dat moment wel heel bont moest maken om de partij niet te winnen. Hans probeerde nog tegenspel te geven maar Wesley schoof het eindspel goed uit. Met deze overwinning schuift Wesley een plaatsje op in de stand.

 
Uitslagen schaken overdag (14 november 2019)

Op vrijdag 8 november werden vier partijen gespeeld in de vierde ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 
Saldocompetitie (11 november 2019)

Op dinsdag 12 november kunnen leden en ook niet-leden (!) een of twee partijen spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma herfstcompetitie (11 november 2019)

Op dinsdag 12 november wordt een aantal partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma avondcompetitie (11 november 2019)

Op dinsdag 12 november wordt de eerste thuiswedstrijd van het seizoen in de avondcompetitie gespeeld. HSC A treedt aan tegen het gepromoveerde De Drie Torens uit Tilburg. HSC C neemt het op tegen Son en Breugel. De wedstrijd van HSC B tegen Checkmate is op verzoek van de tegenstander uitgesteld.

 
KiNG's Nights Tilburg (11 november 2019)

Op vrijdagavond 8 november was er weer een KiNG's Night in Tilburg, dat betekende dus snelschaken in dit keer één groep met onder andere drie HSC'ers. Johan Wuijts werd met 5½ uit 10 gedeeld 13e (15e op weerstandspunten). Pim Blijlevens haalde een halfje minder en kwam op de gedeelde 17e plaats uit (20e op weerstand). Wilfried van de Kimmenade haalde 4 punten en werd gedeeld 29e (30e op weerstand). Het verslag en de eindstand zijn te vinden op de site van SG KiNG.

 
Schaken overdag (7 november 2019)

Op vrijdag 8 november is de vierde ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Roland Robinson.

 
Dinsdag 5 november geen clubavond (3 november 2019)

Op dinsdag 5 november is er wegens andere activiteiten in ons clublokaal geen clubavond!

 
Uitslagen externe competitie (3 november 2019)

Op zaterdag 2 november speelden drie teams van HSC thuis en één uit. Helaas kon er deze ronde slechts één overwinning worden genoteerd. HSC 1 stelde teleur door wat onnodig met 3½ - 4½ te verliezen van het Arnhemse ASV 3. HSC 2 was wél bij de les en stuurde het vijfde team van De Stukkenjagers met 5½ - 2½ terug naar Tilburg. HSC 3 speelde helemaal in Breda en zag thuisclub De Baronie 4 met 5 - 3 winnen. Het hernieuwde debuut van HSC 4 in de NBSB-competitie leverde een 1½ - 2½ nederlaag op tegen Deurne. De verslagen van HSC 1, HSC 3 en HSC 4 zijn geplaatst, dat van HSC 2 volgt hopelijk spoedig.

 
KNSB-ratinglijst (3 november 2019)

De KNSB-ratinglijst van november is verschenen. Alleen de ratings van spelers van HSC 1 alsmede van spelers die toernooien hebben gespeeld zijn gewijzigd. Grootste stijger is dit keer Jerzy Cebula, die maar liefst 56 punten klom. Kijk even naar de HSC-lijst.

 
Programma externe competitie (31 oktober 2019)

Op zaterdag 2 november begint de externe competitie voor drie teams van HSC. Voor HSC 1 was de competitie al in september gestart met een fraaie zege. Het Arnhemse ASV 3 komt voor het eerst op bezoek in Helmond. Ook HSC 2 speelt thuis, in de eerste ronde in klasse 5G is De Stukkenjagers 5 uit Tilburg de opponent. HSC 3 begint het seizoen in klasse 6F met een verre uitwedstrijd in Breda tegen De Baronie 4. HSC 4 speelde in 2009 de laatste wedstrijd, maar gaat dit seizoen als viertal in de enige zaterdagklasse van de NBSB van start. Op de site van de NBSB wordt het team aangeduid als HSC, maar om verwarring met HSC 1 in de KNSB-competitie te voorkomen, zullen we op deze site steeds spreken over HSC 4. De eerste wedstrijd is thuis tegen Deurne. De wedstrijden in ons clublokaal Snookertown beginnen om 13.00 uur.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (31 oktober 2019)

Op dinsdag 29 oktober werden zeven partijen gespeeld in de zesde ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar de uitslagen in groep 1 en groep 2 en naar de bijgewerkte standen in groep 1 en groep 2.

