Helmondse Schaakclub

Facebook

Verslagen van HSC A

 

23 oktober 2018: HSC A - De Stukkenjagers A (door Maarten Smit)
Na een kleine nederlaag in de eerste ronde was op dinsdag 23 oktober de eerste thuiswedstrijd in de hoofdklasse, en dat was meteen al een zware dobber. Maar goed, dat kan ik waarschijnlijk van elke nog komende wedstrijd gaan schrijven. Want we zijn, als niet gepromoveerd team (HSC A werd vorig seizoen derde in de eerste klasse), tóch in deze klasse terecht gekomen, omdat de spelers van het wél gepromoveerde HSC B daar geen trek in hadden (op Johan na). We zullen dit seizoen dus een underdogpositie hebben in de meeste wedstrijden en de kans is groot dat we op één van de drie degradatieplaatsen terecht gaan komen.
Tegen De Stukkenjagers A uit Tilburg was het devies: probeer de schade beperkt te houden. Want met gemiddeld bijna 250 ratingpunten per bord minder maakten we ons geen illusies over een goed resultaat.
Gedurende de wedstrijd tekende zich een grote nederlaag af. Op elk bord van ons werd een pion verloren en onze opponenten vertrouwden op hun eindspelkennis om de punten binnen te harken. Dat lukte op bord 2 en 3. Johan verloor na de opening een pionnetje en zag tegenstander Tijmen Kampman nóg een pion snoepen. Toen duidelijk werd dat er nóg meer witte pionnen zouden sneuvelen, hield Johan het voor gezien.
Jerzy stond vanaf de opening vrij snel vrij slecht. Hij werd gedwongen tot Kf8 met de toren nog op h8 en dat speelt niet zo prettig. Er werd een pionnetje gewonnen door tegenstander Luuk Baselmans en na afwikkeling werd het eindspel van twee torens, een paard en vijf pionnen tegen twee torens, een loper en vier pionnen soepeltjes uitgeschoven.
Daarmee was de Tilburgse teamwinst reeds een feit, want even daarvoor eindigde de partij van Pascal. Hij had zijn tegenstander met een verminkte damevleugel pionnenstructuur opgezadeld, maar Sjoerd van Roon had het loperpaar als compensatie. Pascal drong met zijn dame de zwarte koningsstelling binnen, maar moest erop bedacht zijn dat zijn dame zou kunnen worden ingesloten. Dit gebeurde niet, de dames werden geruild, maar wel ten koste van een pion. Heel erg was dat niet, want in het ontstane dubbel toreneindspel had onze man voldoende compensatie. Zijn tweede remiseaanbod werd daarom geaccepteerd.
Ik mocht aantreden tegen Herman Grooten en kon de stelling met zwart aardig lang in balans houden. Een onderste lijn grapje kostte me een pion en na ruil van diverse stukken resteerde een toreneindspel met pluspion voor mijn opponent (b, f, g en h tegen f, g en h). Ik zag de bui al hangen en verwachtte dat de Meester dit feilloos zou uitspelen. Maar de tijd begon een factor te worden; mijn zetten kwamen vrijwel à tempo, terwijl de witspeler steeds in de denktank moest om een winstweg te vinden. Uiteindelijk resteerde de b-pion en hoewel mijn koning afgesneden was over de c-lijn, was zijn koning dat ook (over de derde rij, pion al op b4). Hiermee was remise onvermijdelijk.
De nederlaag van 1 - 3 viel dus nog best mee. Volgende keer mogen we tegen het andere Stukkenjagersteam...

 

HSC A (1953) De Stukkenjagers A (2195) 1 - 3
Maarten Smit (1985) Herman Grooten (2360) ½ - ½
Johan Wuijts (1983) Tijmen Kampman (2260) 0 - 1
Jerzy Cebula (1926) Luuk Baselmans (2101) 0 - 1
Pascal Boudewijns (1919) Sjoerd van Roon (2059) ½ - ½

 

28 september 2018: De Pion - HSC A (door Pascal Boudewijns)
Vrijdagavond 28 september speelde HSC A op de eerste speeldag al meteen zijn verste uitwedstrijd van het seizoen tegen Pion A. Vooraf verwachtten we pittige tegenstanders met hoge ratings; dat bleek achteraf wel mee te vallen. Helaas moesten we Maarten missen vanwege zijn werk, maar we hadden in Pim een waardige vervanger.
Pim was als vervangend wedstrijdleider bovendien ook de eerste die klaar was en liet een remise noteren. Er was nog genoeg materiaal op het bord, maar Pim vond dat hij wat minder stond, dus nam hij het remiseaanbod aan.
Vervolgens verloor Johan. Hij kwam toch redelijk tot goed uit de opening, sukkelde zichzelf in slaap en overzag een torenoffer gevolgd door geforceerd mat, 1½ - ½ achter.
Ikzelf tikte de gelijkmaker hierna binnen. Na een soort geweigerde Wolga moest ik mijn zwakke pionnen op e5 en d6 zien te behouden; pion d6 werd geruild en pion e5 werd dan maar met de f-pion gedekt. Hierna moest ik het initiatief aan mijn tegenstander laten, maar na wat consoliderende zetten mocht ik zelf aan aanvallen gaan denken. Mijn tegenstander ruilde zijn loper tegen mijn paard op c6 om zo een zwakke c-pion bij mij te creëren; vervolgens heersten mijn lopers over het bord en nam ik de verzwakte koningsvleugel onder vuur. Dat resulteerde al snel in een gewonnen stelling, 1½ - 1½.
Daarna ging het mis met Jerzy. Hij kwam in het middenspel toch wel aardig te staan met kansen, maar die werden in de kiem gesmoord. Op zoek naar meer werd het uiteindelijk minder en ging hij mat.
Helaas dus een teleurstellend en ietwat onnodige nederlaag. Gelukkig hebben we een sterk B-team zodat we min of meer alvast de garantie hebben, dat we ook volgend jaar 'gewoon' weer hoofdklasse spelen, heh heh!

 

De Pion (1928) HSC A (1950) 2½ - 1½
Ngo Hin Cheng (1978) Jerzy Cebula (1926) 1 - 0
Koen Riemens (1977) Johan Wuijts (1983) 1 - 0
Carlo Rens (1919) Pim Blijlevens (1972) ½ - ½
Henk Wennekes (1837) Pascal Boudewijns (1919) 0 - 1

Ons clublokaal

KNSB

NBSB

JSC De Pionier