 
Saldocompetitie (28 oktober 2019)

Op dinsdag 29 oktober kunnen leden en ook niet-leden (!) een of twee partijen spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma herfstcompetitie (28 oktober 2019)

Op dinsdag 29 oktober is de zesde ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 
Hoogeveen schaaktoernooi (27 oktober 2019)

Hugo Faber speelde vanaf zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 oktober mee in het Hoogeveen schaaktoernooi. Na negen ronden had hij 3½ punten verzameld en kwam uit op een gedeelde 52e plaats (63e op weerstandspunten). Zijn TPR was 1985. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 
Uitslagen avondcompetitie (26 oktober 2019)

Deze week zijn de eerste avondwedstrijden van het nieuwe seizoen gespeeld. Een overwinning, een gelijkspel en een nederlaag konden worden genoteerd. Op donderdag 24 oktober won HSC C in Deurne met 1 - 3. Beide overige teams speelden op vrijdag 25 oktober in Rosmalen. HSC A verloor zoals verwacht van het ijzersterke HMC A, maar de 3 - 1 was een bordpunt beter dan vorig seizoen. HSC B kwam tegen HMC B weg met een gelijkspel. De verslagen van HSC A en HSC C zijn geplaatst, op het verslag van HSC B wordt nog gewacht.

 
Programma avondcompetitie (23 oktober 2019)

Eind deze week komen onze avondteams voor het eerst in actie dit seizoen. Donderdag 24 oktober trapt HSC C af in en tegen Deurne. Een dag later, op vrijdag 25 oktober, spelen zowel HSC A als HSC B in Rosmalen tegen teams van HMC Den Bosch.

 
Uitslagen en stand saldocompetitie (23 oktober 2019)

Op dinsdag 22 oktober werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (23 oktober 2019)

Op dinsdag 22 oktober werden zes partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Kijk even naar de uitslagen in groep 1 en groep 2 en naar de bijgewerkte standen in groep 1 en groep 2.

 
Uitslag bekercompetitie (23 oktober 2019)

Op dinsdag 22 oktober werd de laatste voorrondepartij voor de interne bekercompetitie gespeeld. Sebastiaan Smits won met zwart van Hans Nacinovic en mag het nu in het hoofdschema opnemen tegen Gerard van de Kerkhof.

 
Saldocompetitie (21 oktober 2019)

Op dinsdag 22 oktober kunnen leden en ook niet-leden (!) een of twee partijen spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma herfstcompetitie (21 oktober 2019)

Op dinsdag 22 oktober wordt een flink aantal partijen ingehaald in de herfstcompetitie. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma interne bekercompetitie (21 oktober 2019)

Op dinsdag 22 oktober wordt een partij voor de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen zijn per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 
Hugo in Hoogeveen (20 oktober 2019)

Vanaf zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 oktober speelt Hugo Faber mee in het Hoogeveen schaaktoernooi. Hij speelt in de open groep, wat wil zeggen dat zijn partijen elke dag live te volgen zijn via de toernooisite.

 
Uitslagen en stand saldocompetitie (16 oktober 2019)

Op dinsdag 15 oktober werden twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (16 oktober 2019)

Op dinsdag 15 oktober werden acht partijen gespeeld in de vijfde ronde van de herfstcompetitie.
Waar Johan Wuijts er onlangs tegen Pim Blijlevens voor koos om naar de club te komen en na één zet remise te geven pakte hij het dit keer efficiënter aan. Al eerder op de dag was hij telefonisch met Jerzy Cebula een remise overeengekomen. De overige partijen van groep 1 werden gelukkig wel op de speelavond zelf beslist. John van Rooij en Marcel Pelgrom speelden een hypermoderne variant in een stokoude opening. Dit leverde Marcel met zwart een pion meer op maar de stelling zat vol penningen en open lijnen. In deze lastig te beoordelen positie werd tot remise besloten. Uit de analyse achteraf bleek Marcel toch enig voordeel te hebben. Hugo Faber koos er tegen Bart Dekker voor tegen opoffering van een aantal tempi de zwarte koning naar d8 te jagen. Daarna was het de vraag welke koning nu veiliger stond, de witte op g1 of de zwarte op d8. In het vroege middenspel schoof Hugo het centrum dicht en dit bleek een strategische misser. Met een aantal krachtzetten kon Bart hiervan profiteren. Na gedwongen dameverlies gaf Hugo het op. Joep Peeters zette het rustig op tegen Pascal Boudewijns maar kon niet voorkomen dat hij snel een pion verloor. Met de techniek van Pascal was vervolgens niks mis. Hij schoof deze pion meer situatie keurig uit in het gelijke lopereindspel. Met deze overwinning zet Pascal een belangrijke stap voorwaarts in deze groep. Als laatste waren Paul van Asseldonk en Joost Rutten bezig. Joost kreeg vanuit zijn gekozen opening de gebruikelijke geïsoleerde pion. Het idee hierachter is dan dat je ter compensatie van deze zwakte dynamisch spel krijgt. Dat kwam echter niet van de grond. Joost moest vooral de pion verdedigen welke hij op enig moment onvermijdelijk verloor. De enige hoop is dan nog het bereiken van een theoretisch remise eindspel. Maar dat is toch meer iets voor het professionele niveau. Paul speelde de stelling solide uit en met deze overwinning verlaat hij de laatste plaats zoals blijkt uit de nieuwe stand.
Ton Hageman speelde in groep 2 tegen Millo Labriaire een prachtige partij. Al vroeg trok hij ten aanval en zette daarbij maar liefst zeven stukken in. Enkel de witte koning had geen aanvallende rol. Door Millo werd vol de verdediging ingezet maar een werkeloze toren op a8 gaf de doorslag. Ton kon het zich nog permitteren om materiaal te offeren om het definitief af te maken. Een uitstekende overwinning. Wesley Prijs had lang groot voordeel tegen Huub Martens. De laatste had een sterk paard op c4 ondersteund door pionnen op b5 en a6. Wesley lukte het om die pionnenstructuur op te blazen waarna Huub zich gedwongen voelde twee pionnen te geven. De partij leek enkel nog in een overwinning van Wesley te kunnen eindigen maar Huub verzette zich taai. De ooit zo solide stelling van Wesley raakte steeds gedesoriënteerder. Huub was inmiddels sterk op de zwarte velden en toen de witte pion van Wesley op f2 verdween was er opeens geen verdediging meer tegen een loper-dame batterij. Met mat besliste Huub de partij. Een sterke comeback. Vanuit de opening had Casper Bijker een actievere stelling dan Hans Voogt. Door Hans werd hier rustig en kundig op gereageerd. Casper werd steeds verder teruggedrongen en het stellingsoordeel sloeg langzaam om. Uiteindelijk won Hans de partij. Zie hier de bijgewerkte stand.

 
Saldocompetitie (14 oktober 2019)

Op dinsdag 15 oktober kunnen leden en ook niet-leden (!) een of twee partijen spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma herfstcompetitie (14 oktober 2019)

Op dinsdag 15 oktober is de vijfde ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 
Uitslagen schaken overdag (14 oktober 2019)

Op vrijdag 11 oktober werden zes partijen gespeeld in de derde ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 
KiNG's Nights Tilburg (12 oktober 2019)

Op vrijdagavond 11 oktober waren er wederom vijf deelnemers van HSC bij de tweede ronde van de KiNG's Nights, de snelschaakcompetitie van KiNG. Alle vijf speelden ze in groep B (spelers onder 2000) en Johan Wuijts maakte als hoogst geratete speler de verwachtingen volledig waar. Met 8 uit 10 werd hij de ongedeelde winnaar! Op de foto krijgt hij de eerste prijs (drie consumptiebonnen) uitgereikt.

Pim Blijlevens werd gedeeld vierde (ook vierde op weerstandspunten) met 6½ uit 10 en Maarten Smit kwam uit op de gedeelde zesde plaats (negende op weerstand) met een halfje minder. Met 4½ uit 10 vinden we Wilfried van de Kimmenade op de gedeelde 16e plaats (18e op weerstand) en de rode lantaarn was dit keer voor Millo Labriaire met 1½ punt. Het verslag en de eindstanden zijn al te vinden op de site van SG KiNG.

 
Schaken overdag (10 oktober 2019)

Op vrijdag 11 oktober is de derde ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Roland Robinson.

 
Uitslagen en stand saldocompetitie (9 oktober 2019)

Op dinsdag 8 oktober werden de eerste twee partijen gespeeld voor de saldocompetitie. Kijk even naar de uitslagen van deze avond en de tussenstand.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (9 oktober 2019)

Op dinsdag 8 oktober werden zeven partijen gespeeld in de vierde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 waren Joost Rutten en Joep Peeters als eerste klaar. Geïnspireerd door een kort praatje vooraf waarbij zowel een oud-lid als de huidige wereldkampioen naar voren kwamen speelde Joost een heel vroeg Df3. Dat gaat tegen de basisprincipes van goed openingspel in maar het pakte verrassend goed uit. Joost hield goed druk op de zwarte stelling van Joep. In het vroege middenspel volgde een remiseaanbod wat door Joep werd aangenomen. In de opening verloor Bart Dekker tegen Johan Wuijts onnodig een tempo maar zoals zo vaak in het moderne schaak pakte dat goed uit. De stukken van Johan stonden net wat onhandiger. Bart speelde daarna nog wat slordige zetten die echter gecompenseerd werden door een aantal matige positionele beslissingen van Johan. In de eindfase won Bart een pion en speelde dat wel fraai uit met een simpel schijndameoffer. Daarna gaf Johan direct op. Pascal Boudewijns en John van Rooij speelden een boeiende partij. Op zet twee koos Pascal al meteen voor een wat obscuur gambiet maar hij kreeg daar aardig spel mee. John domineerde op de zwarte velden maar de koningsstelling was wat wankel. Uiteindelijk besliste stukverlies de partij vroegtijdig. Pascal zat aan de goede kant van het bord. Als laatste waren Jerzy Cebula en Paul van Asseldonk bezig. In een principiële variant speelden beiden de zetten die je moet spelen. In het complexe middenspel bereikte de zwarte koning van Paul na dameruil maar nog veel stukken op het bord het veld b3. Met een kleine combinatie veroverde Jerzy een stuk maar nu er minder stukken op het bord kwamen te staan werd de koning van Paul opeens een sterk stuk wat het stukverlies goedmaakte. De partij eindigde daarna in remise. Zoals uit de stand blijkt heeft de koploper zijn positie verder verstevigd.
In groep 2 moest Hans Voogt zijn meerdere erkennen in Gachatur Kazarjan. De witte toren van Hans werd volledig opgesloten op b7. Omringd door tal van zwarte stukken moest hij uiteindelijk materiaal geven om de stelling nog enigszins te redden. Daarna schoof Gachatur het vakkundig uit. Arjan Heijligers had het moeilijk tegen Millo Labriaire. Kort na de opening lukt het Millo zijn paard op c7 neer te zetten waarna de zwarte toren op a8 van Arjan verloren ging. Daarna heeft Arjan nog lang de techniek van Millo getest, en die bleek in orde. Winst voor Millo. Spectaculair was de slotpartij tussen Paul Sanders en Jos Pieters. Jos wist goed te profiteren van de zwakkere koningsstelling van Paul en jaagde de witte koning van Paul helemaal naar het zeer ongebruikelijke veld c3 met verder bijna alle stukken nog op het bord. Het lukte Jos niet om de genadeklap uit te delen en toen de kruitdampen opgetrokken waren stond hij een kwaliteit achter. Hij had nog wel een sterke witte loper op e4 die sterk deed denken aan zijn miraculeuze partij tegen Ton een paar weken geleden. Déjà vu is nog een milde uitdrukking wat toen gebeurde. Net zoals tegen Ton werd nu ook Paul vanuit een hopeloze situatie mat gezet door Jos. Met deze overwinning mag Jos zich inmiddels de absolute verrassing van de herfstcompetitie noemen. Na een stevig programma staat hij met de maximale score op de tweede plek zoals uit de stand valt af te lezen.

 
Saldocompetitie (7 oktober 2019)

Op dinsdag 8 oktober kunnen leden en ook niet-leden (!) een of twee partijen spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma herfstcompetitie (7 oktober 2019)

Op dinsdag 8 oktober is de vierde ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 
Uitslagen bekercompetitie (3 oktober 2019)

Op dinsdag 1 oktober werden de eerste partijen voor de interne bekercompetitie gespeeld, twee in de voorronde, twee in de eerste ronde. Pascal Boudewijns en Jerzy Cebula plaatsten zich voor de eerste ronde, Joep Peeters en Roland Robinson voor de kwartfinale.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (3 oktober 2019)

Op dinsdag 1 oktober werd een partij ingehaald in groep 2 van de herfstcompetitie. Huub Martens en Hans Voogt deelden het punt. Kijk even naar de bijgewerkte stand.

 
Saldocompetitie (30 september 2019)

Op dinsdag 1 oktober kunnen leden en ook niet-leden (!) een of twee partijen spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma interne bekercompetitie (30 september 2019)

Op dinsdag 1 oktober worden de eerste partijen voor de interne bekercompetitie gespeeld. Degenen die moeten spelen worden per e-mail op de hoogte gesteld. We beginnen om 20.00 uur.

 
Uitslag externe competitie (28 september 2019)

Op zaterdag 28 september boekte HSC 1 een toch wel heel verrassende, maar zeker niet onverdiende 2 - 6 overwinning in Rosmalen tegen het veel sterker geachte HMC 2. Het verslag van deze wedstrijd staat reeds online.

 
Uitslagen schaken overdag (28 september 2019)

Op vrijdag 27 september werden acht partijen gespeeld in de tweede ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 
Programma externe competitie (26 september 2019)

Dit jaar speelt HSC met vier zaterdagteams in de externe competitie, drie daarvan spelen in de KNSB-competitie en één (een viertal) in de NBSB-competitie. Op zaterdag 28 september is de eerste ronde, maar alleen HSC 1 komt nog maar in actie, de rest moet wachten tot zaterdag 2 november. Ons vaandelteam start met een uitwedstrijd tegen HMC Den Bosch 2, dat vorig seizoen degradeerde uit de tweede klasse. De wedstrijd in Rosmalen begint reeds om 12 uur.

 
Schaken overdag (26 september 2019)

Op vrijdag 27 september is de tweede ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Roland Robinson.

 
Loting interne bekercompetitie (26 september 2019)

Op dinsdag 24 september is de loting verricht voor de aankomende interne bekercompetitie. Rob Bakels en Gachatur Kazarjan verrichtten de loting en die is hier te vinden. De eerste partijen voor deze competitie worden op dinsdag 1 oktober gespeeld.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (26 september 2019)

Op dinsdag 24 september werden acht partijen gespeeld in de derde ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 waren Pim Blijlevens en Johan Wuijts bijzonder snel klaar. De reis naar het clublokaal heeft langer geduurd dan de partij. De stukken werden opgezet en direct daarna weer ingepakt. Remise. Bij de andere partijen werd meer strijd geleverd. Pascal trok snel met h7-h5 ten aanval tegen Roland Robinson. Die antwoordde met h2-h4. Pascal dacht daarvan te kunnen profiteren door zijn paard op g4 te zetten in combinatie met de batterij Db6 en Lc5. Dit gevaar wist Roland met een aantal sterke profylaxe zetten te neutraliseren waarna de stukken van Pascal prompt overbelast bleken. Stukverlies was toen onvermijdelijk voor hem. Een goede overwinning van Roland. Joost Rutten wist in een klassieke variant tegen Jerzy Cebula met een slimmigheidje zijn normaliter mindere loper te ruilen. Daarna waren er geen winstkansen voor Jerzy meer. Die probeerde het nog even maar zag de zinloosheid daarvan enige tijd later in waarna tot remise besloten werd. Bart Dekker kwam al snel in de opening met zwart comfortabel te staan tegen Paul van Asseldonk. Hij kon kiezen voor een rustigere aanpak of de druk op de stelling houden. Beiden waren even goed en hij koos voor het laatste. Volstrekt onnodig gaf Paul op de 18e zet een pion weg en toen had doorspelen weinig zin meer. Hugo Faber had het heel lastig tegen Marcel Pelgrom. Lange tijd leek Marcel minimaal gelijkspel te hebben. Pas in het verre eindspel moest Marcel buigen omdat zijn stukken inmiddels minder samenwerkte. Met deze overwinning kruipt Hugo naar de tweede plek in de stand.
In groep 2 was er ook een partij snel over maar daar is wel serieus gespeeld. Huub Martens had het al meteen heel lastig tegen Gachatur Kazarjan. Na stukverlies speelde hij nog kort door maar gaf nadat de teleurstelling was verwerkt terecht op. Rob Bakels maakte het Casper Bijker meteen lastig met een penning van het witte paard op f3. Casper probeerde die penning te ontwijken maar liet daarbij een simpel paardschaakje toe wat dameverlies zou hebben opgeleverd. Tot grote verbazing van de omstanders dacht Rob lang na op dat moment en speelde wat anders. Dat anders bleek echter nog beter dan de directe damewinst. Rob had een onverdedigbare mataanval. Een keuze die de computer ook gemaakt zou hebben. Na afloop bleek Rob de damewinst gemist te hebben vanwege zijn focus op hetgeen hij speelde. Wesley Prijs en Paul Sanders speelden tenslotte een interessante partij. Wesley had een stuk meer tegen drie pionnen. Omdat Paul al zijn pionnen nog op het bord had was het lastig voor Wesley om dat stuk meer om te zetten in voordeel. Toen hij door een fout zijn stuk verloor was het verder een kansloze missie. Geduldig schoof Paul de partij naar winst. Zoals uit de stand blijkt is Gachatur nu koploper in deze groep.

 
Saldocompetitie (23 september 2019)

Op dinsdag 24 september kunnen leden en ook niet-leden (!) een of twee partijen spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma herfstcompetitie (23 september 2019)

Op dinsdag 24 september is de derde ronde van de herfstcompetitie. Kijk even naar het programma in groep 1 en groep 2. We beginnen om 20.00 uur.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (19 september 2019)

Op dinsdag 17 september werden acht partijen gespeeld in de tweede ronde van de herfstcompetitie.
In groep 1 vielen er kort na elkaar drie remises. Pascal Boudewijns koos tegen Hugo Faber voor een afruilvariant. Dit levert doorgaans droge symmetrische stellingen op maar dit keer werd het een stuk spannender. Net na de opening won Pascal een pion en kreeg toen een tweede pion aangeboden. Die nam hij ook aan en toen kon Hugo met zetherhaling een remise afdwingen. Bart Dekker kwam goed weg tegen Jerzy Cebula. Hij kon op twee manieren een pion op d6 winnen maar koos voor de verkeerde. Daarna belandde een wit paard op c8 en kwam in de problemen. Met veel kunst- en vliegwerk kon de schade nog beperkt worden. Het daaropvolgende remiseaanbod werd snel door Jerzy geaccepteerd, maar deze had ook zonder al te veel gevaar door kunnen spelen in de betere stelling. De derde remise in deze groep viel in de partij tussen Marcel Pelgrom en Johan Wuijts. Marcel had een variant voorbereid waarmee hij Johan al op zet twee uit zijn theorie wilde halen. Dit lukte aardig alhoewel de structuur die vervolgens ontstond veel leek op wat gebruikelijk is in de hoofdvarianten van deze opening. De remisemarge is nergens echt overschreden en na veel geruil ontstond een middenspel met dame en lopers van verschillende kleuren. Deze gaf weinig aanleiding om verder te spelen. De enige beslissing in deze groep viel in de partij tussen Pim Blijlevens en Paul van Asseldonk maar die kwam op een wat vreemde manier tot stand. Pim kwam beter uit de opening en viel een ongedekt paard van Paul aan. Dit kon nog wel gedekt worden maar Paul ging er vanuit dat na een pionzet er minimaal een kwaliteit verloren zou gaan en gaf op. Onnodig bleek omdat de zo sterk geachte witte pionzet ook materiaalverlies voor Pim had opgeleverd. Uit de stand blijkt er nu een enige koploper te zijn.
In groep 2 werden ook vier partijen gespeeld. Rond half 9 ging de wedstrijdleider maar eens bij de rondlopende Wesley Prijs informeren of zijn tegenstander er al was of dat deze zich had afgemeld. Wesley bleek echter al enige tijd klaar met zijn partij te zijn. Tegenstander Millo Labriaire was heel snel in de fout gegaan en had direct opgegeven. De reis naar het clublokaal heeft langer geduurd dan de partij. De overige partijen duurden een stuk langer. Gachatur Kazarjan had tegen Rob Bakels een listige aanval opgezet. De zwarte toren ging via e5 naar h5 om daar de witte pion op h2 en daarachter de witte koning op h1 onder vuur te nemen. Rob verdedigde door zijn loper op g3 te zetten. Daarbij had hij echter over het hoofd gezien dat Gachatur deze loper kon pakken met zijn dame. De pion op h2 was gepend. Met deze overwinning slaat Gachatur een goede slag tegen een directe concurrent voor groepswinst. Arjan Heijligers hield het lang vol tegen Paul Sanders. Deze kreeg op een gegeven moment wel drie verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Dit was teveel van het goede, winst voor Paul. Als laatste waren Ton Hageman en Jos Pieters bezig. Deze partij leek heel gelijkmatig te verlopen. Na een ruil kwam een zwarte pion van Jos op e4. Duidelijk was toen wel dat vroeg of laat deze pion verloren zou gaan. Dat gebeurde ook. Ton wist daarna ook nog een kwaliteit te bemachtigen. Jos probeerde het Ton nog lastig te maken door met zijn witte loper de torens van de enige open lijn af te houden. Vakkundig wist Ton dit te omzeilen door zijn torens op b2 en f2 te plaatsen. Via die zwarte velden zouden de torens de kracht van de witte loper van Jos ontlopen. Eenmaal verdubbeld op de open f-lijn zou het snel afgelopen zijn. Ton was echter te veel gefocust op zijn eigen plan en had de dreiging van een mat op de onderste rij via De1 helemaal overzien. Een simpel zetje als h3 had al voldoende luft gegeven. Nu eindigde de partij volstrekt onverwacht in een winst voor Jos. Met deze overwinning is Jos nu een van de nog overgebleven koplopers, zoals uit de stand af te lezen valt.

 
Saldocompetitie (16 september 2019)

Op dinsdag 17 september kunnen leden en ook niet-leden (!) een of twee partijen spelen voor de saldocompetitie. Aanmelding bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma herfstcompetitie (16 september 2019)

Op dinsdag 17 september is de tweede ronde van de herfstcompetitie. De complete indeling is nog niet vrijgegeven, maar de indelingen voor deze ronde in groep 1 en groep 2 zijn al wel te bekijken. We beginnen om 20.00 uur.

 
KiNG's Nights Tilburg (16 september 2019)

Op vrijdagavond 13 september ging een vijftal HSC'ers naar Tilburg voor de eerste ronde van de KiNG's Nights, de snelschaakcompetitie van KiNG. Vanaf dit seizoen een indeling in twee groepen, met een ratinggrens van 2000. Alle clubgenoten kwamen derhalve uit in groep B, maar speelden (nog) niet mee om de prijzen. Pim Blijlevens was met 6 uit 10 gedeeld vijfde, bijna ratingfavoriet Johan Wuijts was met 5½ uit 10 en een gedeelde achtste plaats niet supergoed op dreef. Wilfried van de Kimmenade eindigde in het volgende peloton, vanaf plaats 15 met 50%. Rob Bakels kwam tot 4½, gedeeld 18e en debutant Millo Labriaire werd met 4 punten gedeeld 24e. Voor de precieze eindrangschikking verwijzen we naar de site van SG KiNG.

 
Uitslagen en standen herfstcompetitie (11 september 2019)

Op dinsdag 10 september is de eerste ronde van de herfstcompetitie gespeeld.
In groep 1 viel de eerste uitslag te noteren in de partij tussen Bart Dekker en Joost Rutten. In een bekende opening deed Bart een wachtzet om zo Joost de gelegenheid te geven de stelling te openen. Dat deed Joost direct en dit pakte in het voordeel van Bart uit. Hij wist snel te profiteren van de ontstane zwaktes in de stelling van Joost. Na een gedwongen kwaliteitsverlies gaf Joost het op. Roland Robinson en John van Rooij zette hun partij enigszins behoedzaam op. Er kwamen nauwelijks stukken over de eigen vierde rijen. Voor de vluchtige kijker leek een paardoffer op g3 van John beslissend. Niets was minder waar. Roland had ook daarna nog een klein voordeeltje. Op de beruchte laatste zet voor de tijdscontrole (in dit geval de 35e) ging het mis en kon Roland na een fout opgeven. Joep Peeters leek voor een stunt te gaan zorgen tegen Hugo Faber. Van het ratingverschil was op het bord weinig te merken. In tijdnood offerde Joep een paard op f2 en bood remise aan. Hugo had weinig tijd nodig om dit aanbod aan te nemen. Achteraf bleek Joep na het paardoffer beslissend voordeel te hebben. Met de remise komt Hugo goed weg. Ook remise werd het in de partij tussen Paul van Asseldonk en Marcel Pelgrom. In een Maróczy Bind had Marcel weliswaar diverse zwaktes maar het is lastig voor de tegenstander hiervan te profiteren. Uiteindelijk belandden ze in een dame-toren-loper eindspel met symmetrische pionnenstructuur. Met luttele minuten op de klok werd tot remise besloten. Terecht bleek achteraf omdat de stelling volgens de geraadpleegde computer volstrekt gelijk was. Zie hier de stand na de eerste ronde.
Groep 2 kent met Casper Bijker een debutant in de interne competitie. Hij mocht het opnemen tegen Millo Labriaire. De partij was kort maar spannend. Millo had diverse penningen in het spel gebracht maar Casper reageerde op een gezonde agressieve manier. Al snel werden er veel stukken geruild en het resterende eindspel gaf weinig reden tot doorspelen. Een remise derhalve. Jos Pieters en Arjan Heijligers waren snel klaar. Na een snel g5 en f6 van Arjan kon Jos eenvoudig de zwarte koning met een dameschaakje op h5 het vrije veld insturen. Vanaf dat moment speelde Arjan voor een verloren zaak en het kostte Jos weinig moeite de overwinning binnen te halen. Gachatur Kazarjan kwam goed weg tegen Paul Sanders. Gachatur had diverse pionneneilandjes en dat is in een eindspel zelden een goed uitgangspunt. Hij verloor na enige tijd ook een kwaliteit. Zijn enige troef was een vrijpion op de a-lijn. Paul sloeg daar te weinig acht op en plots was de pion niet meer in te halen en kon hij opgeven. Ton Hageman leek na een spannend middenspel tegen Wesley Prijs met een dramatische loper op b7 te blijven zitten. Deze loper keek enkel tegen eigen pionnen aan en van een breekzet was nergens sprake. Wesley kwam echter tot de verleiding een sterk zwart paard op e4 van Ton te slaan. Opeens kwam de loper op b7 tot leven en werd het een ijzersterk stuk, mede omdat de witte koning op g1 nauwelijks meer bescherming genoot van de eigen pionnen. Toen het Ton lukte zijn dame naar de koningsvleugel te brengen was het direct over en kon Wesley opgeven. Als laatste waren in deze groep Hans Voogt en Rob Bakels bezig. Rob probeerde met een aanval op de witte velden Hans te overrompelen. Deze verdedigde echter goed en wist zelfs een eindspel met een pion meer te bereiken. Deze pion ging door actief spel van Rob snel weer verloren. Een vrije a-pion gaf Rob daarna de beste en wat later bleek beslissende kansen. Zoals uit de stand blijkt zijn er nu vier koplopers in deze groep.

 
Uitslagen schaken overdag (11 september 2019)

Op vrijdag 6 september werden zes partijen gespeeld in de eerste ronde van schaken overdag. Kijk even naar de uitslagen van deze middag en de tussenstand.

 
Saldocompetitie (9 september 2019)

Op dinsdag 10 september wordt ook begonnen met de saldocompetitie, waarin leden en ook niet-leden (!), een of twee partijen kunnen spelen met een minimaal tempo van 40 minuten per persoon per partij plus 5 seconden per zet vanaf zet 1. Aanmelding maandagavond voor 19.00 uur bij Bart Dekker. We beginnen om 20.00 uur.

 
Programma herfstcompetitie (9 september 2019)

Op dinsdag 10 september wordt begonnen met de herfstcompetitie. De indeling van de eerste ronde in groep 1 en groep 2 staat al online. De rest van het programma wordt hopelijk snel bekend gemaakt. In beide groepen zal het inmiddels bekende speeltempo van 1 uur voor 35 zetten en daarna 10 minuten voor de rest van de partij gehanteerd worden, met een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1. We beginnen om 20.00 uur.

 
Open Schaakkampioenschap Arnhem (8 september 2019)

Vanaf vrijdag 6 tot en met zondag 8 september speelde Jerzy Cebula mee in het Open Schaakkampioenschap van Arnhem (OSKA) en speelde een uitstekend toernooi. Met 3½ uit 6 eindigde hij op de gedeelde vijfde plaats in de hoofdgroep (twaalfde op weerstandspunten) met een ongekend hoge TPR van 2242. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

 
Schaken overdag (5 september 2019)

Op vrijdag 6 september is de eerste ronde van schaken overdag. Rond 14.00 uur wordt er begonnen in ons clublokaal Snookertown en de schaakmiddag zal rond 17.15 uur eindigen. Deze competitie is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Aanmelding bij Roland Robinson.

 
Spectaculairste partij van het seizoen (5 september 2019)

Zoals aan het begin van het vorige seizoen was aangekondigd, werd er op de Algemene Ledenvergadering een prijs uitgedeeld aan de HSC'er die naar de mening van een vakbekwame jury de spectaculairste partij van het seizoen had gespeeld. De eerste winnaar werd Bart Dekker met deze partij. Ook in het komende seizoen mogen er mooie interne- of externe partijen worden ingezonden naar Wilfried van de Kimmenade.

 
Algemene Ledenvergadering (2 september 2019)

Op dinsdag 3 september staat de Algemene Ledenvergadering op het programma. Aanvang is 20.30 uur.

 
Goirles Weekend Kampioenschap (1 september 2019)

Vanaf vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september speelden vier HSC'ers mee in het eerste weekendtoernooi van het seizoen in Goirle. Geen van de clubgenoten bleek al in staat tot een echt goed resultaat, blijkbaar moet men nog even warm draaien. Pim Blijlevens kwam met 3 uit 6 in groep A uit op de gedeelde 14e plaats (15e op weerstandspunten) en een TPR van 1920 en deed het dus (dankzij zijn momenteel extreem lage rating) nog niet eens zo slecht. Johan Wuijts kwam uit op 2½ uit 6 en een TPR van 1848. Hij werd gedeeld 19e (20e op weerstand). In groep B begon Joep Peeters uitstekend, maar twee nederlagen op zondag brachten hem terug naar 50%. Hij werd gedeeld 14e (ook 14e op weerstand) met een TPR van 1553. Gachatur Kazarjan was het even helemaal kwijt. Met 2 uit 6 eindigde hij op de gedeelde 23e plaats (25e op weerstand). Zijn TPR van 1252 is wat lager dan dat we van hem gewend zijn. Meer informatie is te vinden op de toernooisite.

Ons clublokaal